Alegătorii care au motive întemeiate pot solicita un însoțitor, care să îi asiste în cabină. Aceștia nu pot fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților. Nu există alte instrumente – buletine de vot sau materiale explicate în limbaj Braille, spre exemplu – care să faciliteze votul. Președintele secției de votare stabilește dacă motivele sunt întemeiate, nu trebuie prezentate documente în acest sens.
Persoanele care nu se pot deplasa pot solicita urna mobilă. Nu există prevederi speciale pentru persoanele care se deplasează la secția de votare și nu pot ajunge la secția de votare din motive care țin de accesibilitate (dacă secția este organizată la etaj sau nu există rampă de acces).
Dacă identificați secții care nu sunt accesibile, vă puteți adresa Autorității Electorale Permanente – logistica.electorala@roaep.ro.
Art. 90 din Legea 115/2015
(1) Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
(2) Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
(1) Sediile secțiilor de votare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
g) să permită afluirea și defluirea corespunzătoare a alegătorilor;
j) să permită deplasarea normală, neobstrucționată, pe coridoare, holuri, culoare, vestibuluri și alte asemenea locuri de trecere și, de asemenea, să fie marcat corespunzător;
k) să beneficieze de rampe speciale pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intenționează să își exercite dreptul de vot și să asigure accesibilitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, nr. 189/2013 pentru aprobarea reglementării tehnice „Normativ privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 – Revizuire NP 051/2000”.
Art 5
(4) Localurile de vot trebuie să fie amplasate, de regulă, la parterul clădirilor.
(5) Localurile de vot pot fi amplasate la etajele imobilelor numai sub condiția asigurării accesului persoanelor cu dizabilități la procesul de votare.
Art 7
(2) Se recomandă confecționarea și amplasarea unei cabine de vot pentru persoanele cu handicap locomotor, dimensionată și marcată corespunzător.
Buna ziua! Daca in ziua alegerilor locale eu voi fi internat intr un spital dintr o alta localitate mai pot solicita urna mobila?
Buna ziua. Conform art. 91 din Legea 115/2015, urna se solicita la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. De asemenea, pot vota numai persoanele care domiciliază în localitatea sau sectorul municipiului București în care se află secția de votare. Deci nu puteți vota cu urna specială în altă localitate.