Observatorii interni sunt acreditați de organizații neguvernamentale care desfășoară activități de apărare a democrației și a drepturilor omului și sunt legal constituită cu cel puțin 6 luni înaintea datei alegerilor. Asociațiile depun o cerere către Autoritatea Electorală Permanentă, care trebuie aprobată în cel mult două zile. Pe baza documentului de acreditare emis de către Autoritatea Electorală Permanentă, asociația, fundația sau instituția mass-media poate desemna ca observatori interni sau reprezentanți, după caz, numai persoane care nu au apartenență politică. – vezi și Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 452/21.09.2018.
Observatorii interni și reprezentanții instituțiilor mass- media românești pot asista la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare numai pe baza ecusoanelor, însoțite de actul de identitate. Vezi aici modelul ecusonului.
OBSERVATORII FIECAREVOT
Care sunt condițiile de acreditare?
Pentru a se înscrie ca observatori, voluntarii trebuie să aibă peste 18 ani, să nu aibă drepturile electorale interzise și să nu fie membri într-un partid sau formațiune politică. De asemenea, trebuie să cunoască şi să respecte Codul de Conduită al observatorului independent.
ÎNSCRIE-TE CA OBSERVATOR INDEPENDENT
Cât se plătește?
Zero. FiecareVot este o inițiativă civică independentă, pornită de grupul civic Geeks for Democracy. Activitatea de observator este una voluntară, care nu se remunerează. Însă răsplata e mare – dăm societății modele de corectitudine.
Până când se fac înscrierile?
Cei care vor să devină observatori se pot înscrie pe pagina www.fiecarevot.ro/observator, până la 4 octombrie, pentru Bucureşti (sau dacă pot ridica acreditările din București) şi până la 2 octombrie, cel târziu, pentru restul ţării şi diaspora. Cu cât vă înscrieți mai repede cresc șansele sa primiti acreditarea, mai ales că trebuie trimisă în original, fiind nevoie de ștampila și semnătura olografă a reprezentantului organizației.
Cum intru în posesia acreditării?
Acreditările se trimit prin poștă (curier) SAU, opțional, se pot ridica de la sediul organizațiilor partenere (din Alba-Iulia, București, Cluj, Constanța, Iași, Sibiu). Ne puteți indica preferința dvs. în câmpul corespunzător din formularul de înscriere. În funcție de județul în care vă aflați veți fi acreditat de una din organizațiile partenere din campania Fiecare Vot: Expert Foru, Funky Citizens, Forum Apulum sau Centrul pentru Resurse Civice. Daca sunteți din București sau din județele limitrofe și puteți ridica acreditările de la sediile organzațiilor, vă așteptăm după data de 3 octombrie, în timpul programului care va fi anunțat săptămâna viitoare.
Cum particip la training?
Observatorii vor participa la sesiuni de pregătire, în București și online, vor avea acces la Manualul Observatorului şi la fișele de observare pentru cele două zile ale referendumului, dar și la asistență pe toată perioada procesului. În plus, vor putea sesiza rapid orice fel de nereguli observate în cele două zile de vot prin aplicaţia pentru smartphone Monitorizare Vot, dezvoltată de echipa Code4Romania.
Vom organiza traininguri în București, pe 3, 4, 5 octombrie, între orele 6 și 9 – vom anunța în timp util spațiul unde se vor desfășura. Unul dintre traininguri va fi transmis și online și va fi postat pe pagina Fiecarevot pentru a putea fi consultat de observatori.
Cei care nu pot să participe direct, pot să susţină activitatea voluntarilor printr-o donaţie către Fondul pentru Democraţie.
Activitatea observatorilor interni este reglementată de art. 89 și 90 din Legea 208/2015 – vezi detalii aici.
Care este remunerația pentru un observator?
Participarea observatorilor FiecareVot se face pe bază de voluntariat.