Index Reguli

[VOT CORESPONDENȚĂ] Procedura de vot prin corespondență

Poșța Română asigură trimiterea materialelor către alegători cu cel târziu 25 de zile înainte de ziua alegerilor. Birourile electorale pentru votul prin corespondenţă sunt constituite cu 15 zile înaintea datei votării. Pentru a primi documentele trebuie să semnați de primire.

Documentele de vot prin corespondenţă pot fi transmise la secțiile de votare pentru votul prin corespondență înființate în țară sau pot fi depuse la misiunile diplomatice. Dacă nu optați pentru trimiterea în țară, conform Hot. AEP 33/2019:

Documentele transmise sau depuse la misiunile diplomatice si oficiile consulare sunt predate de către acestea, pe bază de proces-verbal, birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate care îndeplinesc atribuţii privind votul prin corespondenţă în baza deciziei biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate (înființate acolo unde nu există cel puțin 5000 de cereri depuse prin www.votstrăinătate.ro, pe țară).

Alegătorii ale căror documente de vot prin corespondenţă nu au fost primite de birourile electorale competente până la data de 7 noiembrie 1019, ora 24,00, vor primi notificări pe e-mail în acest sens în data de 8 noiembrie 2019.

În cel mult 48 de ore de la data stabilirii prin decizie a biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate a birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate care vor îndeplini atribuţii privind votul prin corespondenţă, Direcţia generală sistemul informaţional electoral naţional din cadrul Autorităţii Electorale Permanente întocmeşte şi transmite, pe suport hârtie, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, listele electorale permanente pentru votul prin corespondenţă care vor fi utilizate de către acestea.

 

Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă transmise de către AEP sunt următoarele:

 • două plicuri exterioare cu dimensiunea 250×353 mm (tip TB4), câte unul pentru fiecare tur, care au lipită câte o etichetă (cu mențiunea TURUL 1 sau TURUL 2) pe care sunt inscripționate următoarele elemente: numele, prenumele și adresa dumneavoastră (așa cum au fost trecute în cerere), precum și un cod unic de bare;două plicuri interioare cu dimensiunea 229×324 mm (tip TC4);
 • patru etichete pentru sigilarea plicurilor menționate mai sus, prevăzute cu elemente de securitate grafică și ștanțare
  împotriva dezlipirii;
 • două certificate de alegător inscripționate cu TURUL 1 sau TURUL 2;
 • două buletine de vot prin corespondență inscripționate cu TURUL 1 sau TURUL 2; (vezi aici model)
 • două plicuri suport, inscripționate cu TURUL 1 sau TURUL 2, ce conțin câte un autocolant cu mențiunea VOTAT 2019 Turul 1, respectiv cu mențiunea VOTAT 2019 P Turul 2;
 • două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară;
 • două autocolante pe care sunt imprimate mențiunile „PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion”, cod „IBRS/CCRI Nr. …..”, „NE PAS AFRANCHIR/A nu se franca/NO STAMP REQUIRED“
 • instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot.

Vezi toată procedura aici (sursa Autoritatea Electorală Permanentă)

 

 


Înapoi la cuprins

41 comentarii

  1. Vreau si eu sa stiu pana la ce data se poate trimite in diaspora plicul cu vot pentru turul 2 ?
   Nu am gasit nici o mentiune in acest sens.
   Sunteti de acord ca nu puteam vota inainte de a sti cine se califica dintre toti candidatii .

    1. Am trimis din America plicul Luni, imediat după turul unu, și am primit email in dimineața aceasta că nu poate fi validat deoarece nu a ajuns la timp. De ce nu se acceptă plicurile pînă în ultima zi de vot? Abia azi a inceput votarea in diaspora si durează trei zile. Nu cred ca procedati corect cu regulă asta de Joi înaintea votării.

     1. Termenele sunt prevazute in lege. Unul dintre motivele pentru termenul de trei zile inaintea alegerilor este acela de a oferi posiilitatea celor ale caror plicuri nu ajung sa poata vota in sectii.

 1. Daca ai optat sa trimiti votul prin corespondenta la misiunea diplomatica, te poti raazgandi si trimite plicul in tara folosind etichetele cu adresa biroului electoral din tara si autocolantul „Priority” ??

  1. Buna ziua,

   Desi legea nu prevede clar care este procedura, din informatiile pe care le avem la acest moment considerăm că puteți trimite plicul către secția pentru votul din corespondență din țară, folosind etichetele disponibile în plic.
   Puteti solicita informatii suplimentare si la Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate http://www.mae.ro/node/49479

  1. Nici fiul meu nu a primit plicul cu documentele , chiar daca s-a inscris in acelasi timp cu mine la votul prin corespondenta.

 2. Ce fac dacă am greșit completarea buletinului de vot,pt turul 1? Pot vota la secție la turul 1 ,și prin corespondență la turul 2?!

  1. Daca ati completat buletinul de vot gresit nu il mai puteti corecta. Legea nu prevede niciun fel de procedura in acest sens. Iar daca plicul va ajunge la biroul pentru votul prin corespondenta si va fi inregistrat, nu mai puteti vota in sectie. Pentru turul II puteti vota prin corespondenta sau in sectie, daca nu trimiteti plicul.

