Reguli LocaleInformații generale

Ce votăm la alegerile locale?

La alegerile locale care se vor organiza pe 9 iunie vom alege:

  • primari/primari de sector/  – scrutin uninominal, într-un tur. Nu există o limită minimă de participare sau pentru validarea mandatelor. Mandatul primarului este de 4 ani.
  • consilieri locali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide)
  • consilieri județeni/generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide). Mandatul primarului este de 4 ani.
  • președinți ai consiliilor județene/primarul general  – scrutin uninominal, într-un tur.. Nu există o limită minimă de participare sau pentru validarea mandatelor. Mandatul primarului este de 4 ani.

Mandatele nu vor fi preluate în luna iunie, ci după 27 septembrie, când se termina în mod normal mandatul celor aleși în 2020.

(2) Consiliile locale și consiliile județene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

(3) Consiliile locale și consiliile județene se aleg pe circumscripții electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale.

(4) Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București, precum și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum și vicepreședinții consiliilor județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile județene.

Art. 1 din Legea 115/2015

 

Turul al doilea al alegerilor se organizează doar în caz de balotaj, în condițiile de mai jos:

 

(1) Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripție.

(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

(3) În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație.

Art. 101 din Legea 115/2015

 

(1) Pentru funcția de președinte al consiliului județean, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripție județeană.

(2) Este declarat ales președinte al consiliului județean candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

(3) În caz de egalitate se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidații care se află în această situație.

Art. 1011 din Legea 115/2015

Puteți citi mai multe despre rol fiecărui tip de ales local în ghidul elaborat de Expert Forum

    Ultima actualizare: 04/26/24 06:04
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *