Index Reguli

Care sunt pașii votării?

  • Votarea se desfășoară după următorul program: vineri 12-21 / sâmbătă 7-21 (doar în străinătate) / duminică 7-21 (țară și străinătate). Votarea se poate prelungi până la ora 23:59
  • Veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. Citește mai multe aici despre SIMPV și cum funcționează
  • După scanarea actului de identitatea și validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă nu se încadrează în condițiile legale, președintele biroului electoral al secției de votare ia o decizie în acest sens.

(4) Alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare:
a) în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;
b) în cazul în care se află în altă unitate administrativ- teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
c) în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
d) în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;
e) în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot.

  • După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală veți primi un buletin de vot
  • Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!
  • Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.
  • Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit
  • Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-l apoi în urnă corespunzătoare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
  • Dacă greșiți aplicarea ștampilei, puteți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat
  • Restituiţi ștampila și primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate).

Bine de știut:

  • Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuțiile acestuia se întind și în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 m.Art 43 (6)
  • Pentru motive întemeiate votarea se poate suspenda la decizia preşedintelui BESV.

    (16) Președintele biroului electoral al secției de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totală a suspendărilor nu poate depăși o oră. Suspendarea este anunțată prin afișare la ușa sediului secției de votare imediat ce s-a produs evenimentul care a declanșat suspendarea.

    (17) În timpul suspendării, urnele de votare, ștampilele, buletinele de vot și celelalte documente și materiale ale biroului electoral al secției de votare vor rămâne sub pază permanentă. În timpul suspendării nu poate părăsi sala de votare mai mult de jumătate din numărul membrilor biroului electoral al secției de votare, în același timp. Candidații și persoanele acreditate care asistă la votare nu pot fi obligate să părăsească sala de votare în acest timp.

    Art 44 (16-17)

  • În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, de persoanele prevăzute la art. 47 alin. (1) și de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice și de comunicații utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Art 43 (10)
  • Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în perimetrul de 500 de metri sunt interzise între orele 7 si 21 – 43 (12)
  • Campania în ziua alegerilor/referendumului este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă găsiţi afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportaţi președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de încheierea votării. – art 39(5)
  • Votul este secret; nu dezvăluţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să violeze secretul opțiunii dumneavoastră. Nu fotografiaţi buletinul de vot și evitaţi fotografierea sau filmarea în secția de votare.
  • Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților. – art 44 (10)
  • La ora 21,00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în situațiile prevăzute de alin. (2) și (3) pot vota până cel mult la ora 23,59.- art 46 (1-3)

 


Înapoi la cuprins

7 comentarii

  1. Membrii comisiei de vot pot vedea cum s-a votat la sfarsitul sesiunii ?
    Nu ne putem lasa pe numarare
    electrónica sau pe un grup care poate fii corrupt.
    Se intocméste la sfarsitul votaríii un proces verbal cu numarul de voturii pe candidat ?

  2. Am mers cu copilul de 1 an in brațe la vot și nu am fost lăsat sa intru cu el in cabina de vot,ce lege e asta? Nu înțeleg cu ce imi poate influența votul.

  3. Dupa inchiderea sectiilor de votare, cutiile ce contin voturile, in cazul satelor, se duc se duc la primarii sau direct la sectiile judetene ? Se vehiculeaza pe facebook intr-o inregistrare cum ca in unele comune , sate, mai intai au oprit la primarie si pe urma s-au dus la ofiuciul judetean. . . iar primarul spune „pai asa s-a facut de cand lumea” si invoca , ca din cauza transportului ca vezi Doamne primaria asigura transport . . . bla bla . . mie oricum nu-mi face sens . . si pana la primarie cum au fost duse daca de acolo au liat masina asigurata de primarie ? De ce nu a trimis masina direct la sectii sa ridice cutiile si direct la sectiile judetene ? Pfffff . . . Lucrare PSD ista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *