Index Reguli

Protecția datelor personale

Strângerea de semnături și depunerea candidaturilor

Partidelor politice, candidații independenți și echipele care îi ajută în organizarea procesului de strângere de semnături și depunere a candidaturilor trebuie să respecte reglementările privind datele personale. Dacă ți se solicită spre păstrare copii după documente sau dacă persoanele care strâng semnături se oferă să semneze în locul tău, trebuie să refuzi. Partidele politice pot solicita totuși documentul de identitate, pentru a verifica identitatea persoanei care semnează. Persoanele care gestionează aceste documente (care strâng semnături, persoane cu funcții de conducere în partid) nu au voie să publice datele sau să le distribuie către terți în afara procesului electoral, conform prevederilor legale. Vezi aici procedurile privind strângerea de semnături.

Dacă crezi că se încalcă regulile privind datele tale personale, poți sesiza Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (www.dataprotection.ro).

Poți găsi formularele de sesizare pe pagina instituției:

Depune plângere online

Formular electronic de plangere(.pdf)

Citește și Decizia nr. 133 /2018 privind aprobarea. Procedurii de primire şi soluţionare a plângerilor
Legea 190/2018 legea privind protecția datelor personale 

De asemenea, ne puteti scrie și pe www.votcorect.ro/sesizare.
Dacă crezi că se comite o faptă penală poți face o plângere. De exemplu, nicio persoană nu poate fi constrânsă să semneze sau obligată să nu semneze pentru un candidat. Conducătorii sau șefii instituțiilor publice nu pot impune unui angajat să semneze sau să se abțină să semneze pentru un anumit candidat.

Listele electorale

Alegătorii pot verifica la sediul primăriei sau pe site-ul www.registrulelectoral.ro care este statutul lor în Registrul Electoral.

Partidele politice pot solicita extrase din Registrul Electoral din circumscripția respectivă. Datele nu pot fi furnizate altor persoane care nu sunt autorizate conform legii să gestioneze aceste date.

Art. 17 din Legea 115/2015

(1) Primarii asigură condițiile necesare consultării de către alegători a Registrului electoral la sediul primăriei.

(2) Până cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor, dar nu mai târziu de 24 de ore de la solicitare, primarii sunt obligați să pună la dispoziția partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, la cererea și pe cheltuiala acestora, un extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data nașterii și domiciliul, pe suport electronic sau pe suport hârtie.


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *