Da, partidele politice pot folosi astfel de materiale – incluzând bannere, panouri, ecrane electronice, mașini sau geamuri colantate etc. Legea 334/2006 și legea electorală reglementează campania electorală, care se întinde pe o perioadă de 30 de zile. În campanie, aceste materiale nu se mai pot folosi. În afara campaniei electorale, partidele nu trebuie să însemneze aceste materiale de propagandă cu numele entității care le-a comandat, numărul de exemplare sau alte informații asemănătoare; astfel de reglementări se aplică doar în campania electorală pentru afișe, fluturașii electorali etc
Raportarea financiară pentru acestea se va face la anul, în cadrul raportului de venituri și cheltuieli și nu va exista nicio raportare legată de alegerile din acest an. Sumele cheltuite cu producerea lor nu vor fi rambursate de către Autoritatea Electorală Permanentă. Pentru persoanele care vor să devină candidați independenți nu există reglementări, deci pot cheltui din fondurile proprii fără a raporta.
Care sunt articolele de lege care prevad cele relatate de dumneavoastră?
Bună ziua. Perioada de campanie electorală este reglementată de legile electorale. Pentru locale avem art. Articolul 64 din Legea 115/2015 – ”Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00.” Pentru alegerile europarlamentare avem Art. 35. din Legea 33/2007 ”(1) Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua de referinţă şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă care precedă zilei de referinţă, la ora 7,00.”. Pentru materialele care se pot folosi în campania electorală puteți vedea art 36 din Legea 334/2006 – cele care nu sunt menționate acolo sunt interzise (de ex bannere, panouri, masini autocolantate etc). Pe pagina https://finantarepartide.ro/ puteti vedea si ghidurile pentru cele 2 tipuri de campanii. In afara campaniei electorale se aplică reglementările generale legate de afișaj și privind finanțarea partidului politic (prima parte a Legii 334/2006). Partidele pot folosi fondurile în afara campaniei electorale după cum doresc, organele de conducere fiind cele care decid destinația. Pentru subvenții există anumite reglementări specifice, legea stabilind la art 25, de exemplu, care sunt destinațiile pe care pot cheltui partidele banii publici. Raportările anuale și pentru campanie sunt reglementate prin art 47 și 49 din Legea 334/2006.
Articolele prezentate sunt exclusiv pentru campanie electorala. Banarele și alte materiale utilizate în perioada electorala dar înainte de campania electorala, unde sunt prevazute? Articole de lege care dau posibilitatea ca acestea sa fie folosite înaintea campaniei electorale (in timpul perioadei electorale)?
Bună ziua. Pe de o parte sunt cele legate de subvenții – art 25 din Legea 334/2006. Pentru finanțarea privată nu există un articol specific care să stabilească ce este permis, ci mai degrabă reglementări legate de modul în care se stabilesc prioritățile partidului și despre ce este interzis. De exemplu, avem art 5 din HG 10/2016, normele metodologice: ”Articolul 5
(1) Finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale nu trebuie să afecteze independenţa acestora sau să obstrucţioneze campaniile electorale.
(2) Destinaţia cheltuielilor pentru activitatea curentă a partidelor politice şi a cheltuielilor pentru campania electorală poate fi stabilită numai de către organele statutare ale partidelor politice sau de către candidaţii independenţi, după caz.” – https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/175292
Bună ziua a-și avea o întrebare, dacă benerile sunt puse în curte la mine sau la mama acasă și acelea trebuie date jos? mulțumesc
Bună ziua,
Conform art 79 din Legea 115/2015 (alegeri locale),
(6) În alte locuri decât cele stabilite conform alin. (1), afișajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, după caz, al deținătorilor.
În campania electorală (care începe pe 10 mai) bannerele nu sunt permise, așadar ar trebui înlăturate. De asemenea, nu sunt permise decât cheltuielile realizate de partide sau candidații independenți.
(4) Următoarele tipuri de acțiuni şi materiale de propagandă electorală nu pot fi finanțate în campania electorală:
a) utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie, imagini ale candidaților, precum şi orice alte referiri la competitorii electorali;
b) utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar;
c) spectacole, serbări, focuri de artificii etc.;
d) bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.
Cat timp trebuiesc ținute bannerele pe stâlpi?
Azi, 09.05.2024, numai un singur partid si-a mai lăsat bannerele atârnate de stâlpii din comuna.
Celelalte partide le-au dat jos de ieri.
Unde trebuie sa semnalez aceasta fapta?
Mulțumesc!
Bună ziua,
Campania electorală a început astăzi, pe 10 mai, la ora 7. Deci până astăzi aceste materiale puteau fi încă folosite.
La 10.05.2024, orele 11.00 încă nu au fost înlăturate bannerele de pe clădiri, porți, etc de către candidatul unui partid. Unde se poate face sesizare ?
Bună ziua,
Puteți sesiza biroul electoral de circumscripție relevant. Găsiți datele de contact aici – https://locale2024.bec.ro/contact/
Conform articolului 80 din Legea 115/2015
(1) Birourile electorale de circumscripție veghează la corecta desfășurare a campaniei electorale în circumscripția în care funcționează.
(3) Dacă biroul electoral de circumscripție consideră, cu ocazia soluționării plângerii, că este necesară luarea unor măsuri administrative sau aplicarea unor sancțiuni contravenționale ori penale, sesizează autoritățile competente.
Bună ziua,
Puteți face o sesizare la biroul electoral de circumscripție relevant. Datele de contact ale birourilor se găsesc aici – https://locale2024.bec.ro/contact/
Baza legală este art 80 din Legea 115/2015 (mai jos), dar și Art 36 din Legea 334/2006.
”(1) Birourile electorale de circumscripţie veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale în circumscripţia în care funcţionează.
(2) Birourile electorale de circumscripţie soluţionează plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice, alianţe electorale ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de lege, precum şi plângerile privind încălcarea prevederilor art. 64, 65 şi 79.
(3) Dacă biroul electoral de circumscripţie consideră, cu ocazia soluţionării plângerii, că este necesară luarea unor măsuri administrative sau aplicarea unor sancţiuni contravenţionale ori penale, sesizează autorităţile competente.”
Va rog să imi comunicați, care este temeiul legal, prin care se stipulează, când trebuie date jos bannerele electorale, folosite în precampania electorală, alea mari, dispuse peste drumuri, ori între stâlpii de electricitate? Știu că trebuie date jos când se începe campania electorală propriu-zisă, respectiv cu 30 înainte de data alegerilor, dar nu găsesc cadrul legal.
Mulțumesc, pentru un eventual răspuns.
Bună ziua,
Conform Legii 334/2006 în campania electorală se pot folosi numai următoarele tipuri de materiale:
”Articolul 36
(2) În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală:
a) afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj;
b) materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
c) publicitate în presa scrisă;
d) materiale de propagandă electorală online;
e) broșuri, pliante și alte materiale tipărite.”
De asemenea, ghidul pentru finanțarea campaniei electorale la locale stabilește la art 20 că:
”(4) Următoarele tipuri de acțiuni şi materiale de propagandă electorală nu pot fi
finanțate în campania electorală:
a) utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie,
imagini ale candidaților, precum şi orice alte referiri la competitorii electorali;
b) utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar;
c) spectacole, serbări, focuri de artificii etc.;
d) bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri
publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare
publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate,
panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.”
Buna ziua ! Dacă am doar steagul cu sigla partidului ,fără poza cu candidat ,e ok
Bună ziua,
Nu există reglementări care să stabilescă componentele vizuale ale unui materiale pentru campania electorală. Există totuși reguli de transparență și interdicții pentru a utiliza anumite elemente, precum culorile tricolorului. Aveți aici câteva reguli pe care trebuie să le respecte materialele electorale în campanie:
https://votcorect.ro/euro-locale-2024/reguli/ce-materiale-de-propaganda-pot-folosit-competitorii-in-campania-electorala/
https://votcorect.ro/euro-locale-2024/reguli/cate-afise-pot-fi-puse-pe-un-panou-publicitar/
Menționăm că după 10 mai nu mai pot fi folosite bannere și alte materiale de mari dimensiuni.
Am pe gard tabloul cu poza unui candidat la Primărie. Trebuie să-l dau jos?
Bun ziua,
Campania electorală este interzisă în ziua alegerilor, deci toate materialele de această natură trebuie îndepărtate.
Bună ziua, onlege sau un articol în acest sens va rog? Legat de afișul unui candidat pe gardul unei persoane. Are importanta distanța fata de secția de votare?
Bună ziua,
Conform Legii 115/2015
Articolul 64
Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00.
Aceasta înseamnă că toate materialele de campanie trebuie înlăturate.
Chiar și de pe gardurile proprietăților private unde distanța fata de secția de votare este între 500 m și 1 km?
Multă
Hei! Nu am văzut stipulându-se cu cât timp înainte de data alegerilor se pot afișa panouri electorale pe pereții blocurilor! În Ploiești, de exemplu, au apărut deja panouri imense electorale cu o tanti candidat la prezidențiale cu 5 luni înainte de prima rundă de alegeri prezidențiale, fiind singurul partid (de USR este vorba) care are astfel de panouri afișate prin tot orașul.
Așadar, cu câte luni înainte de data alegerilor este legal a se afișa panouri electorale?
Bună ziua,
Nu există un termen limită. Ține de strategia partidului ce, pe cine promovează și cât cheltuie. Fiind vorba despre publicitate politică (prin care se promovează partidul), un partid poate folosi astfel de materiale oricând. Singurele restricții sunt legate de campaniile electorale (cu o lună înaintea alegerilor), când astfel de materiale electorale (care promovează un candidat sau partid înscris în cursa electorală) nu pot fi folosite. Puteți citi mai multe despre aceste cheltuieli și în raportul EFOR Subvențiile partidelor politice în primele șase luni din 2024