Reguli Reguli generale (prezidentiale+parlamentare)Administrația electorală

Cum devin și când se desemnează operatorii de calculator în țară?

În primul rând, găsiți detalii pe pagina web AEP, secțiunea Operatori de calculator. Cei interesați depun o Cerere pentru desemnare ca operator de calculator al biroului electoral al secției de votare și Declarație de confidențialitate- operator de calculator, alături de o copie după actul de identitate, pe e-mailul direcției județene AEP de care aparțin și la adresa operator@roaep.ro .

Hotărârii AEP 36/2019, art 9:

(1) Poate avea calitatea de operator de calculator al secției de votare din țară orice cetățean român cu drept de vot care are cunoștințe de bază în tehnologia informației.

(2) Selecția operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară se realizează pe baza examinării practice a următoarelor competențe:

a) utilizarea noțiunilor de bază din domeniul tehnologiei informației

b) introducerea și validarea datelor;

c) prelucrarea datelor;

d) utilizarea internetului și a poștei electronice;

e) utilizarea echipamentelor periferice.

3) Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, organizează sesiuni de examinare practică a competențelor prevăzute la alin. (2) pentru selecția operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară.

Conform Hotărârii AEP 36/2019, tragerea la sorți are loc începând cu 30 de zile înaintea datei votării, dar nu mai târziu de 15 zile înaintea datei votării. Participă la tragerea la sorți persoanele admise, care au obținut cel puțin punctajul minim la sesiunile de examinare practică descrise mai sus.

Operatorii de calculator pot fi repartizați pe secții de votare sau pe centre de votare, după caz.

Ordinea de prioritate la desemnarea operatorilor de calculator este următoarea:

  • persoanele care au domiciliul în localitatea respectivă;
  • persoanele care au reședința în localitatea respectivă;
  • persoanele care au solicitat desemnarea în localitatea respectivă.

Persoanele declarate admise, dar care nu au fost desemnate operatori de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară, în urma desfășurării procedurii de mai sus, rămân la dispoziția Autorității Electorale Permanente pentru înlocuirea în cazuri deosebite a operatorilor de calculator.

Dacă într-o localitate, în urma examinării au fost declarate admise insuficiente persoane, desemnarea operatorilor de calculator va fi efectuată dintre persoanele declarate admise care, până la data tragerii la sorți, își exprimă în scris acordul pentru exercitarea funcției de operator de calculator în localitatea respectivă.

Pentru alegerile din noiembrie și decembrie, conform OUG 98/2024:

(3) Operatorii de calculator desemnați la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 îndeplinesc atribuțiile ce le revin și la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.

(4) La alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, Autoritatea Electorală Permanentă desemnează în fiecare comună, oraș, municipiu și sector al municipiului București câte un operator de calculator pentru fiecare secție de votare.

(5) La alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, Autoritatea Electorală Permanentă desemnează pe lângă operatorii de calculator repartizați pe secții de votare un număr de operatori de calculator egal cu 25% din numărul secțiilor de votare din comuna, orașul, municipiul sau sectorul municipiului București, dar nu mai puțin de 1 operator pentru fiecare unitate administrativ-teritorială.

 

    Ultima actualizare: 09/02/24 12:09
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *