Manuale și rapoarte

Manualele observatorului

Manualul observatorului (locale 2020)

Manualul observatorului (prezidentiale 2019)

Manualul observatorului (referendum 2018)

Manualul observatorului (locale 2016)

Manualul observatorului (parlamentare 2016)

_____

Documentele sunt publicate de către organizația Expert Forum, cu sprijinul Observatorului Electoral și sunt destinate observatorilor electorali independenți.
Manualele pot fi descărcate liber, însă nu pot fi modificate sau copiate fără permisiunea autorilor. Ne puteti scrie la adresa septimius.parvu@expertforum.ro pentru mai multe detalii.
2020 © Expert Forum

Rapoarte de observare

Raportul privind alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai 

Raportul de monitorizare a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019 – FiecareVot

Raport de analiză privind impactul  COVID-19 în domeniul electoral

Alegerile locale în pandemie. Câteva scenarii

Expert Forum lansează o dezbatere publică și propune o listă de posibile soluții care pot ajuta autoritățile electorale și Guvernul să organizeze alegerile din 2020. Chiar dacă nu știm data alegerilor și nici evoluția epidemiologică a infecțiilor COVID 19, trebuie să pregătim scenarii și soluții concrete cât mai rapid. Organizarea alegerilor trebuie să rezulte dintr-un proces de consultare publică și să nu afecteze drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Cum văd partidele politice alegerile din 2020?

EFOR a discutat cu partidele politice despre viziunea lor cu privire la alegerile locale și parlamentare din 2020 și despre măsurile ce trebuie luate pentru a organiza alegerile în siguranță, în cadrul unei conferințe online care a avut loc pe 4 iunie.

Puteți găsi în cele ce urmează ideile exprimate de lideri ai principalelor partide politice, dar și o listă de recomandări ale EFOR care se referă la mai multe etape ale procesului electoral. Demersul nostru are scopul de a pune în prim plan siguranța în timpul procesului electoral, de a identifica bune practici din alte țări care au organizat alegeri, dar și de a confirma că drepturile alegătorilor, principiile constituționale și standardele internaționale își păstrează prioritatea. Nu în ultimul rând, considerăm că nu putem trece peste aceste provocări fără dialog și fără consens.