Reguli LocaleÎntrebări frecventeZiua alegerilor

Pot vota la adresa nouă dacă mi-am schimbat domiciliul aproape de data alegerilor?

Da, puteți vota, conform art. 85 din Legea 115/2015. Foarte important este faptul că pentru domiciliu nu se aplică aceleași reguli ca pentru reședință. Cu alte cuvinte, nu există un termen limită pentru înregistrarea domiciliului. De asemenea, alegătorii care și-au înregistrat reședința în altă localitate mai devreme de 11 aprilie 2024 și au făcut o cerere de înregistrare în Registrul Electoral la primărie, nu vor mai putea vota la adresa de domiciliu, întrucât sunt șterși din listele permanente. Alegătorii care și-au stabilit reședința înainte de 11 aprilie, dar nu au făcut cereri la primărie pentru a fi înregistrați în Registrul Electoral pot vota fie la adresa de domiciliu pe liste permanente sau, fie la adresa de reședință, pe liste suplimentare.
(3) În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secția de votare respectivă, Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal semnalează dacă:
a) persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
b) persoana care s-a prezentat la vot și-a pierdut drepturile electorale;
c) persoana care s-a prezentat la vot este arondată la altă secție de votare;
d) persoana care s-a prezentat la vot este omisă din lista electorală permanentă și are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respective nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reședință;
e) persoana care s-a prezentat la vot și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin.
(4) În baza rezultatelor generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia și a verificării actului de identitate, președintele biroului electoral al secției de votare:
[…]
d) înscrie în lista electorală suplimentară persoana care s-a prezentat la vot, este omisă din lista electorală permanentă, are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respective și nu face parte dintre persoanele prevăzute la art. 18 alin. (1); în cazul în care persoana omisă este înscrisă în lista electorală permanentă existentă la altă secție de votare, președintele biroului electoral al acelei secții de votare va fi notificat de către sistemul informatic în acest sens și va radia persoana respectivă din lista electorală permanentă; după ce alegătorul semnează în lista electorală suplimentară îi încredințează buletinele de vot și ștampila cu mențiunea „VOTAT”;
    Ultima actualizare: 06/01/24 08:06
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *