Admiterea sau respingerea candidaturilor se face prin decizii ale Biroului Electoral Central, care gestionează înscrierea candidaților la prezidențiale. Conform art 29 din Legea 370/2004, BEC verifică îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de prezenta lege pentru candidaturi, înregistrează candidaturile care îndeplinesc aceste condiţii şi respinge înregistrarea candidaturilor care nu îndeplinesc condiţiile legale. Acceptarea sau respingerea unei candidaturi se face prin decizie a BEC în cel mult 48 de ore de la depunerea acesteia.
De asemenea, conform art. 30 (6), înregistrarea sau respingerea înregistrării semnelor electorale ale candidaților se face de către BEC, prin decizie, odată cu înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor.
Contestarea candidaturilor și semnelor electorale
- Se face în cel mult 24 de ore de la expirarea termenului prevăzut la art. 29 alin. (2), respectiv la art. 30 alin. (6), menționate mai sus.
- Poate fi făcută de candidaţi, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegători
- Contestaţiile se fac în scris şi se depun la Curtea Constituţională.
- CCR soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la înregistrare.
- Hotărârile sunt definitive, se comunică de îndată BEC şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
- În cel mult 24 de ore de la expirarea termenului de soluţionare a contestaţiilor BEC aduce la cunoştinţa publică, prin afişare pe pagina proprie de internet şi prin intermediul mass-mediei, candidaturile şi semnele electorale definitive, în ordinea în care au fost depuse.
Câteva motive pentru care candidaturile pot fi respinse:
- Listele cu semnăturile de susținere nu sunt conforme / nu sunt suficiente semnături de susținere (numărul minim de semnături valide este de 200,000).
- Candidații nu au 35 de ani
- Candidații nu au cetățenia română sau domiciliul în România
- Candidații fac parte din categoriile prevăzute la art. 40 alin. (3) din Constituţia României, care au interdicție de a candida: judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică.
- Candidații nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României – au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie și nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.