Reguli Reguli generale (prezidentiale+parlamentare)Administrația electorală

Cine organizează alegerile

În general, structura administrativă și responsabilitățile sunt similare pentru alegerile parlamentare și cele prezidențiale.

Puteți citi mai multe despre atribuțiile instituțiilor implicate în organizarea alegerilor parlamentare în Hotărârea Guvernului nr. 1.036/2024 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024. Pentru alegerile prezidențiale puteți consulta lista integrală de responsabilități în Hotărârea Guvernului nr. 1.063/2024 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2024.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)

Spre deosebire de birourile electorale, Autoritatea funcționează permanent, independent de perioada specială a alegerilor. Este instituția care veghează asupra calității procesului electoral și asigură sprijin logistic. Produce rapoarte, studii, proiecte de lege, pentru îmbunătățirea regulilor și procedurilor de vot. Activitatea AEP cuprinde toate tipurile de alegeri, inclusiv referendumul. De asemenea, AEP menține Registrul Electoral, Corpul Experților Electorali și registrul secțiilor de votare.

Autoritatea Electorală Permanentă asigură, alături de birourile electorale de circumscripție, măsuri pentru instruirea membrilor birourilor electorale și a celorlalți participanți la procesul electoral. AEP nu este implicată în numărarea voturilor, deși pune la dispoziție o aplicație pentru centralizarea rezultatelor.

AEP are rol de control asupra finanțării partidelor și campaniilor electorale. Pentru partidele politice, AEP este instituția care le virează subvențiile, sursa primară de venituri, și le rambursează costurile de campanie, cu anumite condiții prevăzute de legea 334/2006.

Potrivit legii care o guvernează, AEP este o instituție independentă. Președintele ei este numit de parlament, iar cei 2 vicepreședinți de Președintele României, respectiv de primul-ministru. Detalii despre AEP găsiți pe www.roaep.ro.

Biroul Electoral Central

Birourile electorale se formează pentru fiecare scrutin. Biroul Electoral Central (BEC) este biroul care ocupă cea mai înaltă poziție în administrația electorală. La alegerile parlamentare, BEC-ul este format din din 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și din cel mult 12 reprezentanți ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, precum și un reprezentant desemnat de grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților (sau cel mult 10 reprezentanţi ai formaţiunilor politice la prezidențiale.)

BEC-ul are mai multe atribuții. În primul rând, BEC poate interpreta legislația și emite hotărâri care pot clarifica anumite proceduri din timpul procesului electoral. De asemenea, soluționează întâmpinări, sesizări de fraudă și contestații referitoare la activitatea birourilor electorale de nivel inferior. Deciziile BEC sunt obligatorii pentru competitori, alegători, administrația electorală sau alte entități implicate în procesul electoral. La parlamentare, totalizează rezultatele alegerilor și le publică în Monitorul Oficial.

Birourile electorale de circumscripție

Se formează în fiecare județ, la nivel de București și pentru străinătate și sunt formate din magistrați și reprezentanți ai AEP și ai partidelor politice. Ele veghează la organizarea alegerilor, înregistrează și comunică listele cu candidați la nivelul circumscripției, rezolvă întâmpinări, distribuie materialele electorale către secțiile de votare și stabilesc mandatele pentru circumscripție. Totodată, totalizează voturile în circumscripția lor la parlamentare și stabilesc rezultatul alegerilor. Birourile de circumscripție soluționează contestațiile împotriva activităților birourilor la nivel de secție de votare.

Birourile electorale ale secțiilor de vot

Fiecare dintre cele aproape 19.000 de secții de votare din țară are un birou aferent, care se ocupă de organizarea procesului de votare și centralizare a rezultatelor. Primesc și administrează ștampilele și buletinele de vot, și asigură desfășurarea alegerilor în secție, inclusiv numărarea voturilor și trimiterea rezultatelor după ora 21.00, când se închid urnele. Președintele și locțiitorul sunt trași la sorți din rândul experților electorali gestionați de AEP și nu pot fi membri de partid. Birourile pentru votul prin corespondență gestionează voturile primite prin poștă de la românii cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Prefecții

Printre alte atribuții, instituțiile prefectului duc la îndeplinire măsuri precum confecționarea ștampilelor birourilor de circumscripție și a ştampilelor de control ale secţiilor de votare din ţară, imprimarea unor tipizate şi formulare necesare desfăşurării activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară, asigură spații pentru traininguri și coordonează activitatea primarilor pentru realizarea transportului materialelor, documentelor şi al tipizatelor prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului electoral.

Primarii

Primăria asigură dotarea birourilor la nivel de secție de votare.  Totodată, primarul stabilește locațiile pentru afișele electorale și montează panourile, și asigură securitatea acestora.

Alte atribuții (selecție) sunt:

  • întocmesc și tipăresc listele electorale permanente, 
  • asigură urnele de vot, urnele speciale și cabinele de vot, precum și alte materiale necesare votării, inclusiv orice alte elemente privind accesibilitatea secţiilor de votare;
  • informează alegătorii privind delimitarea secțiilor de votare și sediile acestora;
  • asigură transportul materialelor, documentelor şi tipizatelor prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului electoral către birourile electorale ale secţiilor de votare;

  • asigură transportul materialelor, documentelor şi al tipizatelor prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului electoral de la birourile electorale ale secţiilor de votare către birourile electorale de circumscripţie, respectiv către oficiile electorale;

Serviciul de Telecomunicații Speciale

Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură dezvoltarea unor aplicații precum cele legate de funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, asigură infrastructura tehnică (echipamente informatice) și participă la sesiunile de instruire a preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi a locţiitorilor acestora (și a membrilor din străinătate care lucrează ca operatori), precum și la cele de pregătire a operatorilor și statisticienilor. Operatorii de tabletă la secțiile de votare nu sunt angajați STS și nu fac parte din biroul electoral al secției de votare.

Ministerul Afacerilor Externe

Dintre atribuțiile cele mai importante ale MAE se numără:

  • identificarea de spaţii adecvate pentru sediile secţiilor de votare din străinătate, precum şi pentru obţinerea acordului autorităţilor din statele străine pentru organizarea acestora pe teritoriul lor.
  • asigură sprijinul logistic necesar biroului electoral de circumscripţie pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, pentru pregătirea şi organizarea alegerilor 
  • asigură alături de AEP informarea cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate privind modalităţile de exercitare a dreptului de vot în străinătate.
  • asigură distribuirea terminalelor informatice furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale către birourile electorale ale secţiilor de votare organizate în străinătate.
  • asigură sediul, dotarea tehnică şi materială ale biroului electoral de circumscripţie pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă.

Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale de statistică asigură statisticienii necesari birourilor electorale de circumscripție și BEC, pentru operațiunile tehnice de consemnare și centralizare a rezultatelor alegerilor, dotarea necesară cu echipamente, tehnică de calcul, consumabile și servicii, în limita fondurilor alocate. INS asigură și instruirea personalului implicat în efectuarea operațiunilor tehnice pentru stabilirea rezultatelor alegerilor.

În organizarea alegerilor mai sunt implicate și ale instituții, cum ar fi Institutul Național de Statistică sau Ministerul Afacerilor Interne. Organizarea alegerilor este coordonată de Comisia Tehnică Centrală, care urmărește îndeplinirea activităţilor care revin ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiilor prefectului.

 

    Ultima actualizare: 08/30/24 14:08
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *