Reguli Reguli generale (euro+locale)Candidaturi

Un ales local în funcție poate candida din partea altui partid?

Conform OUG 21/2024, persoanele care dețin mandate de ales local – primari, președinți de consilii județene, consilieri locali sau județeni – se pot înscrie în alt partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile din iunie, fără a pierde mandatul, după cum reglementează Codul Administrativ. Acestea își pot prelua mandatul doar dacă sunt în același partid din partea căruia au candidat sau pe listele căruia au fost alese.

(1) Persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dețin un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile autorităților administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, fără să le înceteze, în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h), art. 193 alin. (2) și art. 204 alin. (2) lit. j), după caz, din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, mandatul deținut, pe care îl pot exercita până la momentul intrării în exercițiul mandatului autorităților administrației publice locale alese în anul 2024, în condițiile prevăzute de art. 34.

(2) Persoanele care au candidat în condițiile alin. (1) și care au fost declarate alese pot fi validate, depun jurământul și intră în exercițiul mandatului, conform art. 34, cu condiția apartenenței acestora la partidul politic din partea căruia au candidat sau pe listele căruia au fost alese.

(3) Procedura comunicării îndeplinirii condiției prevăzute la alin. (2) este cea prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 33 din OUG 21/2024

Este important de menționat că OUG nu face referire la persoanele care au câștigat mandatul din 2020 din partea unui partid, iar acum vor să fie candideze ca independente.

    Ultima actualizare: 03/14/24 19:03
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *