Index Reguli

Unde pot face o plângere cu privire la încălcarea regulilor privind protecția datelor personale?

Dacă crezi că se încalcă regulile privind datele tale personale, poți sesiza Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (www.dataprotection.ro).

Poți găsi formularele de sesizare pe pagina instituției:

Depune plângere online

Formular electronic de plangere(.pdf)

Citește și Decizia nr. 133 /2018 privind aprobarea. Procedurii de primire şi soluţionare a plângerilor
Legea 190/2018 legea privind protecția datelor personale 

De asemenea, ne puteti scrie și pe www.votcorect.ro/sesizare.

Dacă crezi că se comite o faptă penală poți face o plângere. De exemplu, nicio persoană nu poate fi constrânsă să semneze sau obligată să nu semneze pentru un candidat. Conducătorii sau șefii instituțiilor publice nu pot impune unui angajat să semneze sau să se abțină să semneze pentru un anumit candidat.

Vezi aici un scurt ghid privind datele personale în ziua alegerilor (pentru locale) dezvoltat de Asociația pentru Tehnologie și Internet și Centrul pentru Inovare Publică.

Listele electorale

Alegătorii pot verifica la sediul primăriei sau pe site-ul www.registrulelectoral.ro care este statutul lor în Registrul Electoral. Datele nu pot fi furnizate persoanelor care nu sunt autorizate conform Legii 208/2015 să gestioneze aceste date.

Art. 27 din Legea 208/2015

(1) Orice alegător poate solicita primarului unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința, după caz, prin cerere scrisă, datată și semnată, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal și adresa de domiciliu, respectiv Ministerului Afacerilor Externe, dacă are domiciliul sau reședința în străinătate, informații cu privire la propriile date cu caracter personal înscrise în Registrul electoral.

(2) Răspunsurile la cererile prevăzute la alin. (1) se comunică în termen de 15 zile de la data primirii cererii.


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *