Index Reguli

Cum pot vota la alegerile prezidențiale în străinătate?

Pentru alegerile prezidențiale din 8/10 și 22/24 noiembrie exista mai multe metode de vot, atât în secție, cât și prin corespondență.

Votul în secție

Alegătorii pot vota în oricare din secțiile de votare înființate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, institute culturale sau în alte secții care vor fi înființate la cererea ambasadelor, cu acordul autorităților din țara respectivă. Se pot organiza secțiile de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral, în alte localități decât cele menționate anterior.

Autoritatea Electorală Permanentă a lansat platforma web www.votstrainatate.ro, unde alegătorii se pot înscrie pentru votul în secție. Trebuie să introduceți numele și CNP-ul, țara, localitatea sau subdiviziunea teritorială unde vreți să votați, precum și date de contact. Trebuie să atașați și o fotografie/copia scanată a actului de identitate.

Dacă optați să vă înscrieți veți fi incluși în listele permanente pentru străinătate. Dacă nu veți fi în localitatea respectivă, veți putea vota pe liste suplimentare în alte secții din străinătate. Alegătorii care nu se înscriu pot vota pe listele suplimentare, la orice secție din străinătate. Înscrierea se face până la 15 septembrie.

Votul în avans 

Alegătorii din străinătate pot vota și în avans, conform următorului program:

Vineri – 12.00 –  21.00
Sâmbătă – 7.00 -21.00
Duminică  – 7.00 -21.00

Votul prin corespondență

Pentru a vota prin corespondență, alegătorii se pot înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică până la data de 15 septembrie. Pot vota cetățenii români cu drept de vot, având domiciliul sau reședința în străinătate.

Pentru înscrierea la votul prin corespondență trebuie să completați formularul, care implică următoarele date:

  • nume și CNP
  • adresa unde se vor trimite materialele pentru vot și datele de contact
  • copia scanată sau fotografia documentului de ședere.
  • copia scanată sau fotografia actului de identitate

Înregistrarea este valabilă pentru ambele tururi de scrutin.

Veți primi următoarele materiale:

  • două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin, prevăzute cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea, în sunt introduse plicul interior și certificatul de alegător
  • două plicuri interioare și două autocolante, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică și termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poștală sau la oficiul poștal documentele 
  •  două buletine de vot, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.

Alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate.

Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicurile ajunse după această dată nu vor mai fi luate în calcul.

Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare. În ziua alegerilor, SIMPV va verifica dacă alegătorul a votat prin corespondență.

 

Vezi și www.votdiaspora.ro


Înapoi la cuprins

56 comentarii

  1. Am incercat sa ma înscriu, dar pe lângă faptul că codul captcha a necesitat multe încercări, nici o sansa sa merg mai departe datorita faptului ca nu aveam unde să pun CI scanată sau fotografita. E cumva o strategie ca sa nu ne putem înscrie?

      1. Imi cere sa scriu datele personale ,iar la sfarsit e o căsuță in care imi cere sa pun fotografia/copie scanată după buletin. Acolo se blochează totul. Nu pot să atașez nimic

    1. Da este o tactică a guvernului ca cetățeanul român din străinătate să nu poată vota ! Am încercat și eu să completez rubricile din acest tablou de date personale și fără succes . Codul cu cifre și litere rămâne greu de trecut !

    2. Eu cred ca da … doar după completarea codului și validare se deschid toate celelalte câmpuri care sunt read only. Pentru asta au plătit in plus … pentru website

  2. Este posibil sa voteze si marinarii care se afla pe mare? In anii ”90 era. Dar acum? Exista acces la internet .

  3. Din textul de mai sus inteleg faptul ca daca sun in vizita in strainatate,dar am domiciliu permanent in tara (Romania), in perioada scrutinului din noiembrie 2019 pot sa votez pe lista suplimentara la cea mai apropiata sectie de votare, cu pasaportul in tara in care ma aflu in vizita. Afirmatia este corecta? Va rog sa imi raspundeti. Multumesc.

  4. Roman cu domiciliu in strainatate.Nu mai exista buletin romanesc , fiind domiciliat in alta tara.Cum pot completa acest formular in cazul cand sunt cetatean roman cu pasaport romanesc

    1. Inscrie-te cu pasaportul!!!! Plus un document care sa ateste dreptul de sedere. In cazul meu (Olanda) o foaie de la primarie.

  5. Greoi tare. Multe date de introdus, de uploadat, ti se face rau. Am renuntat.
    Credeam ca e mai simplu, dar se pare ca se incearca cu orice pret ca romanii sa nu voteze.

    1. La prima vedere și mie mi s-a părut o procedură greoaie și anevoioasă, dar când am hotărât să mă inregistez ,totul a decurs cu o ușurință uimitoare .Privind lucrurile cu atenție totul devine mai simplu.

      Complimete realizatorilor!

      1. Nu am înscris băiatul în lista și vrea sa voteze ..Are 18 ani ..Se mai poate vota ? Sau trebuie sa meargă în românia ? Poate vota în București având C.i cu domiciliu în Vaslui ?

        1. Daca este in strainatate poate vota in orice sectie, pe liste suplimentare.
          Poate vota si in tara, pe lista permanenta unde are domiciliul sau in orice alta sectie in afara localitatii de domiciliu.

  6. Am primit documentele prin Posta in Austria, pt votul prin corespondenta. Insa in loc de 4 doar 2 etichete pt sigilare a plicului. Una pt turul 1 iar alta pentru turul 2. Dar pt fiecare tur trebuie folosite doua etichete de sigilare, una pt plicul interior si cealalta pt cel exterior. Deci in total ar trebui sa fie patru asa cum se mentioneaza in instructructiuni. Daca ambele plicuri la turul 1 nu sunt sigilate atunci votul e anulat. Ce parere aveti? Oare au mai primit si altii la fel? In acest caz se vor folosi doar cele 2 pt turul 1 iar in cazul turului 2 nu voi mai putea vota ca nu am cu ce sa sigilez plicurile.

  7. M-am înscris la votul prin corespondenta. Dar plicul încă nu mi-a ajuns. Chiar dacă îl primesc săptămâna viitoare mi-e teama ca nu ajunge la timp. Dacă renunț si merg la secția de votare oare pot vota?

    1. Nu mai puteti renunta acum la votul prin corespondență. Legea 288/2015 prevede că:

      (4) Alegătorul este obligat să comunice de îndată Autorității Electorale Permanente pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea documentelor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a)-c) și e), din motive neimputabile acestuia, precum și situațiile în care aceste documente nu i-au parvenit până cel mai târziu cu 20 de zile înaintea datei votării.
      (5) Alegătorul aflat în situația de la alin. (4) își va putea exercita dreptul de vot la secția de votare, conform legii.

      Deci dacă nu vă ajung documentele sau nu le puteți trimite în timp util (trebuie să ajungă la biroul electoral pentru vot prin corespondență pe 7 noiembrie la ora 24), veți avea posibilitatea să votați în secție.

      1. Scuzati-ma, Dar daca nu mi-au ajuns actele inseamna ca am pierdut dreptul la vot? La finalul mesajului d-voastră scrie ca in acest caz pot vota la secție

      2. Am anunțat Autoritatea Electorală Permanenta de faptul ca nu mi-au ajuns plicurile de vot. Am primit acest răspuns :

        Bună ziua!

        Având în vedere dispozițiile art. 20 alin. (3) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate urmăreşte şi asigură aplicarea unitară şi respectarea dispoziţiilor legale privitoare la alegeri de către toate autorităţile, instituţiile şi organismele cu responsabilităţi în materie electorală pentru organizarea scrutinului în străinătate, solicitarea dumneavoastră a fost transmisă, spre competentă soluționare, Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate.

        Datele de contact ale Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate:

        Biroul Electoral nr. 48 pentru Secțiile de Votare din Străinătate
        Municipiul București, sector 2, Strada Alecu Russo, nr. 13 – 19, ap. 1, parter
        0214311974
        0214311975
        bestrainatate@bec.ro

        Aceasta înseamnă ca pot vota la secția de votare sau trebuie sa aștept răspuns de la altcineva respectiv Biroul Electoral 48 București ? Mulțumesc frumos

  8. nu pot sa lipesc eticheta cu votat pe buletinul de vot pot sai lipesc cu altceva ?
    Si ce fac cu cele două semne cu stema româniei

  9. Ce se întâmpla dacă nu am primit plicurile cu buletinele de vot pt votul prin corespondenta … unde putem vota și ce se întâmpla in aceasta situatie

    1. Dacă nu ați primit încă plicul pentru votul prin corespondență, scrieți cât mai rapid Autorității Electorale Permanente, la contact@votstrainatate.ro.

      Dacă documentele nu ajung la dumneavoastră deloc sau sunt incomplete – deci nu veți putea vota prin corespondență – veți putea vota în secția de votare. De asemenea, dacă ajung târziu și nu le veți putea trimite în timp util, adică să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondență până cu trei zile înaintea alegerilor (joi, ora 24), veți putea vota în secție.

      (4) Alegătorul este obligat să comunice de îndată Autorității Electorale Permanente pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea documentelor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a)-c) și e), din motive neimputabile acestuia, precum și situațiile în care aceste documente nu i-au parvenit până cel mai târziu cu 20 de zile înaintea datei votării.

      (5) Alegătorul aflat în situația de la alin. (4) își va putea exercita dreptul de vot la secția de votare, conform legii. – Art 11, Legea 288/2015

      (5) Plicurile exterioare sigilate conform alin. (3) trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. – Art 15, Legea 288/2015

  10. Am primit plicul pentru votul prin corespondență…am primit 4 etichete pentru sigilare (cate 2 pentru fiecare tur însă din instrucțiuni citesc ca trebuie sa pun eticheta cu destinatarul biroului electoral dar si cea cu priority/by airmail pe ambele plicuri(interior/exterior)…
    Problema e ca am primit numai câte 2 etichete pentru fiecare tur….
    Ce fac in cazul acesta…lipesc numai pe plicul exterior?

  11. Nu am primit plicurile pentru vot prin corespondenta. Pot vota la o sectie de vot apropiata ? Locuiesc in Olanda. Pasaportul e suficient pentru vot?

  12. Nu am primit plicurile per votare, cu toate ca m-am înscris ca vreau sa votez prin corespondenta din Italia

  13. Am trimis plicul cu votul din Germania in tara acum 3 saptamani si inca nu am primit nici o notificare legata de primirea/inregistrarea acestuia la biroul electoral. Timpul de expediere catre Romania dat de Posta germana este de 3 zile lucratoare!!! Intreband in jur oameni care au ales aceeasi metoda de votare, se pare ca nimeni nu a primit nici o notificare inca. Ma intreb daca toata organizarea asta este doar o musamalizare si o metoda de a cheltui bani inutil.

    1. Plicurile sunt scanate de catre birourile electorale pentru votul prin corespondenta incepand de maine pana joi seara, la ora 24. Daca plicul dvs nu ajunge, veti fi instiintata de catre AEP, conform Hotararii 33/2019:
      (3) Alegătorii ale căror documente de vot prin corespondență nu au fost primite de birourile electorale competente până la data de 7 noiembrie 2019, ora 24,00, vor primi notificări pe e-mail în acest sens în data de 8 noiembrie 2019.

  14. Buna ziua,
    Ma aflu in strainatate si as vrea votez. Din pacate nu am stiut de data limita de inscriere si am citit la comentarii ca se poate totusi vota la o sectie suplimentara.
    De ce acte este nevoie? Buletin romanesc si actul de flotant?
    Multumesc anticipat

  15. Buna ziua,
    Eu am domiciliul permanent in Canada insa acum ma aflu in vizita in Germania. Este posibil sa votez aici in Germania la cea mai apropiata sectie de votare?
    Multumesc frumos

  16. Mi-am uitat pasaportul si buletinul in tara in care locuiesc. Nu sm decat ID strain si copii dupa actele romanesti. Pot vota ?

  17. Buna ziua, am primit plicurile ptr. a vota insa nu am reusit sa votez ptr. turul 1 deoarece am fost plecat ptr. o luna.Se poate vota doar ptr. turul 2 ?

      1. Buletinul de vot cuprinde toate persoanele prezente la turul 1,este valabil acelasi buletin de vot pentru al doilea tur?

        1. Daca va referiti la votul prin corespondenta, buletinul este similar si contine toti candidatii. Alegatorul trebuie sa aleaga intre cei care au intrat in turul 2. In sectiile de votare se folosesc buletine de vot diferite fata de primul tur.

  18. Buna ziua la toți am si eu o intrebare proasta….Am si buletinu si pasapotul Romanesc expirate nu pot sa votez asa e !? Nici macar cu buletinul valabil din alta tara a-și vrea sa incerc sa votez la sectie dar nu stiu daca e posibil chiar daca esti cetatean roman cu actele expirate NU poti vota

    1. Legea 370/2004, art 2 prevede:
      d) act de identitate – cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, iar, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării;
      Deci aveti nevoie de un document romanesc valabil in ziua votarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *