Reguli EuroReguli votZiua alegerilor

Listele electorale folosite la alegerile europarlamentare

La alegerile din iunie 2024 se vor folosi liste separate pentru europarlamentare și pentru locale. OUG 21/2024, care stabilește că listele electorale permanente se întocmesc și se tipăresc în conformitate cu dispozițiile art. 49 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, pentru fiecare scrutin electoral în parte.

La europarlamentare se vor folosi listele de mai jos, conform reglementărilor din Legea 33/2007 și Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 3/2024 privind aprobarea modelelor listelor electorale care vor fi folosite la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

 

Listele permanente

Sunt listele cu alegătorii arondaţi la secţia de votare respectivă, extrase din Registrul Electoral. Alegătorii cu domiciliul sunt înscrişi în Registrul Electoral pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor (înregistrare pasivă).

 

Listele suplimentare din țară

În ziua alegerilor, în lista suplimentară se introduc de către biroul electoral al secției de votare:

  • Alegătorii resortisanţi care în ziua de referinţă se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, fiind înscrişi de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare în listele electorale suplimentare.

  • Membrii biroului electoral al secţiei de votare şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii

  • Alegătorii resortisanţi care în ziua de referinţă se află în străinătate și care votează la orice secţie de votare organizată în străinătate 

  • Alegătorii resortisanţi care îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale 

  • Alegătorii care se prezintă la vot şi fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, însă au fost omişi din lista electorală permanentă sau din copia de pe aceasta existentă la secţia de votare.

  • Regulile se aplică în mod corespunzător și alegătorilor comunitari.

Art 13 din Legea 33/2007

  • se folosesc pentru alegătorii cu mobilitate redusă arondaţi la altă secţie de votare din aceeaşi unitate administrativ-teritorială care nu își pot exprima votul la secția unde sunt arondați

Art 13 (2) d in OUG 21/2024

Listele speciale și copiile de pe listele speciale

Listele speciale includ cetățenii cu drept de vot ai statelor membre ale UE care au domiciliul sau reședința în România și care fac cereri la primării pentru înscrierea în listă. Copiile acestor liste se folosesc în ziua alegerilor pentru votare.

 

Extrasul pentru urna specială

Alegătorii care își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt înscriși într-un extras din listele electorale de la secția de votare respectivă. Votarea se face pe baza unui extras de pe lista electorală suplimentară, iar persoanele înscrise în acesta trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secţie, conform art. 47 (2) din Legea 33/2007.

    Ultima actualizare: 03/16/24 16:03
Categorii:


Înapoi la cuprins

4 comentarii

  1. De ce in ghidul publicat de BEC apar in sectiunea 2.1 doua puncte distincte pentru (f) lista suplimentara si (g) extras de pe lista suplimentara la europarlamentare? Care e diferenta dintre ele?

    1. Bună seara,

      Lista suplimentară este folosită pentru înregistrarea alegătorilor care vin la secție, iar extrasul este folosit pentru cei care votează cu urna specială.

      Art. 47. –
      (1) Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.

      (2) În cazurile prevăzute la alin. (1) votarea se face pe baza unui extras de pe lista electorală suplimentară. Persoanele înscrise în extrasul de pe lista electorală suplimentară trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *