Având în vedere că referendumul are loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, se aplică atât prevederi din Legea 3/2000 (modificată recent prin Legea nr. 273/2024), cât și din alte legi, cele mai importante fiind 370/2004 (prezidențiale) și 208/2015 (parlamentare). De asemenea, procedurile au fost clarificate prin Hotărârea BEC nr.6H/19.11.2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea referendumurilor locale convocate la aceeași dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Președintele României din anul 2024
Cele mai importante reguli în contextul în care alegerile prezidențiale au loc în aceeași zi:
- alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, cu respectarea procedurilor de la alegerile prezidențiale
- procedurile vor fi organizate de aceleași birouri electorale
- alegerile au loc în același interval de timp – adică 7 -21, cu posiblitatea prelungirii până la ora 23:59 în situația în care mai sunt alegători care așteaptă la coadă la ora 21
- se vor folosi aceleași ștampile VOTAT
- buletinele de vot pentru referendum sunt separate față de cele pentru prezidențiale
- se vor folosi liste electorale separate pentru alegeri și referendum
- pe actul de identitate al alegătorului se aplică o singură dată ştampila VOTAT / timbru autocolant şi data scrutinului dacă alegătorul votează și la alegeri și la referendum
- alegătorii pot opta să voteze numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine
- observatorii acreditați pentru alegeri au dreptul de a observa și procedurile pentru referendum
- alegătorii vor fi marcați distinct de către operatorul de calculator în SIMPV. Dacă un alegător nu votează la referendum inițial, dar se răzgândește, poate reveni ulterior să voteze.
Cine are drept de vot?
Își pot exercita dreptul de vot alegătorii cu cetățenie română care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ- teritorială în care respectivul scrutin este organizat, indiferent de vechimea domiciliului sau a reședinței.
Alegătorul care nu și-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința votează fie la secția de votare în a cărei listă electorală permanentă este înscris, fie la oricare altă secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
Alegătorul care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.
Alegătorul cu mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secției de votare respective.
Unde votez?
Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. În București, alegătorul nu poate vota în alt sector.
Câte urne de vot se vor folosi?
Se vor folosi urne de vot distincte pentru alegerile pentru Președintele României și pentru fiecare buletin de vot aferent referendumului local și se va folosi o singură urnă specială pentru toate tipurile de alegeri și consultări.
Câte buletine de vot se vor folosi?
Se vor folosi 3 buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare de la referendum. În total, alegătorii primesc 4 buletine de vot, dacă optează să voteze și pentru alegeri și pentru referendum.