Reguli Reguli generale (euro+locale)Ziua alegerilor

Pașii votării

Pașii votării sunt următorii:

  • Votarea începe la ora 7 și se termină la 22. Votarea se poate prelungi până la 23:59 dacă mai există alegători la coadă la ora închiderii. Conform OUG 21/2024, doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 22.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot, până la ora 23.59.
  • Votarea pentru locale și europarlamentare are loc în aceleași secții de votare.
  • Veți prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare, care procesa datele dvs prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
  • După scanarea actului de identitatea și validarea identității, vă veți deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă un alegător nu se încadrează în condițiile legale, președintele biroului electoral al secției de votare ia o decizie în acest sens.
  • Puteți să vă exercitați dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre cele două tipuri de alegeri. Dacă optați să votați doar pentru europarlamentare sau locale, membrii biroului electoral vor marca pe lista electorală permanentă aferentă celuilalt scrutin rubrica destinată semnăturii cu o linie orizontală. Dacă veți vota pentru ambele scrutinuri, veți semna pe două liste electorale separate. La secțiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate pe terminalele informatice din cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
  • După semnarea  listelor electorale permanente sau înscrierea și semnarea pe lista electorală suplimentară veți primi cinci buletine de vot – unul pentru europarlamentare și patru pentru locale.
  • Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele fiecărui buletin de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!
  • Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.
  • Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit.
  • Îndoiţi buletinele de vot, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-le apoi în urnă corespunzătorare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
  • Dacă greșiți aplicarea ștampilei, puteți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat.
  • Restituiţi ștampila și primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine de identitate) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate). Pe actul de identitate se aplică o singură dată ștampila cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului. Pe cărțile de identitate electronice nu se aplică timbru autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.

La câte tipuri de alegeri pot vota?

  • Dacă un alegător se prezintă la vot la o secție de votare din țară și optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezența alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat. Pe actul de identitate al alegătorului se aplică o singură dată ștampila «VOTAT 09.06.2024» / un singur timbru autocolant cu mențiunea «VOTAT 09.06.2024» și data scrutinului.
  • Dacă ați optat să votați pentru un singur tip de scrutin și s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant /ștampila cu mențiunea «VOTAT 09.06.2024» și data scrutinului, veți mai putea să vă exercitați dreptul de vot, pentru scrutinul la care nu au optat inițial până la ora închiderii votării.
    • dacă veți vota la aceeași secție de votare, caz în care veți semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu ați optat inițial, pe locul barat anterior din rubrica destinată semnăturii, președintele biroului electoral al secției de votare urmând a scrie în dreptul acestuia mențiunea «REVENIRE», să semneze și să aplice ștampila de control a biroului electoral al secției de votare.
    • dacă votați în altă localitate decât cea de domiciliu, veți fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care inițial nu ați optat.

Câte urne se folosesc?

  • Pentru vot se folosește de regulă o singură urnă staționară, care se poate suplimenta dacă există multe voturi. Se vor asigura urne separate pentru fiecare tip de buletin de vot.
  • Secţiile de votare din ţară vor avea o singură urnă specială, în care vor fi introduse buletinele de vot de către alegătorii care nu se pot deplasa, se află în spital sau în arest, respectiv execută o pedeapsă privativă de libertate.

Pot fi asistat în cabina de vot?

  • Conform Art 46 (15) din Legea 33/2007, Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare. –
  • Hotărârea BEC nr.169H/28.05.2024 definește aceste situații astfel:

Art. 8. – (1) Alegătorul care se prezintă la secția de votare și, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur, astfel cum este prevăzut la alin. (1), se înțelege situația obiectivă sau condiția medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot și de aplicare a ștampilei cu mențiunea <<VOTAT 09.06.2024>> pe competitorul electoral pe care dorește să-l voteze. Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral al secției de votare cu propriile simțuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare.

Invocarea neștiinței de carte, a analfabetismului, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.

Bine de știut:

  • Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestuia, în această privinţă, se întind și în afara localului de vot, în curtea acestuia, la intrările în curte, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri – Art 45 (6) din Legea 33/2007
  • Pentru motive întemeiate votarea se poate suspenda la decizia preşedintelui BESV. Suspendarea nu poate depăşi o oră în total şi trebuie afişată pe uşa secţiei de votare imediat. În timpul suspendării urnele de votare, ștampilele, buletinele de vot și toate lucrările biroului electoral vor rămâne sub pază permanentă. Art 46 (15-16) din Legea 33/2007
  • În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de candidați și de observatori, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Acești nu pot face propagandă electorală sau purta însemne care sprijină campania unui competitor. –  Art 45 (10) din Legea 33/2007
  • Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în jurul secției de votare sunt interzise – 45 (12) din Legea 33/2007
  • Campania în ziua alegerilor este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă găsiţi afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportaţi președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de încheierea votării.
  • Votul este secret; nu dezvăluţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să violeze secretul opțiunii dumneavoastră.
    Ultima actualizare: 05/28/24 19:05
Categorii:


Înapoi la cuprins

4 comentarii

  1. Dacă nu am îndoit buletinul, se va mai lua în considerare? De asemena, dacă unul dintre buletine a fost introdus în urna greșită dar e pentru același scrutin, se mai ia în considerare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *