Despre noi / contact

Platforma Vot Corect este administrată de Asociația Expert Forum. 
Autori texte: Septimius Pârvu, Johan Bouman; Dezvoltare platformă: Alexandru Popescu

Pentru orice comentarii sau întrebări, ne puteți contacta la septimius.parvu@expertforum.ro0787.638.315.

 

Observatori pentru alegeri parlamentare corecte si sigure

Scopul proiectului este de a monitoriza alegerile parlamentare din 2020 și de a asigura intervenția EFOR în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice. Propunerile numeroase de modificare a sistemului electoral, problemele semnalate în cadrul alegerilor locale (puse pe agenda publică de EFOR și coaliția FiecareVot) care rămân în continuare un potențial de risc, dar și numărul mare de amendamente și termenele scurte pentru implementarea procedurilor pot afecta modul de organizare al alegerilor și nivelul de informare al alegătorilor. EFOR va susține funcționarea coaliției FiecareVot, alături de membrii căreia va monitoriza alegerile parlamentare și va publica un raport public privind implementarea legislației, însoțit de recomandări.

 

Pentru a asigura informarea publicului, EFOR va desfășura o campanie de informare prin intermediul portalului www.votcorect.ro, iar în ziua alegerilor va organiza un centru de asistență electorală (serviciu Telverde cu 5 linii telefonice). Ziua alegerilor va fi monitorizată cu minim 300 de observatori, iar rezultatele procesului de monitorizare vor fi promovate în timp real prin comunicate de presă și postări pe social media.

 

Încă de la începutul anului, EFOR a luat mai multe poziții publice cu privire la nereguli flagrante privind înregistrarea alegătorilor sau finanțarea partidelor politice. De asemenea, în timpul stării de urgență am organizat mai multe discuții cu parteneri instituționali și experți internaționali despre modul în care ar putea fi organizate alegerile locale din 2020, pornind de la propriile propuneri de politici publice. O discuție separată a adus laolaltă liderii partidelor politice din România pentru a prezenta viziunea lor cu privire la modalitățile tehnice și strategiile politice.

 

Obiectivele proiectului

 • Asigurarea transparenței și corectitudinii alegerile parlamentare din 2020 prin monitorizarea legislației, administrației electorale și a modului de organizare a procesului electoral
 • Informarea unui număr de 60.000 de cetățeni cu privire la regulile procesului electoral prin asigurarea de asistență de specialitate pentru o perioadă de două luni
 • Monitorizarea procesului electoral de către 300 de observatori acreditați de Coaliția FiecareVot pentru a asigura corectitudinea modului de organizare al alegerilor parlamentare, implementarea legislației și informarea alegătorilor

 

Alegerile se vor desfășura ținând cont de anumite provocări care pot afecta transparența și integritatea procesului electoral, dintre care enumerăm măsurile-răspuns la pandemia cauzată de COVID-19, numărul mare de amendamente legislative sau termenele scurte pentru implementarea operațiunilor electorale. Astfel, EFOR și partenerii vor monitoriza aceste schimbări legislative sau practice și modul în care vor fi implementate.

Pentru a asigura informarea publicului, EFOR va desfășura o campanie de informare pentru cel puțin 60.000 de persoane prin intermediul portalulul www.votcorect.ro, iar în zilele alegerilor va organiza un centru de asistență electorală (serviciu Telverde). Campania online va detalia regulile tehnice ale procesului electoral, incluzând înregistrarea alegătorilor (vize de flotant, domiciliu vs resedinta etc), informații privind documente (cum se reinnoiesc documentele, cu ce documente se poate vota), votul în străinătate, calendarul electoral, campania electorală (regulile de campanie), procedurile de votare (ziua votului, transparenta procesului, centralizarea rezultatelor) etc.

 

Zilele alegerilor vor fi monitorizate cu minim 300 de observatori, acreditați în toată țara și în secții de votare din străinătate, pentru care se vor organiza sesiuni de pregătire. Rezultatele procesului de monitorizare vor fi promovate în timp real, prin intermediul comunicatelor de presă. În ziua și preziua alegerilor, vom asigura asistență electorală alegătorilor și observatorilor prin intermediul serviciului Telverde 0800 080 200, operat de juriști și experți electorali. Vom deschide mai multe linii telefonice, care vor fi disponibile conform programului de votare. EFOR va răspunde în timp real întrebărilor adresate prin intermediul www.votcorect.ro. În plus, vom reacționa rapid la orice nereguli sau punctuale legate de votare și vom transmite sesizări instituțiilor relevante – birourile electorale, AEP, Poliție etc. La europarlamentarele din 2019, peste 1200 de persoane au transmis sesizări sau au adresat întrebări echipei Vot Corect. Peste jumătate dintre ele au fost transmise AEP și MAE, fapt care a contribuit la modificarea legislației electorale pentru votul în străinătate.

 

Rapoartele de monitorizare a alegerilor au avut un rol important în evaluarea independentă a proceselor electorale, precum și la identificarea unor soluții care pot îmbunătăți modul de organizare a alegerilor. FiecareVot a început construirea unei baze de date cu recomandări, pe care le va urmări la toate procesele electorale viitoare pentru a se asigura că acestea vor fi implementate. De asemenea, reacțiile rapide ale EFOR și organizațiilor membre ale Coaliției FiecareVot au avut deseori impact întrucât au atras atenția publică. Ne propunem ca prin intermediul unor astfel de reacții rapide și a raportului să deschidem calea, prin negocieri cu decidenții, către reforma electorală.

EFOR va coordona și va susține dezvoltarea capacității coaliției FiecareVot formată din organizații din București și alte orașe din țară. Partenerul – Centrul pentru resurse Civice – va coordona activitățile de training si observare în regiunile Est și Sud Est și va contribui la eforturile de informare a alegătorilor. Proiectul va contribui atât de la dezvzoltarea unei comunități civice implicate în monitorizarea alegerilor, cât și la creșterea capacității și sustenabilității ONG-urilor.

Activitățile proiectului

 

 • Monitorizarea legislației și a activității administrației electorale
 • Organizarea unei campanii de informare a alegătorilor cu privire la regulile procesului electoral
 • Acreditarea unui număr de 300 de observatori pentru sectii de votare din tara si strainatate
 • Pregătirea observatorilor acreditați
 • Monitorizarea zilelor votării
 • Asigurarea de asistență alegătorilor în ziua votării
 • Realizarea unui raport de monitorizare a alegerilor
 • Lansarea publică a raportului de monitorizare a alegerilor

 

Perioada de implementare

Noiembrie 2020 – februarie 2021

 

Proiect derulat de

 

Proiectul este derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice și beneficiază de o finanțare în valoare de 15.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Informații suplimentare pot fi găsite pe paginile web www.activecitizensfund.ro și www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

 


Expert Forum este un un think tank din Bucureşti înfiinţat de experţi cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei. Domeniile pe care le acoperim includ: reforma administraţiei şi integritate; descentralizare şi finanţe publice; reforma justiţiei şi anticorupţie; politici sociale şi pensii; energie şi transporturi; sănătate; procese electorale şi cetăţenie activă.

Activitatea pentru alegerile parlamentare este parțial susținută prin eforturile Cercului Donatorilor din Barcelona, cu sprijinul GRASP Milano.
Mulțumim tuturor celor au donat pentru campania Vot Corect pentru parlamentare.


Arhivă monitorizare vot: Parlamentare 2016 / Referendum Constituție 2018 / Europarlamentare 2019 / Prezidențiale 2019 / Locale 2020