Sesizare

Bună ziua!

În data de 19 mai 2024, în plina campanie electorală, se va organiza în comuna Hârtop un eveniment de tipul “ziua comunei”. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din anul 2019. Chiar și înainte de 2019, evenimentul se realiza în luna august. Actualul primar va rămâne în funcție și după terminarea campaniei, prin urmare, evenimentul putea fi organizat și ulterior. Reiese astfel o intenție de a mitui alegătorii. De asemenea, acesta are o tendință spre comportamente infracționale, având un dosar penal prescris. Puteți investiga această problemă, vă rog?

Vă mulțumesc!

Detalii sesizare

14 mai 08:51 AM  ·   Suceava   ·   Categorii: Mituirea alegătorilor, Nereguli privind campania electorala,   ·   Calitate: alegator

 

2 comentarii

 1. Bună ziua. Mulțumim pentru sesizare. Legislația electorală nu impune restricții în acest sens, iar primarii pot organiza evenimente în această perioadă (în calitate de primari, nu de candidați). Așadar, dacă aveți indicii privind încălcarea legislației privind campania electorală, vă rugăm să ne contactați.

  De reținut totuși că nu pot folosi aceste evenimente pentru a se promova pentru poziția de candidat. Hotărârea BEC 137H/14.05.2024 stabilește la art 1 că:

  (5) Este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum și cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă și a oricăror altor materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 2. Doru Hovosan
  Cetățean, Sector 5, București

  Către,
  Autoritățile Competente;
  Subiect: Sesizare privind încălcarea reglementărilor electorale în Sectorul 5,
  București

  Stimate Domnule/Domnă,

  În calitate de cetățean al Sectorului 5 din București, îmi exprim profunda îngrijorare față de nerespectarea reglementărilor electorale în cadrul campaniei pentru alegerile locale din 2024.
  Am observat și documentat multiple încălcări ale Legii nr. 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale, care subminează integritatea procesului electoral.
  Încălcări constatate:
  Plasarea neautorizată a materialelor electorale: Conform articolului 40 din Legea nr. 115/2015, afișele electorale trebuie plasate doar în locurile special amenajate și aprobate de autoritățile locale. Cu toate acestea, am observat afișe electorale lipite în locuri publice neautorizate, precum fațadele magazinelor din sectorul 5, care nu figurează în lista emisă de primăria locală. Aceste materiale poartă codul AEP și toate datele de identificare necesare, ceea ce indică faptul că acestea provin de la entități politice organizate și nu de la proprietarii spațiilor comerciale.
  (Mihail Sebastian Nr. 21, măcelăria Bia și restaurant La Mama Bia
  Petre Ispirescu 9b, restaurant Britania
  Max bet Salaj, Casino Magic Calea Rahovei)

  Colaborări suspecte:
  De asemenea, am primit informații conform cărora diverse grupări politice importante din sectorul 5 s-au întâlnit cu lideri ai unor grupuri interlope, cu scopul de a influența votul cetățenilor prin mijloace nelegitime, inclusiv prin oferirea de sume de bani. Această practică este strict interzisă conform articolului 70 al aceleiași legi, care condamnă orice formă de corupție electorală.Prin prezenta, solicit intervenția urgentă a autorităților pentru a investiga aceste încălcări și pentru a asigura un mediu electoral corect și transparent.
  Este esențial ca toți cetățenii să poată exercita dreptul de vot într-un climat de integritate și respect față de lege.
  Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestei probleme și aștept cu interes măsurile pe care le veți lua în acest sens.

  Cu respect,
  Doru Hovosan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *