Reguli Reguli generale (euro+locale)Ziua alegerilor

Unde votez pe 9 iunie? Câteva exemple

Fiecare dintre cele scrutine are reguli diferite privind posibilitățile de votare. La locale, alegătorul poate vota doar la secția este arondat conform domiciliului sau reședinței, iar la europarlamentare poate vota unde este arondat conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității unde se află secția respectivă. Alegătorul nu poate vota la alegerile locale însecțiile de votare din străinătate sau dacă nu se află în localitatea unde are drept de vot conform domiciliului sau reședinței.

Citește mai multe despre cum se votează la fiecare tip de scrutin aici.

Câteva exemple:

  • am domiciliul în Constanța și nu am nicio reședință în altă localitate – pot vota la ambele alegeri în Constanța, la secția de votare unde sunt arondat/ă, pe liste permanente, dacă mă aflu în localitate. Dacă nu mă aflu în localitate pot vota doar pentru europarlamentare, pe liste suplimentare.
  • am domiciliu în Constanța și reședință înregistrată la Iași, cu mai mult de 60 de zile înainte de data alegerilor, dar nu m-am înscris în Registrul Electoral cu adresa de reședință cel târziu 45 de zile înaintea datei alegerilor. În ziua alegerilor sunt la Iași. Pot vota pentru europarlamentare, dar și pentru locale, unde voi fi înscris/ă pe listele suplimentare, întrucât nu mi-am înregistrat adresa de reședință la primărie, în Registrul Electoral. Dacă sunt la Constanța în ziua respectivă, pot vota pentru ambele alegeri – pentru locale votez pe lista permanentă, întrucât sunt înregistrat/ă cu domiciliul.
  • am domiciliu în Constanța și reședință înregistrată la Iași, cu mai mult de șase luni înainte de data alegerilor și m-am înscris în Registrul Electoral cu adresa de reședință, cu mai mult de 45 de zile înaintea datei alegerilor. În ziua alegerilor mă aflu la Constanța. Pot vota pentru europarlamentare, dar nu și pentru locale, întrucât mi-am înregistrat adresa de reședință la Iași, iar legea stabilește că alegătorii nu mai pot vota la adresa de domiciliu, dacă și-au înscris reședința în Registrul Electoral.
  • am domiciliu în Constanța și reședință înregistrată la Iași, cu mai puțin de 60 de zile înainte de data alegerilor. În ziua alegerilor mă aflu la Iași. Pot vota doar la europarlamentare (pe liste suplimentare), dar nu și pentru locale, întrucât termenul limită pentru înregistrarea reședinței este de 60 de zile.
  • am domiciliu în Constanța și stau în Iași, dar nu am înregistrată nicio reședință. În ziua alegerilor sunt la Iași. Pot vota doar la europarlamentare (pe liste suplimentare), dar nu și pentru locale, întrucât am domiciliul la Constanța și trebuie să votez unde sunt înregistrat.
  • am domiciliul la Constanța, am adresa de reședință în străinătate și mă aflu în ziua respectivă în afara țării. Pot vota doar la europarlamentare (pe liste suplimentare), întrucât la locale nu se votează în afara țării.
  • am domiciliul în sectorul 3 și mă aflu în sectorul 1. Nu pot vota în alt sector și trebuie să mă duc la secția unde sunt arondat/ă.
  • am domiciliul într-o altă țară și nicio reședință înregistrată în România. Nu pot vota decât la europarlamentare la orice secție de votare, pe liste suplimentare.
  • am domiciliul într-o altă țară și reședința în România. Pot vota la europarlamentare în străinătate sau la orice secție de votare din țară (pe liste suplimentare). Pot vota la locale la secția unde sunt arondat/ă conform reședinței, doar dacă reședința e înregistrată cu mai mult de 60 de zile înaintea alegerilor.
  • am domiciliul într-o altă țară și reședința în România, dar mi-am înregistrat-o cu mai puțin de 60 de zile înaintea alegerilor. Pot vota doar la europarlamentare, întrucât pentru a vota la adresa de reședință aceasta trebuie înregistrată cu cel târziu 60 de zile înaintea alegerilor.

 

 

    Ultima actualizare: 06/03/24 11:06
Categorii:


Înapoi la cuprins

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *