Primele sesizări ale zilei votului: nerespectarea regulilor de protecție sanitară, cozi la secții de votare sau observatori cărora nu li s-a permis să observe

 

Expert Forum pune la dispoziția publicului astăzi, până la ora 22, un centru de asistență electorală, format din Telverde 0800 080 200 și platforma www.votcorect.ro. De asemenea,  coaliția FiecareVot a acreditat aproape 500 de observatori astăzi pentru secțiile de votare.

Până în acest moment, ziua votului s-a desfășurat fără incidente majore. Majoritatea problemelor raportate au fost legate de votul cu urna specială, aglomerație în unele secții de votare şi încălcarea normelor de protecție sanitară.

Observatori cărora nu li s-a permis să monitorizeze deschiderea secțiilor de votare

  • Au fost înregistrate plângeri la secția 872 din Sector 5, Secția 149 la Bicfalău și în Sectorul 4

Votul cu urna specială

  • Sâmbătă și duminică am primit mai multe sesizări de la alegători aflaţi în izolare care nu puteau solicita urna specială deoarece nu deţineau documente medicale și de la alegători cărora li s-au refuzat cererile pentru urna specială.
  • La ora 7.30, potrivit site-ului prezenta.roaep.ro, 13 persoane votaseră deja cu urna specială. La ora 9 figurau deja 116 de alegători, dintre care 45 în județul Cluj. Acest fapt este dificil de înțeles în contextul în care cererile pentru urna specială se pot primi și astăzi, conform Hotărârii Biroului Electoral Central 81/2020

Încălcarea regulilor privind protecția sanitară

  • La secțiile 434 și 567, Sector 3, identificarea alegătorilor s-a făcut fără înlăturarea măștii de protecție
  • La secțiile 1202, 1203, 1204 din Bucureşti membrii birourilor electorale nu poartă sau poartă greșit măștile de protecție
  • La deschiderea secției, observatorii au indicat că lipseau dezinfectantul sau măștile de protecție în câteva secții de votare, dintre care BZ 306, B 387, CJ 84, IF 146, B 971, BT 297, B 1076
  • În 40 de secții de votare (din 141 observate), observatorii au comunicat că nu s-a păstrat distanța regulamentară între orele 6 și 7. În 43 de secții de votare nu li s-a măsurat temperatura tuturor participanților înainte de intrarea în secţia de votare, la începerea procedurilor de pregătire a secției, la ora 6.
  • La secția 77 din Fierbinți Târg (Ialomița), observatorii au sesizat că au fost alegători care au folosit masca în secția de votare doar dupăă intervenția personalului de pază

Cozi la secțiile de votare

  • În mai multe cazuri au fost identicate cozi sau aglomerație la secțiile de votare. Astfel de exemple au fost identificate în secțiile 236 și 237 din comuna Dognecea (Caraș Severin), secțiile 149 și 151 (Chiajna Ilfov). La ora 10:30 la toate secțiile din Tunari erau cozi semnificative, iar în unele cazuri nu se respecta distanța regulamentară – foto aici.

Call center-ul 0800 080 200 va fi disponibil pentru public până la ora 22.

 

Platforma Vot Corect este dezvoltată pentru alegerile locale din 2020 în cadrul proiectului „Alegeri locale corecte și transparente – ACT”, derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislației electorale și de a asigura intervenția în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice.

FiecareVot este o coaliție formată din asociații civice care observă alegerile din 2016. Organizațiile membre sunt Expert Forum, Observatorul Electoral, Code for Romania, Rezistenţa TV, CENTRAS, Declic, TechSoup, Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), Civica (Iași) și Centrul pentru Studiul Democratiei (Cluj).

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 Euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active șa a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *