Call center 0800 080 200 și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în ziua alegerilor

 

Expert Forum organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020. Prin intermediul acestuia, experții electorali și juriștii vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de ziua votării și vor oferi asistență pentru sesizarea neregulilor. Cei interesați pot suna la numărul de telefon Telverde 0800 080 200, care este disponibil pentru România și este gratuit. Serviciul va funcționa sâmbătă, 26 septembrie, orele 12 – 21 și duminică, 27 septembrie, orele 6 – 22. Mai multe detalii despre call center pe www.votcorect.ro.

Platforma www.votcorect.ro oferă răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri, reguli de siguranță sanitară, decizii ale birourilor electorale, regulile de observare sau cele de sesizare a neregulilor. De asemenea, conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din ziua votului. Alegătorii vor primi asistență pentru a înainta sesizări, dacă este cazul sau vor fi îndrumați pentru a-și putea exercita dreptul de vot în siguranță.

Alături de organizațiile membre ale campaniei FiecareVot, Expert Forum va monitoriza ziua votului cu observatori acreditați. Observatorii vor fi prezenți în secțiile de votare pe toată durata zilei de duminică pentru a asigura corectitudinea desfășurării alegerilor locale, dar și pentru a colecta date care vor contribui la elaborarea unor recomandări pentru îmbunătățirea procesului electoral. Monitorizarea procesului electoral se va realiza cu ajutorul aplicației Monitorizare Vot, dezvoltată de Code for Romania.

Platforma Vot Corect este dezvoltată pentru alegerile locale din 2020 în cadrul proiectului „Alegeri locale corecte și transparente – ACT”, derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislației electorale și de a asigura intervenția în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice.

Call center organizat cu sprijinul Nod Makerspace.

     

Contact

Septimius Pârvu, Expert electoral, Expert Forum – ​septimius.parvu@expertforum.ro, 0787.638.315

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 Euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active șa a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *