Legea 33/2007 nu este foarte detaliată când vine vorba despre modul în care se deschid secții de votare în străinătate. Se pot organiza una sau mai multe secții de votare pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, unde pot vota alegătorii aflați în străinătate în ziua alegerilor, pe liste suplimentare. Nu contează dacă alegătorii au domiciliul sau reședința în străinătate și nu există înregistrare prealabilă sau vot prin corespondență. În afara acestor secţii de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului din ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Lista se aduce la cunoștință publică cu 30 de zile înaintea alegerilor și se publică pe paginile web MAE, AEP, BEC și a biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate. Sediile secţiilor de votare se organizează şi se dotează prin grija Ministerului Afacerilor Externe.
Lista secțiilor de votare de la alegerile europarlamentare din 2019 este disponibilă aici. În 2019 s-au deschis 441 de secții de votare, dar nu este obligatoriu ca și în 2024 să se deschisă în aceleași spații sau numărul să fie identic.
(1) Organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate se stabilesc și se aduc la cunoștință publică de către Ministerul Afacerilor Externe, în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (7)—(10) din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, cu cel puțin 30 de zile înainte de ziua votării.
(2) Lista secțiilor de votare din străinătate se publică pe paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central și biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate.
Art 10 din OUG 21/2024