Index Reguli

Care este procedura pentru strângerea de semnături?

Citeste despre depunerea candidaturilor la alegerile din iunie 2024 aici.

Partidele politice și candidații trebuie să depună liste de susținători pentru a intra în competiția electorală. Un alegător poate semna pentru mai mulți candidați. Candidații pot organiza puncte de strângere de semnături în spațiul public, cum ar fi corturi, pentru care au nevoie de aprobare de la primărie.

Art. 49 din Legea 115/2015 stabilește care este numărul necesar de semnături pentru candidaturi. Conform Legii 84/2020, pentru alegerile locale din 2020, numărul lor s-a redus la jumătate. 

Vezi mai jos numărul minim de semnături pentru fiecare localitate în parte.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarca lista [1.96 MB]

(1) Partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri pot propune câte o listă de candidați în fiecare circumscripție electorală pentru consiliul local, pentru consiliul județean și câte un candidat pentru funcția de primar și pentru funcția de președinte al consiliului județean.

(2) Pentru fiecare candidat la funcția de primar și de președinte al consiliului județean și listă de candidați pentru consiliul local și pentru consiliul județean, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităților urbane de rangul II și III și de 1.000 în cazul județelor, municipiului București, sectoarelor municipiului București și localităților urbane de rangul I.

Art. 50.

(1) Candidații independenți pentru funcția de consilier trebuie să fie susținuți de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităților urbane de rangul II și III și de 1.000 în cazul județelor, municipiului București, sectoarelor municipiului București și localităților urbane de rangul I.

(2) Pentru funcția de primar, candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor, 1.000 în cazul municipiilor și sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București. Candidații independenți pentru funcția de președinte al consiliului județean trebuie să prezinte o listă de susținători, care să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 2.000.

(3) Nu se admit liste de candidați independenți pentru funcția de consilier.

Art. 51. 

(1) Lista susținătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, numele și prenumele candidatului, funcția pentru care candidează, numele și prenumele susținătorului, cetățenia, data nașterii, adresa, denumirea, seria și numărul actului de identitate, semnătura acestuia, precum și numele și prenumele persoanei care a întocmit-o. În cazul cetățenilor Uniunii Europene, la rubrica „Denumirea, seria și numărul actului de identitate” se înscriu denumirea, seria și numărul documentului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări. Persoana care a întocmit lista este obligată ca, împreună cu aceasta, să depună o declarație pe propria răspundere prin care să ateste veridicitatea semnăturii susținătorilor.

(2) Lista susținătorilor constituie un act public, cu toate consecințele prevăzute de lege.

(3) Susținătorii pot fi numai cetățeni români sau cetățeni ai Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul ori reședința în circumscripția electorală în cauză. Un susținător poate sprijini mai mulți candidați la funcția de consilier local, consilier județean și primar.

(4) Adeziunile susținătorilor se dau pe propria răspundere.

(5) Lista de susținători se depune într-un exemplar original și o copie, la biroul electoral al circumscripției electorale unde se depun propunerile de candidați.

Art. 3 din Legea 84/2020

Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2) și ale art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, numărul minim al susținătorilor, necesar pentru depunerea candidaturilor, se va reduce la jumătate.

Art. 4. –

Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2), art. 50 și art. 51 alin. (5) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători.

Pentru a se adapta condițiilor actuale, generate de instaurarea stării de alertă, partidele și candidații pot depune alternativ semnăturile și în format electronic. Condițiile pentru depunerea electronică a candidaturilor se regăsesc în HOTĂRÂREA AEP nr. 2/2020 privind aprobarea metodologiei depunerii dosarelor de candidatură și a listelor de susținători la alegerile locale din anul 2020.

Listele de susținători colectate pentru candidaturile pentru funcțiile de primar și președinte al consiliului județean sunt valabile și pentru candidaturile la consiliile locale, respectiv la consiliile județene.

Toate modelele de formulare privind strângerea de semnături și depunerea candidaturilor pot fi consultate pe pagina web AEP. Vezi și:

Modelul  listei de candidați

Modelul opisului centralizator al listelor de susținători

Modelul listei susținătorilor

Modelul propunerii de candidatură

Modelul opisului documentelor de candidatură

Protecția datelor personale

Candidații trebuie să respecte reglementările privind datele personale. Dacă ți se solicită copii după documente sau persoanele care strâng semnături se oferă să semneze în locul tău, trebuie să refuzi. Persoanele care gestionează aceste documente nu au voie să publice datele sau să le distribuie către terți în afara procesului electoral, conform prevederilor legale.

Dacă crezi că se încalcă regulile privind datele tale personale, poți sesiza Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (www.dataprotection.ro).

B-dul G-ral. Gheorghe Magheru 28-30, Sector 1, cod postal 010336
Bucuresti, Romania
anspdcp@dataprotection.ro

Poți găsi formularele de sesizare pe pagina instituției

Depune plângere online

Formular electronic de plangere (.pdf)

De asemenea, ne puteti scrie și pe www.votcorect.ro/sesizare. Dacă crezi că se comite o faptă penală poți face o plângere. Vezi aici model.


Înapoi la cuprins

6 comentarii

  1. Am semnat deja pentru candidatul unde am domiciliul. Intre timp mi-am facut viza de flotant in orasul unde locuiesc de facto intr-un alt judet (stau in chirie). Pot semna si pentru candidatul din orasul unde am viza de flotant? Multumesc!

    1. Buna ziua. Art 51 din Legea 115/2015 prevede ca
      (3) Susținătorii pot fi numai cetățeni români sau cetățeni ai Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul ori reședința în circumscripția electorală în cauză. Un susținător poate sprijini mai mulți candidați la funcția de consilier local, consilier județean și primar.
      Intelegem din articolul respectiv ca puteti semna, introducand in lista de semnaturi adresa de resedinta.

  2. Ce înseamnă faptul: candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători.? Doar o listă???

    1. Autoritatea Electorală Permanentă a emis un comunicat pentru a explica acest aspect – https://bit.ly/2YaGKEO

      1. În conformitate cu dispoziţiile art. 4 din Legea nr. 84/2020 privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale și pentru modificarea art. 151 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, care instituie o derogare de la prevederile art. 51 alin. (5) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile locale din acest an, lista susţinătorilor, care însoţeşte dosarul de candidatură, va fi depusă într-un singur exemplar, fără a mai fi necesară prezentarea unei copii a listei susţinătorilor.

  3. Cand se poate incepe strangerea de semnaturi de sustinere pentru alegerile parlamentare din 6 Dec 2020?
    Este specificat in vreo lege cu cate zile inainte de depunerea candidaturilor se poate incepe strangerea de semnaturi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *