Index Reguli

Ce se întâmplă cu secțiile de votare din străinătate care nu pot primi materialele electorale din cauza pandemiei?

BEC a prevăzut condițiile pentru această situație în Decizia 73/2020. În cazul în care materialele necesare desfăşurării votării nu pot fi transmise în termen util înaintea zilei votării, acestea vor fi tipărite, respectiv confecţionate pe plan local, prin grija misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.

 

  • MAE aduce la cunoştinţa Biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării (BECc 43), în data de 1 decembrie 2020, toate situaţiile în care materialele necesare desfăşurării votării transmise către secţiile de votare din străinătate nu pot fi predate birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate până în ziua de 4 decembrie 2020, inclusiv.
  • BECc 43 stabilește prin decizie, în data de 2 decembrie 2020, secţiile de votare din străinătate unde materialele necesare desfăşurării votării transmise către secţiile de votare din străinătate nu pot fi predate birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate până în ziua de 4 decembrie 2020, inclusiv.
  • Misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor asigura tipărirea buletinelor de vot, a listelor electorale permanente, a formularelor pentru încheierea proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, precum şi a altor tipizate necesare votării.
  • Ștampilele electorale vor fi confecţionate pe plan local, prin grija misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.
  • BECc 43 transmite, prin mijloace electronice, machetele buletinelor de vot  misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din ţările în care acestea sunt organizate. În cazul în care, în ţara în care sunt organizate secţii de votare, România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular, machetele sunt transmise preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare respective.
  • Buletinele de vot ce vor fi utilizate în străinătate se imprimă în numărul care trebuia primit din ţară, prin grija misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, după caz, la sediile acestora, prin mijloace proprii, pe hârtie albă format A4, cu cerneală neagră. În ţările în care România nu are misiuni diplomatice sau oficii consulare, buletinele de vot se imprimă, prin grija preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, la sediile acestora.
  • La imprimarea buletinelor de vot ce vor fi utilizate în străinătate, şeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular, persoana împuternicită de către acesta ori preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, după caz, încheie un proces-verbal în care consemnează datele de identificare a mijlocului tehnic utilizat pentru imprimare, ora începerii imprimării, ora finalizării imprimării şi numărul buletinelor de vot imprimate, Procesul-verbal se transmite, de îndată, prin mijloace electronice, BECc 43. O procedură similară se aplică și pentru ștampile
  • Pe verso-ul buletinelor de vot imprimate în condiţiile prezentei decizii, prin grija misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, se aplică şi ştampila misiunii diplomatice sau a oficiului consular. În cazul imprimării buletinelor de vot la sediul secţiei de votare, pe acestea se va aplica numai ştampila de control a secţiei de votare.
  • În situaţia în care buletinele de vot şi ştampilele electorale transmise din ţară sunt predate biroului electoral al secţiei de votare până la data de 5 decembrie 2020, ora locală 07.00, acestea se utilizează în procesul de votare. Toate buletinele de vot imprimate locale se anulează de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, iar ştampilele electorale confecţionate local se introduc într-un plic de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, care se sigilează, se semnează de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare care aplică şi ştampila de control a secţiei de votare.
  • În situaţia în care buletinele de vot transmise din ţară şi ştampilele electorale sunt predate biroului electoral al secţiei de votare după data de 5 decembrie 2020, ora locală 07.00, acestea se anulează, respectiv se sigilează de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în procesul de votare fiind utilizate doar buletinele de vot şi ştampilele electorale realizate local

 


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *