Index Reguli

Cum pot vota dacă sunt în izolare sau carantină?

Update 27 noiembrie, ora 17.00

Alegătorii care sunt în carantină sau izolare și nu se pot deplasa la o secție de votare pot solicita urna specială (mobilă). Dacă nu aveți un document doveditor nu puteți solicita urna specială.

Ce acte reglementează votul cu urna specială?

Ce documente sunt necesare?

Conform Deciziei BEC 91/2020, art 1:

(4^1) Cetăţeanul cu drept de vot aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, conform Legii nr. 136/2020 şi Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1309/2020, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere conform alin. (3) şi copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti.

(4^2) Cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, conform Legii nr. 136/2020 şi Ordinului Ministrului Sănătăţii nr, 1309/2020, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere conform alin. (3) şi copia unuia dintre următoarele documente:

  • biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
  • decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti;
  • rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Condiții potrivit alin 3 din Decizia 40/2020

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, conform menţiunilor din actul de identitate ori dovada de reşedinţă, după caz, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei prevăzute de art. 3 alin. (2), seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon.

Conform Deciziei BEC 91/2020, art 1:

(43) Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în situaţiile prevăzute la alin. (41) şi (42), cărora nu li s-au eliberat documentele prevăzute la alin. (41) şi (42), pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale, conform modelului prevăzut în anexă.

(44) Birourile electorale de circumscripţie şi oficiile electorale asigură transmiterea, de îndată, către direcţiile de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti, a listei persoanelor care au transmis cereri conform alin. (43), în vederea luării măsurilor necesare pentru emiterea urgentă a documentelor prevăzute la alin. (41) sau (42) lit. b), după caz, necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

Cum și când se depun cererile?

Art. 21. – (1) Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (41) şi (42) pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile de vot prin intermediul urnei speciale şi copiile actelor prevăzute la art. 1 alin. (41) şi (42), până cel mai târziu în data de 4 decembrie 2020.

Alternativ, conform Deciziei 40, alegătorii pot depune cereri direct la birourile electorale ale secțiilor de votare pe 5 decembrie, între orele 18 și 20.

Vezi aici lista birourile electorale de circumscripție.

(2) Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, conform alin. (1), sunt imprimate de către acesta şi sunt transmise prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10,00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Cum trebuie să arate cererea?

Conform Deciziei BEC 94, cererile pentru obținerea documentelor sunt și cele care reprezintă cererea pentru urna specială. Vezi aici detalii. Nu se specifică dacă alegătorul este înștiințat dacă poate vota cu urna specială.

Descarcă modelul de cerere pentru emiterea documentelor necesare exercitării dreptului de vot

Vezi aici modele de cerere către biroul electoral

Care este diferența între carantină și izolare?

Carantina persoanelor se impune pentru:

  • persoanele care au intrat în contact direct cu persoane sau cel puțin cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2, prin testare cu metoda RT-PCR;
  • persoanele care sosesc din țări și/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, țări și/sau zone stabilite de către INSP

Carantina se realizează, după caz, la domiciliul persoanei carantinate, la o locație declarată de aceasta sau in spații special desemnate de către autoritățile competente.

Izolarea persoanelor diagnosticate prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne și simptome sugestive infectării cu virusul SARS-CoV-2, conform definiției de caz stabilite de Centrul Național de supraveghere și control al bolilor transmisibile, se realizează :

  • în unitățile sanitare desemnate de Ministerul Sănătății care asigură asistența medicală a pacienților cu COVID-19 sau în zone-tampon ale altor spitale din rețeaua sanitară publică sau privată, până la confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 prin test RT-PCR;
  • locație alternativă atașată unei unității sanitare;
  • la domiciliu sau la o locație declarată, pentru pacienții asimptomatici, după evaluarea clinică și paraclinică pentru o perioadă de 14 zile de la data diagnosticului.

Izolarea la locațiile prevăzute mai sus se instituie pe baza acordului persoanelor supuse examinării, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor, dar nu mai mult de 48 de ore.

Citește aici care sunt modalitățile de solicitare pentru urna specială în alte cazuri. 


Înapoi la cuprins

7 comentarii

    1. Va recomandam sa sunati la DSP, sa incercati sa obtineti un document. De asemenea, puteti incerca sa contactati si biroul electoral de circumscriptie din judetul dvs pentru a primi asistenta suplimentara – https://parlamentare2020.bec.ro/date-de-contact-ale-birourilor-electorale-de-circumscriptie. Se mai pot face inscrieri pentru urna speciala azi, intre orele 18 si 20, la biroul electoral al sectiei de votare care este cel mai aproape de dvs. Cererile se depun fizic, dar prin intermediari. Detalii aici https://parlamentare2020.bec.ro/date-de-contact-ale-birourilor-electorale-de-circumscriptie/

  1. Locuiesc în altă localitate (fără viză flotant) decât domiciliul din CI. Pot vota în localitatea în care mă aflu? Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *