Reguli Reguli generale (prezidentiale+parlamentare)Campania electorală și finanțarea acesteia

Regulile pentru utilizarea afișelor electorale

Câte panouri se utilizează la aceste alegeri?

La alegerile prezidențiale și parlamentare se folosesc panouri separate. Numărul de panouri se stabilește în funcție de numărul competitorilor.

Câte afișe se pot aplica pe un panou?

La prezidențiale, pe fiecare panou se poate folosi un singur afiș, astfel încât să nu încurce plasarea de afișe de către ceilalți competitori. La parlamentare, pe un panou electoral fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent poate aplica numai două afişe electorale (câte unul pentru fiecare tip de candidatură).

Cum trebuie să arate un afiș?

În campania electorală, partidele politice pot achiziţiona (nu se pot produce în regie proprie) şi utiliza numai următoarele tipuri de materiale de propagandă, conform Art. 39 (1) , H.G. nr. 10/2016:

  • afişe cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură;
  • afişe prin care se convoacă o reuniune care vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;

Cadrul legislativ general

Pentru parlamentare

  • Primarii stabilesc până la începerea campaniei electorale locuri speciale pentru afişaj electoral şi să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora, ţinând seama de numărul competitorilor care declară că depun liste de candidaţi, precum şi de candidaţii independenţi. Aceste locuri trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective. În alte locuri afişajul electoral este interzis.

  • Primarii sunt obligaţi să monteze cel puţin un panou electoral şi în fiecare sat aparţinător sau localitate componentă din unitatea administrativ-teritorială respectivă.

  • Utilizarea locurilor de afişaj electoral este permisă partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale sau organizaţiilor minorităţilor naţionale care participă la alegeri şi candidaţilor independenţi.

  • Este interzisă utilizarea de către un competitor care participă la alegeri ori de către un candidat independent a locurilor speciale de afişaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt competitor electoral

  • Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent poate aplica numai două afişe electorale.

  • Un afiş electoral amplasat în locurile speciale de afișaj nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură.

  • Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

  • Primarul, cu sprijinul poliţiei locale sau cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, în localităţile unde poliţia locală nu este constituită, este obligat să asigure integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate în locuri autorizate.

Art 79, Legea 208/2015

Pentru prezidențiale

Locuri de afișaj

(1) Primarii sunt obligați ca după data expirării termenului de depunere a candidaturilor, dar până la rămânerea definitivă a acestora, să stabilească, prin dispoziție care se aduce la cunoștința publică prin afișare la sediul primăriei, locuri speciale pentru afișajul electoral, în care să amplaseze panouri electorale, ținând seama de numărul candidaților.

(2) Locurile speciale pentru afișaj trebuie să fie stabilite în locuri publice frecventate de cetățeni, astfel încât să poată fi folosite fără stânjenirea circulației pe drumurile publice și a celorlalte activități din localitățile respective. În prealabil, primarii sunt obligați să asigure înlăturarea din spațiul public a oricăror materiale de propagandă electorală rămase de la campaniile electorale precedente.

(3) Locurile speciale pentru afișaj electoral pot fi folosite numai de candidații la funcția de președinte și de partidele care i-au propus.

(4) Este interzisă utilizarea de către un candidat a locurilor speciale pentru afișaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt candidat.

(5) Afișajul electoral este permis în alte locuri decât cele stabilite potrivit alin. (2) numai cu acordul scris al proprietarilor sau, după caz, al deținătorilor și numai cu luarea măsurilor impuse de legislația în vigoare pentru asigurarea siguranței cetățenilor.

Dimensiunea afișelor

(6) Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș electoral. Un afiș electoral amplasat în locurile prevăzute la alin. (1) nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură.

Interdicții pentru realizarea afișelor și activitățile de propagandă electorală

(7) Sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

(8) Se interzice afișajul în scop electoral prin aplicarea pe pereții sau pilonii de susținere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare și informare rutieră, precum și pe sistemele electronice de reglementare a circulației.

(9) Activitățile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spațiile verzi, rezervațiile naturale și zonele protejate ecologic.

(10) Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă.

Încheierea campaniei

(11) După încheierea campaniei electorale se interzice difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum și prin intermediul unor vehicule special amenajate.

Integritatea materialelor electorale

(12) Primarul, cu sprijinul organelor de ordine publică, este obligat să asigure integritatea panourilor, afișelor electorale și a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate.

Alte locuri de campanie electorală

(13) Primarii pot aproba instalarea pe domeniul public de către candidați și, după caz, de către partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și alianțele electorale care îi susțin a unor amenajări provizorii în scopul distribuirii de materiale de propagandă electorală, dacă prin amplasarea lor nu se instituie restricții de circulație rutieră sau pietonală.

Sesizări privind încălcarea legislației

În țară

Responsabilitatea pentru asigurarea respectării reglementărilor legate de legislație este a birourilor de circumscripție județeană sau de sector al municipiului București, conform art. 80 din Legea 208/2015 (parlamentare) și art. 42 din Legea 370/2004. Aceste reglementări se referă inclusiv la plasarea afișelor electorale. Birourile decid prin hotărâre cu privire la plângeri, iar deciziile lor pot fi contestate la biroul electoral superior în 48 de ore de la data afișării. Pentru luarea de măsuri administrative sau aplicarea de sancțiuni contravenționale sau penale, sesizează autoritățile competente. Soluția este definitivă și se publică la sediul biroului și pe pagina web a acestuia (ca și hotărârile de la punctul anterior). Competitorii electorali, persoanele fizice sau juridice, primarii etc au obligația de a pune în aplicare deciziile birourilor electorale. La prezidențiale, contestaţiile cu privire la împiedicarea unui partid sau a unei formaţiuni politice ori a unui candidat de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile legii se soluţionează de Curtea Constituţională, cu votul majorităţii judecătorilor, în termen de cel mult 48 de ore de la înregistrarea lor.

Autoritatea Electorală Permanentă – Nereguli legate de finanțarea campaniei electorale – de exemplu, un competitor care tipărește materiale în regie proprie sau care nu marchează tipăriturile cu datele necesare. Datele de contact ale Departamentului de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale se regăsesc aici.

Poliția Română, poliția locală – Distrugerea materialele electorale, violențe

În străinătate

În ziua alegerilor puteți sesiza birourile electorale ale secțiilor de votare. În afara zilelor votării, puteți depune sesizări și la Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate. Pentru luarea de măsuri administrative sau aplicarea de sancțiuni contravenționale sau penale, birourile sesizează autoritățile competente ale statului român sau ale altui stat, dupa caz.

Deciziile pot fi contestate la biroul ierarhic superior în 48 de ore de la afișare. Soluționarea plângerilor și a contestațiilor se face în termen de 3 zile de la înregistrarea lor.

 

    Ultima actualizare: 09/06/24 17:09
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *