Reguli Întrebări frecvente

[VOT CORESPONDENȚĂ] Ce se întâmplă cu buletinele de vot prin corespondență sosite înainte de finalizarea primului tur

Plicurile primite înainte de 7 octombrie vor fi procesate după 8 octombrie. Buletinele de vot vor fi deschise doar pe 24 noiembrie.

Conform unui răspuns primit de la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, pașii sunt următorii.

 

Secțiile pentru votul prin corespondență din țară

  • Compania Naţională „Poşta Română” – S.A. asigură predarea plicurilor exterioare sigilate conform legii, pe bază de borderou de predare-primire, biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.
  • în perioada 8-21 noiembrie 2019 se înregistrează şi se predau la fiecare birou electoral pentru votul prin corespondenţă numai trimiterile din al doilea tur de scrutin. În ţară au fost înfiinţate 3 astfel de birouri,  prin Decizia nr. 1D/24.09.2019 emisă de Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate.
  • Până la data predării plicurilor către Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă acestea sunt stocate de Compania Naţională Poşta Română S.A, cu asigurarea pazei de către Direcţia Generală de Jandarmi Bucureşti. De asemenea, locaţia în care îşi au sediul birourile electorale pentru votul prin corespondenţă, asigurată de către Ministerul Afacerilor Externe, este păzită 24/24 de ore tot de către jandarmeria Română.

Secțiile pentru votul prin corespondență din străinătate

  • Prin Decizia nr. 5D/24.09.2019 emisă de Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate au fost înfiinţate 95 de birouri ale secţiilor de votare din străinătate care au atribuţii privind votul prin corespondenţă
  • Potrivit prevederilor art. 8 alin. (2), teza a doua din Legea nr. 288/2015, sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă care funcţionează în străinătate sunt stabilite în sediile misiunilor diplomatice sau ale oficiilor consulare, după caz, ambele fiind securizate.
  • În conformitate cu art. 10 alin. (2) din Hotărârea AEP nr. 33/2019 documentele de vot prin corespondenţă transmise sau depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare sunt predate de către acestea, pe baza de proces-verbal, birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate care îndeplinesc atribuţii privind votul prin corespondenţă în baza deciziei biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate.
    Ultima actualizare: 11/14/19 13:11


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *