La europarlamentare pot vota cetățenii români (resortisanți) care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua votului, inclusiv. Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție, precum și persoanele care, în ziua alegerilor, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Au drept de vot și alegătorii comunitari, care sunt cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în România. Aceștia trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca alegătorii români: au peste 18 ani (împliniți inclusiv în ziua alegerilor), au domiciliul sau reședința în România și care nu sunt condamnați prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Alegătorii comunitari trebuie să se înregistreze pe listele electorale speciale, printr-o cerere depusă la primarul localităţii de domiciliu sau de reşedinţă, însoţite de o copie a unui document de identitate valabil. Cererea se face cu cel târziu 60 de zile înaintea datei alegerilor. Detalii despre alegătorii comunitari pot fi citite aici.
(5) Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European.
(6) Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua de referinţă, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
(8) Dispoziţiile alin. (5) – (7) se aplică şi cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi au drept de vot în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi.
(9) Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, în sensul art. 17 alin. (1) din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, cu modificările şi completările ulterioare, care au reşedinţa sau domiciliul pe teritoriul României, au drept de vot şi de a fi aleşi ca membri din România în Parlamentul European, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, sub rezerva îndeplinirii cerinţelor prezentei legi.
Art 5 din Legea 33/2007