Reguli Reguli generale (euro+locale)Informații generale

Legislația care se aplică la alegerile din iunie

La alegerile din 9 iunie se va aplica legislația pentru alegerile europarlamentare, pentru cele locale, OUG 21/2024 (prin care s-a decis comasarea), precum și alte acte normative, care sunt descrise mai jos. Alegerile europarlamentare se vor desfășura după regulile generale, aplicabile tuturor țărilor europene. Fiecare țară are reguli suplimentare, iar acestea sunt prevăzute în România în Legea 33/2007, pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European. Având în vedere că reglementările nu au fost actualizate corespunzător, acestea se completează cu reglementări din alte legi, mai ales din legea 208/2015. Alegerile locale se desfășoară conform Legii 115/2015. Pe lângă acestea, Guvernul a aprobat OUG 21/2024. Pe lângă legislația deja menționată, mai există ordonanțe de urgență, hotărâri de guvern, decizii sau hotărâri ale birourilor electorale sau ale președintelui Autorității Electorale Permanente.

Pentru reglementarea campaniei în mass media se aplică și legislația privind funcționare Consiliului Național al Audiovizualului, care emite și o decizie pentru fiecare scrutin. Legea este actul normativ cu cea mai mare putere juridică, iar HG sau deciziile/hotărârile altor instituții sau birouri electorale doar detaliază prevederile din legi sau OUG. Expert Forum a publicat în decembrie 2023 un raport despre problemele legislației pentru europarlamentare, care poate fi citit aici.

Legea este actul normativ cu cea mai mare putere juridică, iar HG sau deciziile/hotărârile altor instituții sau birouri electorale doar detaliază prevederile din legi sau OUG. Expert Forum a publicat în decembrie 2023 un raport despre problemele legislației pentru europarlamentare, care poate fi citit aici.

  • În primul rând trebuie să citești Constituția României.
  • Legea principală care reglementează alegerile europarlamentarele este Lege nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată
  • Legea de bază pentru alegerile locale este Legea 115/2015.
  • Pentru alegerile din iunie se va aplica OUG 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024. Conform art 37 din OUG – Prevederile prezenței ordonanțe de urgență se completează cu dispozițiile Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, în măsura în care acestea nu contravin prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
  • Legislația se completează cu Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente
  • Reglementări privind mandatele aleșilor locali pot fi găsite în Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Legislația actualizată poate fi consultată pe site-ul BEC:

Pentru alegerile europarlamentare

Pentru alegerile locale

 

Pe lângă legislația de natură electorală, există și alte legi care se aplică în perioada alegerilor, cum ar fi

Reglementările privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale se regăsesc în:

Campania electorală prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale se desfăşoară în condiţiile stabilite de:

 

Pe lângă legislația de mai sus, sunt importante hotărârile și deciziile emise de către Biroul Electoral Central, care au rolul de a detalia sau clarifica legea și care se găsesc pe pagina oficială BEC. Poți găsi lista actelor normative care se aplică și pe pagina web a AEP.

    Ultima actualizare: 04/19/24 10:04
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *