Reguli Reguli generale (euro+locale)Administrația electorală

Interdicții pentru componența birourilor electorale și pentru operatorii de calculator

Membrii birourilor electorale

Conform OUG 21/2024, art 4:

(1) La alegerile din data de 9 iunie 2024, candidatul, soțul, soția, rudele sau afinii până la gradul III inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale.

(2) După rămânerea definitivă a candidaturilor, persoanele aflate în situația de incompatibilitate prevăzute de alin. (1) sunt înlocuite de îndată din calitatea de membru în biroul electoral, la solicitarea celor care le-au propus.

(3) În cazul în care membrul biroului electoral este chemat să participe la adoptarea unei decizii sau hotărâri care privește în mod direct sau indirect un candidat cu care are relații de rudenie de gradul IV, este obligat să informeze despre aceasta ceilalți membri ai biroului electoral și să nu ia parte la adoptarea hotărârii.

Legea 115/2015 mai menționează la art. 25, faptul că:

(4) Prin excepție de la prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare, persoanele care ocupă funcții publice pot face parte din birourile electorale.

Hotărârea BEC 117REP_H/17.05.2024 detaliază care sunt interdicțiile pentru membrii birourilor electorale:  

(3) Birourile electorale sunt alcătuite numai din cetăteni cu drept de vot. Nu este obligatoriu ca reprezentantii propusi in birourile electorale ale sectiilor de votare de formatiuni politice sau organizatii ale cetătenilor apartinând minoritătilor nationale să fie membri ai acestora.
(4) In realizarea atributiilor ce revin birourilor electorale, membrii acestora exercita o functie ce implica autoritate de stat. Exercitarea corect si impartial a acestei functii este obligatorie.
(5) Candidatul la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, precum si soul, sotia, rudele sau afinii acestuia până la gradul al treilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale ale sectiilor de votare din tara si din străinătate.
(6) Candidatul la functia de presedinte al consiliului judetean sau de consilier judetean, precum si soul, sotia, rudele sau afinii acestuia până la gradul al treilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale ale sectiilor de votare constituite in judetul în care acesta candideaza.
(7) Candidatul la functia de primar sau de consilier local, precum si sotul, sotia, rudele sau afinii acestuia până la gradul al treilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale ale sectiilor de votare constituite in unitatea administrativ-teritorial in care acesta candideaza.
(8) Candidatul la functia de Primar General al municipiului Bucuresti sau de consilier în Consiliul General al municipiului Bucuresti, precum si soul, sotia, rudele sau afinii acestuia până la gradul al treilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale ale sectiilor de votare din municipiul Bucuresti.
(9) Candidatul la functia de primar sau de consilier local al unui sector al Municipiului Bucuresti, precum si soul, sotia, rudele sau afinii acestuia pânã la gradul al treilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale ale sectiilor de votare constituite in sectorul in care acesta candideaza.
(10) Procesul-verbal intocmit cu prilejul constituirii si completarii fiecarui birou electoral ale sectiei de votare atesta calitate de membru al respectivului birou electoral.

Gradele de rudenie sunt definite de art 406 (3) din Codul Civil, astfel:

a) în linie dreaptă, după numărul naşterilor: astfel, copiii şi părinţii sunt rude de gradul întâi, nepoţii şi bunicii sunt rude de gradul al doilea;

b) în linie colaterală, după numărul naşterilor, urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun şi coborând de la acesta până la cealaltă rudă; astfel, fraţii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătuşa şi nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea.

Legat de operatorii de calculator, Hotărârea AEP 36/2019, art 9 stabilește că:

(1) Poate avea calitatea de operator de calculator al secţiei de votare din ţară orice cetăţean român cu drept de vot care are cunoştinţe de bază în tehnologia informaţiei.

OUG 21/2024, art. 4 stabilește că:

(4) La alegerile din data de 9 iunie 2024, candidații nu pot fi desemnați operatori de calculator ai birourilor electorale.

Citiți mai multe despre operatorii de calculator pe pagina web AEP.

    Ultima actualizare: 06/07/24 19:06
Categorii:


Înapoi la cuprins

79 comentarii

  1. Buna ziua ,soacra mea este pe lista de consilieri a saptea la nr ,eu pot sa fiu operator la tableta?

      1. Daca o persoana a candidat la alegerie din 9 iunie la consiliul local, dar nu a iesit consilier, dar este inca pe liste, se poate inscrie ca si operator calculator la alegerile parlamentare si prezinetiale?

  2. Bună ziua! Un membru al biroului electoral de circumscripție poate merge în campanie elecorală alături de un candidat? Există o prevedere legislativă în acest sens?

    1. Bună ziua.
      Conform Hotărâre nr.1H/20.03.2024 privind adoptarea Regulamentului de organizare și funcționare a birourilor electorale constituite la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru alegerile autorităților administrației publice locale din anul 2024,
      ”(3) în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin birourilor electorale, membrii acestora exercită o funcție ce implică autoritatea de stat. Exercitarea corectă și imparțială a acestei funcții este obligatorie. Nerespectarea acestei obligații atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.” Deși nu există o reglementare specifică care răspunde la întrebarea dvs, menționăm că activitatea la care faceți referire poate fi văzută ca o încălcare a principiului imparțialității.

  3. Bună ziua! Dacă un nepot de frate este pe lista de candidati pentru consiliul local, pot sa fiu președinte în aceeași secție?

    1. Bună ziua,

      Conform art 406 (3) din Codul Civil

      Gradul de rudenie se stabileşte astfel:
      b) în linie colaterală, după numărul naşterilor, urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun şi coborând de la acesta până la cealaltă rudă; astfel, fraţii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătuşa şi nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea.

      Conform art 4 din OUG nr. 21 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024

      (1) La alegerile din data de 9 iunie 2024, candidatul, soțul, soția, rudele sau afinii până la gradul III inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale.

      Așadar, nu puteți fi membru în biroul electoral din aceeași circumscripție.

  4. Bună seara! Dacă sunt personal auxiliar la biroul electoral de circumscriptie și am fost desemnata operator calculator, este ok?

    1. Bună ziua. Întrucât cele două funcții s-ar exercita în paralel, cel mai probabil va trebui să alegeți una dintre ele. Vă recomandăm să discutați cu biorul electoral de circumscripție sau cu AEP pe această temă.

  5. Bună ziua dacă eu candidez consilier local sub sigla unui partid, unchiul soției mele poate fi supraveghetor în secția de votare din partea altui partid?

  6. daca sunt candidat la alegerile din iunie si am pus fara sa stiu un nepot ca membru in sectile de votare dar na fost contestat de nimeni poate ramane membru in secta de votare multumesc

    1. Bună ziua,

      Conform OUG 21/2024, art 4:
      (2) După rămânerea definitivă a candidaturilor, persoanele aflate în situația de incompatibilitate prevăzute de alin. (1) sunt înlocuite de îndată din calitatea de membru în biroul electoral, la solicitarea celor care le-au propus.
      În această situație, ar trebui retrasă propunerea respectivă.

      1. În cazul în care nu sa solicitat retragerea sau înlocuirea pentru incompatibilitate și au fost și încasați banii ce se poate întâmpla????

  7. Dacă fiul meu candidează la funcția de primar la alegerile de 2024, eu pot fi operator de calculator-tabletă?

  8. Pot sa fiu locțiitorul secției de votare din comuna dacă tatăl meu este pe lista consilierilor electorali?

    1. Bună ziua,

      Nu, întrucât suntețirudă de gradul I.
      Conform OUG 21/2024 – (1) La alegerile din data de 9 iunie 2024, candidatul, soțul, soția, rudele sau afinii până la gradul III inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale.

  9. Mulțumesc pentru răspuns! 

    Va rog, dacă puteți sa-mi răspundeți și la următoare întrebare.

    Dar dacă acesta renunță, respectiv își face cerere de retragere pentru postul de consilier local? 

  10. Buna ziua! persoanele care sunt numite rezerve la operator calculator vor fi remunerate chiar daca nu vor fi solicitate? multumesc.

  11. Buna ziua! Daca tatal meu este pe lista candidatilor la consilieri judeteni, pot fi operator calculator in localitatea de resedinta? Multumesc!

  12. Bună ziua!
    Am nevoie niște lămuriri, dacă mă poate ajuta cineva, vă rog. În Legea 115/2015 care reglementează alegerile autorităţilor administraţiei publice locale, art. 25 alin. (2) ne spune: „Birourile electorale sunt alcătuite numai din cetăţeni cu drept de vot. Candidatul, soţul, soţia, rudele sau afinii până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale.” Totodată art. 44 prevede, că „Nu pot fi membri ai birourilor electorale de circumscripţie sau ai birourilor electorale ale secţiilor de votare candidaţii în alegeri, soţii, rudele şi afinii acestora până la gradul al doilea inclusiv, precum şi persoanele care nu au exerciţiul drepturilor electorale.”
    Până acum are sens textul de lege și situația este clară. Avem OUG 21/2024 care la art. 4 alin. (1) ne spune, că „La alegerile din data de 9 iunie 2024, candidatul, soţul, soţia, rudele sau afinii până la gradul III inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale.”
    Întrebarea mea este, cum este posibil că în Legea 115/2015 este menționat gradul II de rudenie, iar OUG prevede gradul III de rudenie inclusiv, cu privire la incompatibilitățile membrilor birourilor electorale?
    Cum este posibil că în același timp sunt în vigoare două texte de lege cu privire la același obiect, doar cu reglementări diferite?
    Mulțumesc!

    1. Bună ziua,

      La aceste alegeri, referitor la speța menționată de dvs, se aplică prevederile OUG 21/2024, care modifică Legea 115/2015. Menționăm că OUG se aplică doar la aceste alegeri, iar dacă nu se va modifica legislația de bază în acest sens, se va reveni la reglementările din Legea 115/2015.

  13. Buna ziua!
    Un membru desemnat din partea unui partid in Biroul Electoral de Circumscriptie poate fi si Presedinte la Sectie de Votare din cadrul aceleiasi circumscriptii?
    Facem precizarea ca a fost extras si a participat la instruire.

    1. Bună ziua,

      Nu puteți exercita cele două funcții în același timp. Vedeți art 1 (4) din Hotărârea BEC nr.1H/20.03.2024 privind adoptarea Regulamentului de organizare și funcționare a birourilor electorale constituite la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru alegerile autorităților administrației publice locale din anul 2024 https://locale2024.bec.ro/wp-content/uploads/2024/03/hot_1.pdf

      1. Persoanele care lucreaza ca functionari publici de executie in cadrul unei autoritati locale ( nu inalt functionar si nici special) pot participa in cadrul biroului electoral al sectiei de votare ca si membru din partea unui partid? Stiu ca ei pot fi parte din corpul expertilor electorali sau prrdonal auciliar dar ma intereseaza daca pot fi si membri ai sectiei de votare.

  14. Buna Ziua. Daca sunt functionar public in Primarie, si sunt in corpul expertilor electorali, pot fi presedinte sectie de votare, in situatia in care cumnata mea este pe lista consilieri la un partid ?

    1. Bună ziua,

      Conform Hotărârii BEC 117REP_H/17.05.2024:

      (7) Candidatul la functia de primar sau de consilier local, precum si sotul, sotia, rudele sau afinii acestuia până la gradul al treilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale ale sectiilor de votare constituite in unitatea administrativ-teritorial in care acesta candideaza. Cumnata se încadrează în categoria afinilor.

      1. Dar art 25 din Legea 115/2015 care spune; „‘prin exceptie de la prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care ocupa functii publice pot face parte din birourile electorale ‘ nu este valabil? Ca nu este abrogat !!!

  15. Bună seara! Dacă sora mea este pe lista consilierilor locali , pot fi președinta în secția de votare? MULTUMESC!

    1. Bună ziua,

      Conform Hotărârii BEC 117REP_H/17.05.2024:

      (7) Candidatul la functia de primar sau de consilier local, precum si sotul, sotia, rudele sau afinii acestuia până la gradul al treilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor
      electorale ale sectiilor de votare constituite in unitatea administrativ-teritorial in care acesta candideaza.
      Așadar, nu puteți fi membru într-un birou electoral din aceeași circumscripție.

  16. Buna ziua! Oare membrii Birourilor electorale de circumscriptie pot participa la activitatile de campanie electorala?Multumesc!

    1. Bună ziua.
      Conform Hotărârii BEC nr.1H/20.03.2024 privind adoptarea Regulamentului de organizare și funcționare a birourilor electorale constituite la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru alegerile autorităților administrației publice locale din anul 2024,
      ”(3) în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin birourilor electorale, membrii acestora exercită o funcție ce implică autoritatea de stat. Exercitarea corectă și imparțială a acestei funcții este obligatorie. Nerespectarea acestei obligații atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.” Deși nu există o reglementare specifică care răspunde la întrebarea dvs, menționăm că activitatea la care faceți referire poate fi văzută ca o încălcare a principiului imparțialității.

  17. Bună, locțiitorul biroului secției de votare este considerat membru. În lege am văzut ca sunt prezentați membrii doar reprezentații partidelor politice , locțiitorul și președintele sunt menționați separat

  18. Buna ziua ! Va rog mult sa imi raspundeti! Daca loctiitorul sectiei de votare este sotia varului primar al unui candidat la consiliu local , este compatibila pe aceasta functie?? Va multumesc !!

  19. Bună seara, vă rog să-mi spuneți dacă sunt membru în comisia de votare,dar momentan sunt in concediu medical este vreo problemă? Mulțumesc

  20. Buna ziua, sotul meu candideaza la functia de primar, eu, sotie, pot face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului de Circumscriptie Judetean?
    Multumesc

  21. Poate un candidat la funcțía de primar al unei comune să-și pună fratele pe lista de consilieri a partidului pentru care candidează ca primar. Fratele primarului este angajat la Romsilva.

  22. Buna seara. Este sau nu incompatibilitate următoarea situație? Sunt membru în Biroul de Circumscriptie Comunală iar fratele meu candidează pentru funcția de președinte Consiliul județean. Am văzut o hotărâre AEP din 2020 in care se spune că nu există incompatibilitate în acest caz având în vedere că nu sunt membru în secția de votare. Aștept răspunsul dumneavoastră clarificator in această speță. Mulțumesc

  23. Buna ziua ! Judecatorul care este presedintele BEC la noi in comuna a mers in sectia de votare sambata la impartirea sacilor si a tipat la membrii ca nu are voie nimeni maine cu telefonul ,obliga pe toti membrii sa isi puna telefoanele intr.un cos si le interzice accesul . Este legal asa ceva ???

  24. Bună seara.
    Vă arăt o situație puțin mai complicată.
    Primarul în funcție dintr-o localitate nu mai vrea să candideze. Locul dansului fiind luat la alegeri de fratele său. Întrebare:
    Poate intra în secția de votare mai mult de cât să voteze? Să de’a indicații, să influențeze oamenii, etc.
    Poate asista la numărarea voturilor?

    1. Buna ziua,

      Situatia este foarte simpla – nu paote sta in sectie mai mult decat sa voteze. Doar candidatii pot stationa in sectie, nu si alesii in functie. Nu are dreptul de a da indicatii. Puteti sesiza presedintele biroului al sectiei de votare daca se intampla asa. Iar daca nu se iau masuri puteti sesiza biroul electoral de circumscriptie.

  25. Bună seara, dacă soțul mătușii mele – cu tatăl meu sora ( decedate în urmă cu 12 ani) candidează la un post de consilier local, eu pot să fiu membru în secția de vot?

  26. Bună seara! As dori sa știu dacă în aceeași sectie de votare este voie sa fie doi membri ai aceleiași familii,bărbatul fiind angajat al primăriei și fiind desemnat presedinte al secției de votare iar soția dansului neangajata ,este membra a aceleiași sectii? Mulțumesc!

  27. Un candidat la consiliul local de sector care sta in sectiile de vot, in ce masura are voie sa participe la numaratoarea voturillor dupa incheierea votarii? Are dreptul sa numere voturi?

  28. Bună ziua , un funcționar public care candidează la funcția de primar , poate să-și pună soția pe listă de consiliu, și totodată o și are , adică soția consilier și soțul funcționar public, mulțumesc

  29. Buna ziua! In vederea următoarelor alegeri din toamna, in cazul in care sunt membru de partid, dar nu candidez pe vreo lista, pot fi operator de calculator?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *