Reguli ParlamentareÎntrebări frecventeZiua alegerilor

Cum votez la parlamentare în București?

Dacă aveți domiciliu în București, puteți vota doar la secția de votare unde sunteți arondat conform domiciliului sau reședinței și sunteți înscris/ă în lista electorală permanentă. Dacă nu vă regăsiți în lista permanentă, votați la secția de votare unde este arondată strada unde aveți domiciliul și veți fi înscris/ă în lista suplimentară.

Dacă aveți reședință în București, dar nu și domiciliu, votați la secția de votare la care este arondată strada unde își are reședința. Dacă ați făcut cerere să fiți înregistrat în Registrul Electoral cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor (17 octombrie), la primărie, atunci veți vota pe lista permanentă; altfel, veți vota pe lista suplimentară.

Dacă aveți și domiciliu și reședință (și nu v-ați înregistrat la primărie) în București, votați fie unde aveți domiciliu – pe lista permanentă – , fie unde aveți reședința – pe lista suplimentară. Dacă ați făcut cerere la primărie să fiți înregistrat în Registrul Electoral cu adresa de reședință, cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor (17 octombrie), atunci veți putea vota doar pe lista permanentă, unde veți fi înscris cu adresa de reședință.

Nu puteți vota în alt sector față de cel unde aveți domiciliu sau reședința.

Conform Deciziei BEC nr. 23/D/19.09.2024:

Art. 2. – (1) Alegătorul cu domiciliul în municipiul București care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.

(2) Alegătorul cu domiciliul în municipiul București care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada unde își are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.

(3) Alegătorul cu reședința în municipiul București, fără a avea domiciliul în municipiul București, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia își poate exercita dreptul de vot numai la secția de votare la care este arondată strada unde își are reședința, indiferent de data stabilirii și vechimii acesteia. în acest caz, alegătorii care nu au formulat cereri privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reședință conform art. 42 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, sunt înscriși în lista electorală suplimentară.

(4) Alegătorul care are atât domiciliul, cât și reședința în municipiul București, poate vota fie la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secția de votare la care este arondată strada unde își are reședința, caz în care va fi înscris în lista electorală suplimentară.

(5) Alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința.

    Ultima actualizare: 09/20/24 08:09
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *