Index Reguli

Cu ce DOCUMENTE pot vota?

Prin act de identitate se înțelege (Art. 127 (1) din Legea nr. 115/2015)

 • cartea de identitate
 •  cartea electronică de identitate
 • cartea de identitate provizorie
 • buletinul de identitate
 • pașaportul diplomatic
 • pașaportul diplomatic electronic
 • pașaportul de serviciu
 • pașaportul de serviciu electronic
 • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar

Cetățenii Uniunii Europene își pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Documentele trebuie să fie valabile în ziua votării.

 

Conform Hotararii BEC nr 81 din 7 septembrie, art 3:

(1) Cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, acte valabile în ziua votării.

Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie -27 septembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.

 


Înapoi la cuprins

58 comentarii

 1. Daca in perioada alegerilorlocale vom avea buletinul oprit pentru mentionarea vizei de flotant cum putem vota?Ne putem face carte de identitate electronica?

  1. Nu puteti vota decat daca aveti un document valabil, din lista specificata in acest articol. Daca aveti deja o carte de identitate valabila, nu puteti face cerere pentru un al doilea document.

    1. Da, este corect conform hotararii 81/2020.
     Mai mult, Legea 55/2020 stabileste in art 4:
     (5) Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.

  1. Tocmai se spune in articol ca, in conformitate cu Hotararea BEC nr.81 / 2020 se poate vota si cu actul de identitate expirat in perioada 1.03.2020.- 27.09.2020

 2. Practic BEC modifica Art. 127 din L-115/2015. Intreb juristii este corect…? Dupa mine, nefiind jurist, BEC nu poate emite hotarari de modificare a unei legi…! Eventual putea fi modificata legea de catre guvern sau legislativ in procedura de urgenta, daca era imperios necesar, unde se motiva urgenta…!

 3. Citesc si sunt stupefiata de o hotarare care spune ca poti vota cu o carte de identitate expirata din data de ,,1 martie – 21 septembrie,, cum ce este stramb a devent drept prin adoptaarea unei prostii!

   1. Ba da. Au spus sa fac o programare pentru eliberarea actelor peste 10 zile. Asta inseamna ca programarea trebuie sa fac minim la data de 25 septembrie care este vineri. Vineri nu se lucreaza cu publicul si din acest motiv luni la data de 28 trebuie sa fac programare.

 4. Buna ziua , sunt cetățean roman cu domiciliul in strainate , dar am o carte de identitate valabilă , reședința CRDS cu domiciliul in Bucureşti. Am verificat in registrul electoral și figurez ca votez in stăinătate . Fiind in ziua votului in București as dori sa îmi spuneti dacă pot vota și unde pot vota . Multumesc

   1. Mulțumesc mult pentru răspuns . Cu pașaportul românesc CRDS știu ca nu pot vota , întrebarea era dacă pot vota cu aceast act eliberat de evidenta populație in care se specifica faptul ca am domiciliul de rezidenta la adresa din București .

 5. Buna ziua! Conform art. 3 alin 2 din acea hotărâre, se poate vota dacă buletinul a expirat in perioada 1 martie- 27 septembrie!

  1. Buna ziua! Cartea mea de identitate a fost tăiată in urma încheierii căsătoriei și a schimbării numelui. Actul nou de identitate nu va fi gata pana in ziua alegerilor. Cum pot vota?

 6. vetatean roman cu domiciliul
  In străinătate . Stiu ca nu pot vota cu pașaportul românesc CRDS . Întrebarea este dacă pot vota cu un act de identitate eliberat de evidenta populație din Bucuresti ( stau anual peste 183 zile in România ) in care este menționat ca am domiciliul de rezidenta la adresa din București . Multumesc

  1. Buna ziua. De regula, documentele de identitate trebuie sa fie valabile in ziua votarii. Pentru alegerile din 2020, alegatorii pot vota cu documentul expirat daca valabilitatea acestuia ar fi expirat in perioada 1 martie -27 septembrie 2020. Altfel, alegătorii nu pot vota cu un document care nu este valabil.

 7. Cetățean străin cu domiciliul stabilit în România deținător al certificatului de inregistrare. În ziua votului se prezintă la secția de votare cu certificatul de înregistrare și pașaport. Care act, ma refer la seria și numărul acestuia, va fi trecut în lista?

 8. Buna ziua,

  Viza de flotant mi-a expirat pe 20 Septembrie. Pot vota in localitatea de reședință?
  Daca nu, pot spera sa obtin viza in ziua de 26 sau 27 Septembrie?

  Rog pe viitor cand mai faceți îndrumare de acest gen nu doar sa repetați ce scriu zeci de ziariști care doar repetă același lucru fără nicio diferență ci să adăugați excepțiile care fac viața mai complicată.

  Mulțumesc

 9. Dacă imi schimb domiciliul pe data de 25 septembrie, voi avea drept de vot la sectia de votare din localitatea respectivă pe data de 27 septembrie?

 10. Bună ziua. Sint cetățean german de naționalitate Român. Locuiesc în România mai bine de 5 ani fiind pensionar. Am doar un Certificat de înregistrare de la I.G.L.Bihor. Întrebarea mea ar fi următoarea; Pot să votez în comuna în care locuiesc deoarece și eu plătesc inpozit și mai mult pensia din Germania o sacrific aici în România ?
  Mulțumesc……

 11. Va contraziceti singuri cu legea asta…ori sunt expirate ori nu sunt. Au trecut 7 luni din martie. Aveau timp sa le faca! S au făcut carti de identitate și în timpul pandemiei!!

 12. Am buletinul provizoriu… Unde pot vota …?? Pt ca nu poate fi scanat .. se poate la cea mai apropiată secție de votare …??? Si daca ma duc la toate sectoarele de votare … Nu pot fi identificat… Pt ca sunt trecut (bănuiesc pe o hartie) pot vota la secția de votare de langa casa … cunosc multe persoane cu CI provizorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *