Despre noi / contact

Platforma Vot Corect este administrată de Asociația Expert Forum. 

Pentru orice comentarii sau întrebări, ne puteți contacta la septimius.parvu@expertforum.ro0787.638.315.

 

Despre proiect

 

 

Alegeri locale corecte și transparente – ACT

 

Proiectul continuă activitatea EFOR începută în 2014 și consolidată în 2016 prin aderarea la Coaliția FiecareVot, singura care a colectat date din secțiile de votare și care a lansat rapoarte de monitorizare care au rolul de a îmbunătăți procesele electorale în ultimii ani.

Încă de la începutul anului, EFOR a luat mai multe poziții publice cu privire la nereguli flagrante privind înregistrarea alegătorilor sau finanțarea partidelor politice. De asemenea, în timpul stării de urgență am organizat mai multe discuții cu parteneri instituționali și experți internaționali despre modul în care ar putea fi organizate alegerile locale din 2020, pornind de la propriile propuneri de politici publice. O discuție separată a adus laolaltă liderii partidelor politice din România pentru a prezenta viziunea lor cu privire la modalitățile tehnice și strategiile politice.

Proiectul are scopul de a monitoriza procesul de modificare a legislației electorale pentru alegerile locale din 2020 și de a asigura intervenția EFOR în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice.

Obiectivele proiectului

 

  • Asigurarea transparenței și corectitudinii procesului electoral pentru alegerile locale și parlamentare din 2020 prin monitorizarea legislației și reacții publice în regim de urgență pentru o perioada de cinci luni
  • Informarea unui număr de 50.000 de cetățeni cu privire la regulile procesului electoral prin asigurarea de asistență de specialitate pentru o perioadă de trei luni
  • Monitorizarea procesului electoral de către 400 de observatori acreditați de Coaliția FiecareVot pentru a asigura corectitudinea modului de organizare a alegerilor locale, implementarea legislației și informarea alegătorilor

Alegerile se vor desfășura ținând cont de anumite provocări care pot afecta transparența și integritatea procesului electoral, dintre care enumerăm măsurile-răspuns la pandemia cauzată de COVID-19, numărul mare de amendamente legislative sau termenele scurte pentru implementarea operațiunilor electorale. Astfel, EFOR și partenerii vor monitoriza aceste schimbări legislative sau practice și modul în care vor fi implementate.

Pentru a asigura informarea publicului, EFOR va desfășura o campanie de informare pentru cel puțin 50.000 de persoane prin intermediul portalulul www.votcorect.ro, iar în ziua alegerilor va organiza un centru de asistență electorală (serviciu Telverde). Campania online va detalia regulile tehnice ale procesului electoral, incluzând înregistrarea alegătorilor (vize de flotant, domiciliu vs resedinta etc), informații privind documente (cum se reinnoiesc documentele, cu ce documente se poate vota), calendarul electoral, campania electorală (regulile de campanie), procedurile de votare (ziua votului, transparenta procesului, centralizarea rezultatelor) etc.

Ziua alegerilor va fi monitorizată cu minim 400 de observatori, acreditați în toată țara, pentru care se vor organiza sesiuni de pregătire. Rezultatele procesului de monitorizare vor fi promovate în timp real, prin intermediul comunicatelor de presă. În ziua și preziua alegerilor, vom asigura asistență electorală alegătorilor și observatorilor prin intermediul serviciului Telverde 0800 080 200, operat de juriști și experți electorali. Vom deschide mai multe linii telefonice, care vor fi disponibile conform programului de votare. EFOR va răspunde în timp real întrebărilor adresate prin intermediul www.votcorect.ro. În plus, vom reacționa rapid la orice nereguli sau punctuale legate de votare și vom transmite sesizări instituțiilor relevante – birourile electorale, AEP, Poliție etc. La europarlamentarele din 2019, peste 1200 de persoane au transmis sesizări sau au adresat întrebări echipei Vot Corect. Peste jumătate dintre ele au fost transmise AEP și MAE, fapt care a contribuit la modificarea legislației electorale pentru votul în străinătate.

Rapoartele de monitorizare a alegerilor au avut un rol important în evaluarea independentă a proceselor electorale, precum și la identificarea unor soluții care pot îmbunătăți modul de organizare a alegerilor. FiecareVot a început construirea unei baze de date cu recomandări, pe care le va urmări la toate procesele electorale viitoare pentru a se asigura că acestea vor fi implementate. De asemenea, reacțiile rapide ale EFOR și organizațiilor membre ale Coaliției FiecareVot au avut deseori impact întrucât au atras atenția publică. Ne propunem ca prin intermediul unor astfel de reacții rapide și a raportului să deschidem calea, prin negocieri cu decidenții, către reforma electorală.

EFOR va coordona și va susține dezvoltarea capacității coaliției FiecareVot formată din organizații din București și alte orașe din țară. Partenerul – Centrul pentru resurse Civice – va coordona activitățile de training si observare în regiunile Est și Sud Est și va contribui la eforturile de informare a alegătorilor. Proiectul va contribui atât de la dezvzoltarea unei comunități civice implicate în monitorizarea alegerilor, cât și la creșterea capacității și sustenabilității ONG-urilor.

Activitățile proiectului

 

  • Monitorizarea legislației și modului de organizare a procesului electoral
  • Organizarea unui workshop de evaluare și planificare a activității coaliției FiecareVot
  • Organizarea unei campanii de informare a alegătorilor cu privire la regulile procesului electoral
  • Acreditarea unui număr de 400 de observatori
  • Pregătirea observatorilor acreditați
  • Monitorizarea zilei votării
  • Asigurarea de asistență alegătorilor în ziua votării
  • Realizarea unui raport de monitorizare a alegerilor
  • Lansarea publică a raportului de monitorizare a alegerilor

 

Perioada de implementare

august – decembrie 2020

 

Proiect derulat de

Proiectul este derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice și beneficiază de o finanțare în valoare de 13.493,90 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Informații suplimentare pot fi găsite pe paginile web www.activecitizensfund.ro și www.eeagrants.org.

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.