Rapoarte observare

Rapoarte de observare

Raportul de monitorizare a alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020 – FiecareVot

Raportul de monitorizare a alegerilor locale din 27 septembrie 2020 – FiecareVot

Raportul privind alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai 

Raportul de monitorizare a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019 – FiecareVot


Raport de analiză privind impactul  COVID-19 în domeniul electoral

Alegerile locale în pandemie. Câteva scenarii

Expert Forum lansează o dezbatere publică și propune o listă de posibile soluții care pot ajuta autoritățile electorale și Guvernul să organizeze alegerile din 2020. Chiar dacă nu știm data alegerilor și nici evoluția epidemiologică a infecțiilor COVID 19, trebuie să pregătim scenarii și soluții concrete cât mai rapid. Organizarea alegerilor trebuie să rezulte dintr-un proces de consultare publică și să nu afecteze drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Cum văd partidele politice alegerile din 2020?

EFOR a discutat cu partidele politice despre viziunea lor cu privire la alegerile locale și parlamentare din 2020 și despre măsurile ce trebuie luate pentru a organiza alegerile în siguranță, în cadrul unei conferințe online care a avut loc pe 4 iunie.

Puteți găsi în cele ce urmează ideile exprimate de lideri ai principalelor partide politice, dar și o listă de recomandări ale EFOR care se referă la mai multe etape ale procesului electoral. Demersul nostru are scopul de a pune în prim plan siguranța în timpul procesului electoral, de a identifica bune practici din alte țări care au organizat alegeri, dar și de a confirma că drepturile alegătorilor, principiile constituționale și standardele internaționale își păstrează prioritatea. Nu în ultimul rând, considerăm că nu putem trece peste aceste provocări fără dialog și fără consens.