Probleme zi votare

Ca fost președinte la o secție de votare pot spune ca acum îmi dau seama de ce aceste alegeri s-au dovedit extrem de solicitante pentru membrii unei secții de votare.

1. Instruirea presedintilor/locțiitorilor nu a fost suficienta, mai ales în privința modului de completare a proceselor verbale - cele pentru locale se completau diferit de cele pentru europarlamentare, în ceea ce privește nr total de înscriși pe liste. Acest lucru, cumulat cu oboseala poate duce la rezultate eronate. Formarea președinților s-a făcut cu un număr urias de cursanți, ceea ce a făcut dificila clarificarea întrebărilor si in timp scurt.
Cred, de asemenea, ca formarea poate fi îmbunătățită atât pentru președinți secții de votare dar și pentru președinții de circumscripție.

2. Organizarea funcționarii secției de votare, fiecare membru ce atribuții are este lăsată la latitudinea președintelui. Eu cred ca ar trebui uniformizat modul de funcționare al secției, utilizat cel mai bun mod de organizare.

3. Ar trebui utilizate, ca în Franța, de exemplu, buletine pretiparite. Asta înseamnă că se folosesc ca buletine foi cu poza, denumirea sau numele partidului/candidatului, un singur candidat pe o foaie. Alegătorul, după ce semnează, este obligat sa ia 3 buletine ( pentru secretul votului), intra bună în cabina, introduce un singur buletin în plic, pe celelalte 2 le arunca.
În acest fel am scăpa de utilizarea stampilei. Foarte multe voturi pot fi considerate voturi nule deoarece stampila se impregneaza și pe o parte si pe cealaltă. Asta a fost o mare problema. A fost nevoie de multa atenție și de verificare " cu lupa" pentru a-ti da seama pe ce parte s-a stampilat, în cazul în care stampila era complet plină de tuș. Foarte obositor.

4. Pentru o secție de aprox 1500 pers înscrise pe liste din care aprox 800 s-au prezentat la vot, numărarea voturilor a însemnat un efort urias pentru 5×800=4500 de buletine de vot.

Cu secția închisă la ora 22:00, datorita oboselii, am terminat la ora 10:30.

În Franța, de exemplu, la numărarea voturilor participa 16 persoane, din câte am înțeles. Nu știu dacă este exact numărul, cert este ca metoda ca președintele sa ia buletin cu buletin, sa-l arate membrilor și camerei și sa-l pună în teancul potrivit, pentru aprox 800 de buletine, metoda aceasta a însemnat aproape 2 ore pentru o urna. A însemnat o echipa foarte obosita. În astfel de condiții este foarte ușor sa greșești.

Părerea mea este ca ar trebui sa se învețe din greșeli și sa se îmbunătățească

Detalii sesizare

16 iunie 07:13 AM  ·   Argeș   ·   Categorii: Probleme în zilele votului,   ·   Calitate: alta

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *