Pot vota la referendum doar alegătorii care au reședința sau domiciliul în localitatea unde se organizează referendum. În București, un alegător nu poate vota la altă secție de votare, ci votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă
Art. 2 din Hotărârea nr.6H/11.11.2024 stabilește că:
- La referendumul local organizat la aceeași dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 își pot exercita dreptul de vot alegătorii cu cetățenie română care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ- teritorială în care respectivul scrutin este organizat, indiferent de vechimea domiciliului sau a reședinței.
- Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
- Îi este interzis alegătorului cu domiciliul sau reședința în municipiul București să își exercite dreptul de vot la o altă secție de votare decât cea la care este arondat conform domiciliului sau reședinței.
- Alegătorul care nu și-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința votează fie la secția de votare în a cărei listă electorală permanentă este înscris, fie la oricare altă secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
- Alegătorul care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.
- Alegătorul cu mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secției de votare respective.
- Prin excepție de la prevederile alin. (2)-(4), membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii și siguranței publice sau cu verificarea dispozitivului de menținere a ordinii și siguranței publice care au cetățenie română și domiciliul sau reședința în unitatea administrativ- teritorială în care respectivul scrutin este organizat, indiferent de vechimea domiciliului sau a reședinței, pot vota la secția de votare unde își desfășoară activitatea, urmând a fi înscriși în lista electorală suplimentară dacă aceștia nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare respective.