  1. Hotararea AEP 33/2019 prevede ca:
   Alegătorii ale căror documente de vot prin corespondență nu au fost primite de birourile electorale competente până la data de 7 noiembrie 2019, ora 24,00, vor primi notificări pe e-mail în acest sens în data de 8 noiembrie 2019.

 3. Tocmai am primit un email in care am fost anuntata ca plicul meu de vot aste nevalidat deoarece nu a fost primit la timp desi a fost expediat vineri dimineata cu first class stamp deci trebuia plicul de vot sa ajunga a doua zi la consulat deci cel tarziu cu 3 zile de data limita care era 7 noiembrie
  trebuiau sa anunte ca sa trimitem buletinele de vot imediat dupa ce le-am primit
  bataie de joc votul prin corespondenta 🙁 iar acum incurajeaza populatia sa mearga la urnele de vot
  rusine organizatorilor

 4. In data de 6 Noiembrie 2019 am depus plicul la unul din oficiile postale din Londra pentru a fi trimis catre Romania.
  Astazi de dimineata am primit un email in care mi se aduce la cunostinta faptul ca plicul meu nu a ajuns in timp util prin urmare nu a fost validat!!!
  Poate cineva sa-mi explice de ce ?? Din cate stiu sunt 3 zile in care iti poti exercita dreptul la vot.
  Si cum pot face ca votul meu sa fie luat in considerare???
  Multumesc anticipat

  Dorin Balan

  1. Din pacate, daca ati primit acest mesaj, veti putea vota doar in sectia de votare. Adica acel buletin trimis prin plic nu va fi luat in calcul.
   Deci puteti merge in orice sectie de votare, azi pana la 21 sau maine si poimaine intre 7 si 21.

  2. Dacă nu a ajuns în timp util si votul prin corespondență nu este validat te poti prezenta la orice secție de votare si votezi pe listele suplimentare. In acelasi scenariu mă aflu și eu. Plicul trimis acum 2 saptamani jumatate din Irlanda si încă nu a ajuns la București…. foarte ciudat…. voi vota la secție. Cred ca nici nu voi trimite plicul pentru turul 2, ma duc si votez direct la sectie…. votul prin corespondență e cam de fațadă…..

   1. Mulțumim pentru clarificare!!! Am văzut explicația după ce am trimis întrebarea! Ha ha ha ! Cred că aşa o să fac şi eu!

 5. Până când pot fi primite plicurile cu votul pentru turul 2 pentru ca votul să fie valid? Când e dată limită pentru primirea lor? Pentru că nu ştim ce candidați vor fi în turul doi înainte de 11 Nov. Căte săptămâni este aşteptat pentru a fi valid?

   1. Domnule Septimiu,
    Vă rog să îmi comunicati unde au întîrziat plicurile trimise pentru turul doi. Nu se poate ca plicul trimis pentru turul unu să ajungă la timp, iar cel trimis pentru turul doi să ajungă cu întîrziere, în condițiile în care le-am trimis imediat dupa aflarea rezultatelor.

     1. Ar trebui să fiți direct interesați și responsabili pentru aceste plicuri, în condițiile în care s-au cheltuit atîția bani pentru trimiterea lor.

  1. Dacă nu a ajuns în timp util si votul prin corespondență nu este validat te poti prezenta la orice secție de votare si votezi pe listele suplimentare. Faptul ca votul prin corespondenta nu este validat va fi transmis prin emailul prin care tu ti-ai inregistrat cererea pentru vot prin corespondenta.

   Cam asa arata msajul de la [email protected]

   În atenția ___________,

   Plicul dumneavoastră cu votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2019 nu a ajuns în timp util pentru a putea fi validat. Vă rugăm să vă îndreptați spre cea mai apropiată secție de votare din străinătate pentru a vă exercita dreptul de vot.

   Accesați harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate la următorul link:
   http://www.mae.ro/maps/4083

   Acest mesaj îi este adresat exclusiv persoanei înregistrate pentru votul prin corespondență, _________.

 6. In cazul in care nu am putut vota pentru turul 1 la votul prin corespondenta se poate sa trimit plicul in tara pentru turul 2 ? o alta problema este daca buletinul de vot din turul 1 e valabil si la turul 2

 7. Cum este posibil să nu luati in calcul plicurile pentru turul doi, dacă sînt trei zile de votare? Am trimis plicul Luni și nu a ajuns in doua saptamani?? Cum este posibil asa ceva? Puteti sa imi spuneti Unde au stat acele plicuri?

 8. Eu si fiul meu am trimis in Romania votul prin corespondenta pentru turul 2 IN ACELAS TIMP.. Votul meu a fost validat dar fiul meu a primit mesaj ca votul lui nu a ajuns la timp. De ce?E foarte curios ca s-a intimplat asa ceva. Ceva pare necurat aici. In Canada sunt numai 7 sectii de votare si e greu de condus asa de departe pentru a vota, Prin urmare multa lume nu poate ajunge la vot in cazul in care votul lor prin posta nu a fost validat.

   1. Aiureli! Singurul lucru care il puteti face e sa puneti macar o luna intre turul 1 si turul 2. Numai prostii debitati! Organizare defectuoasa… ca deobicei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *