Despre observatori
-
Ce e un observator independent?
Observatorul (intern, conform denumirii din lege) este un cetățean cu drept de vot care nu face parte din vreun partid politic. Rolul său este să fie prezent în secția de votare și să urmărească corectitudinea procesului electoral, fără a interveni direct în desfășurarea operațiunilor electorale. Persoanele care doresc să se înscrie ca observator nu trebuie să fie implicate activ în campania electorală a unui partid sau candidat în aceste alegeri. Există și un Cod de Conduită (vezi mai jos) care detaliază tot ce ține de statutul de observator. Activitatea de observator este incompatibilă cu cea de candidat (chiar și independent), de delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral. Observatorii Vot Corect sunt voluntari și activitatea nu se remunerează.
-
Ce poate face un observator?
Observatorul poate urmări, în baza acreditării eliberate de organizația neguvernamentală, toate operațiunile ce se desfășoară în secția de votare de la pregătirile pentru deschidere (ora 6) și votare, până la închidere, numărare și consemnarea şi raportarea rezultatelor. Observatorul poate lua notițe, folosind fișele de observare elaborate de echipa VotCorect. Observatorul are dreptul de a sesiza eventualele nereguli preşedintelui biroului electorale al secției de votare în cazul în care legea este încălcată. Lista de organizații acreditate de AEP poate fi consultată aici.
-
Cum se acreditează observatorii?
Observatorii interni sunt acreditați de asociații sau fundații care au ca misiune protejarea democrației și sunt acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă. Acreditarea se face pe baza unor documente din care rezultă că asociația sau fundația desfășoară activități de apărare a democrației și a drepturilor omului și este legal constituită cu cel puțin 6 luni înaintea datei alegerilor. Pe baza documentului de acreditare emis de către Autoritatea Electorală Permanentă, asociația sau fundația poate desemna ca observatori interni numai persoane care nu au apartenență politică. La aceste alegeri, pentru acreditare, se aplică regulile din Legea 208/2015, art 89 și 90 (parlamentare) și art 47 din Legea 370/2004 (prezidențiale).
Pentru cele 2 tururi ale alegerilor prezidențiale există o singură procedură de acreditare.
-
Cine nu se poate acredita ca observator (incompatibilități)?
Conform legii, observatorii nu pot fi membri de partid. De asemenea, VotCorect solicită ca persoanele care depun cerere pentru a fi desemnate ca observator să nu facă parte din campania electorală a unui competitor, să nu fie candidați, să nu aibă o funcție în administrația electorală (membru al unui birou electoral, operator de calculator etc). Nu acredităm observatori din partea unui partid sau a unui candidat independent. Un observator nu poate fi rudă până la gradul III sau afin cu un candidat în circumscripția unde candidează (doar la parlamentare).
Procedura de înscriere a observatorilor VotCorect
-
De ce să fiu observator VotCorect?
Coaliția VotCorect include unele dintre cele mai experimentate organizații neguvernamentaleși experți electorali, care au experienţă în observarea alegerilor în România de mai bine de zece ani și experiență internațională. VotCorect asigură cea mai complexă pregătire și asistență în materie de observare electorală, lucrând deja cu mii de observatori. Rapoartele publicate de organizații (ca parte a Coaliției FiecareVot sau individual)au contribuit la îmbunătățirea cadrului legal și au atras atenția asupra unor probleme semnificative legate de organizarea procesului electoral. La alegerile europarlamentare din 2019, raportul a contribuit la combaterea campaniei de dezinformare conform căreia rezultatele alegerilor au fost influențate de SIMPV, iar experți ai Expert Forum și ai Observatorului Electoral au vorbit despre aceste concluzii în fața unei comisii parlamentare. Observatorii sunt o parte esențială a muncii noastre, pentru că fără datele obținute de la aceștia în ziua alegerilor, nu am putea înțelege cum se desfășoară ziua alegerilor. De asemenea, considerăm că observarea este o oportunitate foarte potrivită de a înțelege cum funcționează procesul electoral și cum are loc în comunități foarte diverse.
Atenție: observarea este o activitate voluntară, neremunerată.
-
Cum mă înscriu?
Pentru a deveni observator trebuie să te înscrii doar pe observatori.votcorect.ro. Nu se acceptă înscrieri pe email, în persoană sau pe Facebook. Vei completa datele personale necesare pentru acreditare și vei încărca o fotografie / scan după documentul de identitate și o declarație pe proprie răspundere conform căreia nu ești membru/ă de partid. De asemenea, formularul de înscriere mai conține câteva întrebări care ne vor ajuta să te acredităm și să stabilim cum vei observa alegerile. Poți citi mai multe despre cum procesăm datele în politica de date personale.
Contul va fi disponibil pe tot parcursul procesului și vom încărca acolo toate informațiile necesare pentru activitatea ta de observator.
Vei fi acreditat/ă de una din organizațiile din coaliție, care este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația CIVICA, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral. Acreditarea depinde de județul/ele pentru care te vei acredita – lista integrală a județelor este mai jos.
Pentru orice probleme sau întrebări, te rugăm să ne scrii la observare@votcorect.ro.
-
Până când mă pot înscrie ca observator?
Te poți înscrie pe pagina www.votcorect.ro, astfel:
- pentru primul tur al alegerilor prezidențiale – țară și străinătate: 19 noiembrie, inclusiv
pentru parlamentare – țară și străinătate: 26 noiembrie, inclusiv
pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale – țară și străinătate: 28 noiembrie – doar dacă nu v-ați înscris înaintea primului tur de scrutin. Acreditarea pentru primul tur este valabilă și pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Cei interesați se pot înscrie pentru prezidențiale, pentru parlamentare sau pentru ambele tipuri de alegeri.
Conturile create înaintea alegerilor din iunie sunt active și vor putea fi folosite. Veți putea actualiza datele existente.
-
Mă pot înscrie la ambele tipuri de alegeri?
Da, puteți fi observator atât la alegerile prezidențiale, cât și la cele parlamentare. Acreditarea este valabilă pentru ambele runde ale alegerilor prezidențiale.
-
Unde și când pot observa alegerile?
Vom acredita observatori în toate județele precum și în străinătate (vezi lista mai jos). Pe baza opțiunilor din formularul de înscriere, stabilim județele/localitățile unde vei putea observa alegerile și sub ce formă, pentru a evita o dublare a activității observatorilor și a asigura o repartizare echilibrată a acestora în teritoriu.
-
Când voi afla dacă am fost validat/ă ca observator?
Procedura de filtrare și validare a observatorilor se va face constant. După ce finalizezi înscrierea prin completarea formularului noi îți vom verifica profilul și vei primi un e-mail de la noi în care te înștiințăm că ai fost validat/ă sau dacă ai fost respins/ă. În cadrul procedurii de înscriere îți cerem și un link către un cont de social media, pentru a verifica dacă ești membru/ă de partid, ai făcut campanie sau promovezi mesaje negative (cum ar fi xenofobie, instigare la ură) contrare celor promovate de coaliție. Profilul de social media nu va fi făcut public sau folosit in alte scopuri în afara de aceste verificări. Atenție, în cazul în care lipsesc informații esențiale din profilul tău de observator, ne va fi imposibil să îl validam și să obții acreditarea. Poți citi mai multe despre cum procesăm datele în politica de date personale.
-
Ce urmează după validare?
Vei intra în posesia ecusonului care atestă acreditarea din partea unei organizații, conform instrucțiunilor primite. Ecusonul permite accesul în orice secție de votare, însă vei primi o listă de secții de la organizația care te acreditează.
-
Cum decurge ziua unui observator?
În funcţie de varianta pentru care optează, un observator poate petrece toată zilele scrutinului într-o singură secţie de votare, unde va observa deschiderea, votarea şi numărarea voturilor, (observare staţionară) sau poate face parte dintr-o echipă mobilă de doi observatori care vizitează aproximativ 10 secţii de votare pe parcursul zilei. Echipele mobile trebuie să rămână minimum 45 de minute în fiecare secţie şi să completeze un formular de observare la fiecare secţie. Nu acceptăm echipe formate din 3 sau mai mulți membri. Echipele mobile trebuie să aibă un autovehicul la dispoziție. Poți observa alături de un cunoscut sau îți vom aloca noi un partener/ă, în cazul în care nu știi pe cineva care vrea să mai observe alegerile.
-
Cum ținem legătura în ziua alegerilor?
În ziua/zilele alegerilor îți punem la dispoziție un call center unde vom răspunde la toate întrebărilor și vom oferi asistență. La call center vom avea juriști și experți electorali, care au experiență. Raportarea neregulilor semnificative se va face prin intermediul call center. Pentru a completa fișa de observare, vei dispune și de o aplicație de smartphone pe nume „Vote-Monitor – Monitorizare Vot”, dezvoltată de echipa Code for Romania (variante pentru Android, iOS). În zilele alegerilor te rugăm să nu ne scrii pe Facebook, pentru că nu garantăm că putem răspunde în timp util.
Ce drepturi și obligații au observatorii?
Drepturile și obligațiile observatorilor sunt stabilite prin art 89-90 din Legea 208/2015. Cu toate acestea, există și standarde internaționale care definesc munca observatorilor interni și internaționali. În plus, fiecare organizație poate adăuga standarde suplimentare, pentru a se asigura că observatorii își fac treaba cum trebuie.
Observatorii:
- pot asista la operațiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 6 și terminând cu momentul încheierii și semnării de către membrii biroului electoral al secției de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secția respectivă. Pot asista la momentele de suspendare a votării.
- nu pot interveni în niciun mod în organizarea și desfășurarea alegerilor
- au dreptul de a sesiza președintele biroului electoral în cazul constatării unei neregularități. Acesta sau locțiitorul său sunt obligați să primească și să înregistreze orice sesizare scrisă cu privire la nereguli produse în timpul procesului de votare.
- nu au voie să facă acte de propagandă electorală sau să încalce în orice mod actul de acreditare, atragând aplicarea sancțiunilor legale, suspendarea acreditării de către biroul electoral care a constatat abaterea, iar în ziua votării, îndepărtarea imediată a persoanei respective din secția de votare.
- pot staționa numai în spațiul stabilit în acest sens în sala de votare de către președintele biroului electoral al secției de votare.
- pentru încălcarea acestor reglementări pot fi sancționați, inclusiv cu retragerea acreditării.
Întrebări frecvente
Care e diferența dintre observator și delegat?
Observatorii nu sunt afiliaţi politic, pe când delegaţii sunt trimişi la secţiile de votare din partea partidelor politice. Persoanele care fac parte din partide politice nu pot fi acreditate, potrivit legii, ca observatori, dar pot fi delegaţi. În plus, potrivit regulilor noastre interne, observatorii nu trebuie să se implice în campania electorală. Pentru cetăţenii care doresc să facă campanie pentru un partid sau un candidat şi să urmărească şi procesul electoral în ziua scrutinului, rolul de delegat este mai potrivit decât rolul de observator.
Ce înseamnă că trebuie să fiu independent?
În primul rând, nu ai voie să fii membru/ă a/l unui partid politic sau formațiune politică, potrivit legii. De asemenea, Coaliția VotCorect nu acceptă observatori care au fost implicați în cea mai recentă campanie electorală, pentru un partid politic sau un candidat independent. Înțelegem că există preferințe politice și nu ne propunem să interferăm cu drepturile alegătorilor, însă aceste condiții asigură independența și credibilitatea procesului de observare.
Activitatea observatorului se plătește?
Activitatea este voluntară și nu se plătește. Însă este o activitate foarte interesantă și utilă, care te va ajuta să înțelegi mult mai bine procesul electoral.
De ce am nevoie de aplicația Vote Monitor?
Aplicația este folosită pentru a colecta date în timp real din secțiile de votare. Datele sunt folosite la realizarea rapoartelor de monitorizare, dar și pentru a interveni punctual în cazul situațiilor în care se încalcă legea. Pentru a folosi aplicația dezvoltată de Code for Romania trebuie să vă dați acordul în momentul în care vă înscrieți în platformă. Dacă nu vă veți da acordul pentru folosirea ei ,veți folosi fisele de observare in format fizic, pe care le veți putea descarcă din profil. Cu toate acestea, am prefera să strângem date prin aplicație, întrucât sunt mult mai ușor de procesat.
Care sunt organizațiile care vor acredita observatorii înscriși prin votcorect.ro?
Organizațiile care se vor ocupa de validarea înscrierilor, de acreditare, de training, de alocarea secțiilor și de suportul în ziua votului vor prelua observatorii în funcție de județul/județele selectate în formularele de înscriere:
ONG | Adresă | Județe |
Expert Forum | Semilunei 7, apt 1, Sector 2, Bucuresti | Brașov, București, Covasna, Sibiu, Dâmbovița, Harghita, Ilfov, Arad, Caraș-Severin, Giurgiu, Prahova, Satu-Mare, Teleorman, Timiș, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Hunedoara, diaspora |
Centrul pentru Resurse Civice din Constanța | Bd. IC Braianu nr 5, Constanta
|
Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila, Galați |
Centrul pentru Studiul Democratiei | Strada Minerilor, nr. 85, sala 302 Cluj Napoca | Alba, Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj |
CIVICA Iași | Str. Grigore Vieru Nr 3, Jud. Iași | Bacău, Buzău, Iași, Vaslui, Vrancea |
Rădăuțiul Civic | Strada Piața Unirii 67, Rădăuți | Suceava, Botoșani, Neamț, Maramureș, Bistrița Năsăud |
Maria Krause / Observatorul Electoral | nu acreditează, însă susține în proces toate organizațiile |
Codul de Conduită al observatorilor*
- Observatorii îşi vor desfăşura activitatea cu strictă imparţialitate, fără a exprima sau manifesta public nicio preferinţă pentru partidele sau formațiunile politice, candidaţii sau programele electorale ale acestora; nu se vor implica în campania electorală şi nu vor afişa însemnele sau sloganurile competitorilor electorali.
- Observatorii îşi vor îndeplini îndatoririle într-o manieră discretă şi nu vor interveni în procesul electoral. Observatorii pot adresa întrebări reprezentanţilor administraţiei electorale şi altor autorităţi şi pot semnala eventualele nereguli, însă nu le este permis să dea instrucţiuni, să modifice deciziile birourilor electorale sau să împiedice buna desfăşurare a procesului electoral.
- Observatorii vor urmări toate aspectele procesului electoral şi vor monitoriza toate etapele zilei alegerilor, inclusiv numărarea voturilor.
- Observatorii îşi vor baza toate concluziile pe observaţii personale, directe, sau pe fapte sau dovezi clare şi convingătoare şi vor transmite în timp util organizaţiilor care i-au acreditat informaţii clare şi corecte.
- Observatorii nu vor comenta procesul electoral în faţa reprezentanţilor mass media în numele organizaţiilor care i-au acreditat.
- Observatorii nu îşi vor asuma riscuri inutile. Siguranţa personală a fiecărui observator este mai importantă decât orice alte consideraţii.
- Observatorii vor respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, legislaţia naţională şi autoritatea membrilor administraţiei electorale.
- Observatorii vor da întotdeauna dovadă de cel mai înalt nivel de discreţie, comportament profesional şi respect faţă de toţi participanţii la procesul electoral, fără discriminare.
- Observatorii vor purta asupra lor documentele de identitate şi acreditarea şi se vor legitima în faţa membrilor administraţiei electorale sau a altor reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor, la cererea acestora.
- Observatorii vor participa la instructaj şi vor respecta planul de repartizare în teritoriu şi instrucţiunile primite.
- Încălcarea acestor reguli poate duce la retragerea acreditării observatorului.
* preluat parțial din Codul de Conduită OSCE/ODIHR, pentru observatori internaționali.
Despre Coaliția VotCorect
Coaliția VotCorect este formată din organizații civice care lucrează în domeniul apărării democrației și drepturilor omului. Scopul coaliției este de a monitoriza procesul de organizare a alegerilor și referendumurilor pentru a se asigura că se desfășoară conform principiilor constituționale și standardelor și bunelor practici internaționale la care România a aderat. Organizațiile partenere au scopul principal de a acredita observatori pentru ziua alegerilor, dar monitorizează procesul electoral per ansamblu, acționează pentru îmbunătățirea cadrului legal și reacționează în cazul încălcării principiilor menționate anterior.
O parte dintre organizații continuă activitatea desfășurată până în 2020 sub formatul FiecareVot, care a monitorizat alegerile începând cu 2016. Coaliția a monitorizat toate alegerile și referendumul din 2018, a produs rapoarte de observare și a acreditat pentru secțiile de votare peste 5000 de observatori.
Pentru fiecare scrutin, vom publica un raport care conține concluziilor observării şi un set de recomandări adresate autorităţilor, pentru o mai bună organizare a proceselor electorale viitoare. Rapoartele anterioare pot fi consultate pe pagina aici.
Doresc sa fiu observator in localitatea Mogosani,judetul Dambovita
Bună ziua. Vă rog să vă înscrieți la https://votcorect.ro/prezidentiale-parlamentare-2024/observatori/
Salut,
Pot fi observator daca nu am fost si nu sunt membru de partid, dar am fost intr-o sectie de vot din partea unui partid in urma cu 4 ani?
Multumesc,
Bună ziua. Da, puteți să vă înscrieți.
Daca ma inscriu ca observator, mai pot vota in ziua respectiva? Daca da, cum? Multumesc
Bună ziua. Da, puteți vota. Dacă sunteți în localitatea unde aveți domiciliul sau reședința votați la secția unde sunteți arondată. La prezidențiale, dacă sunteți în afara localității puteți vota în orice secție de votare, din orice orice altă localitate. La parlamentare, dacă sunteți în afara localității de domiciliu sau reședință puteți vota la orice altă secție de votare din județul respectiv.