Comentarii referitoare la raportul privind măsurile pentru organizarea alegerilor publicat de Guvern

Expert Forum si Observatorul Electoral au transmis Guvernului, Autorității Electorale Permanente și Biroului Electoral Central o listă de considerații privind planul publicat de Guvern, care tratează organizarea alegerilor locale din 2020.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [600.40 KB]

 

Principalele comentarii:

  • Anumite măsuri sunt greu de aplicat în realitate sau necesită reglementări suplimentare. De exemplu, măsurarea temperaturii alegătorilor în secțiilor de votare trebuie definită mai clar. De asemenea, votul persoanelor din izolare și carantină trebuie reglementat, întrucât legislația actuală are anumite limitări, normele privind utilizarea urnei speciale neacoperind în mod specific și astfel de situații. O soluție viabilă ar fi fost introducerea votului prin corespondență doar pentru aceste categorii sau introducerea unei forme de vot în avans. De altfel, votul în avans, pe mai multe zile ar fi ajutat la organizarea alegerilor fără a genera aglomerație în secțiile de votare.

  • Întrucât perioada rămasă este scurtă, considerăm că Guvernul României, Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central trebuie să instituie și să publice reguli clare de protecție privind toate etapele procesului electoral (incluzând campania electorală, actualizarea listelor electorale, pregătirea membrilor birourilor electorale etc). Apreciem că există un set de recomandări și măsuri, însă credem că acestea trebuie transpuse în timp util în reglementări aplicabile tuturor participanților la procesul electoral.
  • Regulile trebuie însoțite și de sancțiuni disuasive, pentru a permite desfășurarea procesului electoral în condiții optime. Astfel spus, este nevoie și de implementarea fermă a măsurilor la nivel practic. Dacă membrii comisiilor electorale, personalul însărcinat cu paza, operatorul SIMPV, persoanele acreditate, alegătorii nu respectă aceste măsuri, întreaga desfășurare a procesului de votare în secția respectivă poate fi compromisă.
  • Publicarea din timp, în mod regulat, a unor statistici privind numărul membrilor Corpului Experților Electorali care pot participa la proces. De asemenea, apreciem faptul că AEP realizează o evaluare a secțiilor de votare; considerăm că trebuie să prezinte public cât mai curând rezultatele acesteia și măsurile alternative de organizare identificate.
  • Organizarea, pe cât posibil, a sesiunilor de pregătire pentru membrii birourilor electorale prin mijloace on-line pentru a reduce riscurile de transmitere a COVID-19.
  • Elaborarea unui plan clar de acțiuni pentru centralizarea rezultatelor la nivelul birourilor electorale de circumscripție, locuri în care în general se creează aglomerație, mai ales la alegerile locale. Cu alte cuvinte, trebuie să existe o planificare eficientă care să reducă cozile pentru predarea documentelor la birourile electorale superioare și să reducă timpii de așteptare a reprezentanților BESV.
  • Adaptarea unor etape ale procesului electoral, prin utilizarea mijloacelor electronice. Câteva exemple sunt: înscrierea în Registrul electoral de către votanții care și-au schimbat reședința (art 18), înaintarea de întâmpinări și contestații, cererile pentru utilizarea urnei speciale.
  • Guvernul și AEP trebuie să desfășoare o campanie de informare susținută, prin instrumente cât mai diverse și adaptate tuturor categoriilor de participanți la procesul electoral (radio, TV, online, inclusiv pentru minoritățile naționale și pentru persoanele cu dizabilități) cu privire la măsurile speciale în timp util, pentru a permite alegătorilor să înțeleagă care sunt modificările și cum trebuie să se comporte în timpul procesului electoral (campanie, ziua votului și altele).
  • Elaborarea acestor proceduri trebuie să se realizeze prin consultarea reprezentanților societății civile (organizațiile care observă alegerile, spre exemplu), experților electorali și a altor entități interesate, care pot contribui cu expertiză

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *