Index Reguli

Ce votăm la alegerile locale?

La alegerile locale care se vor organiza pe 27 septembrie vom alege:

  • primari – scrutin uninominal, într-un tur
  • consilieri locali – sistem electoral cu liste proporționale
  • consilieri județeni – sistem electoral cu liste proporționale
  • președinți ai consiliilor județene  – scrutin uninominal, într-un tur

Art. 1 din Legea 115/2015

(2) Consiliile locale și consiliile județene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

(3) Consiliile locale și consiliile județene se aleg pe circumscripții electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale.

(4) Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București, precum și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum și vicepreședinții consiliilor județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile județene.

Turul al doilea al alegerilor se organizează doar în caz de balotaj, în condițiile de mai jos:

Art. 101 din Legea 115/2015

(1) Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripție.

(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

(3) În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație.

Art. 1011 din Legea 115/2015

(1) Pentru funcția de președinte al consiliului județean, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripție județeană.

(2) Este declarat ales președinte al consiliului județean candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

(3) În caz de egalitate se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidații care se află în această situație.


Înapoi la cuprins