Reguli ParlamentareÎntrebări frecventeCampania electorală

Se poate face campanie pentru prezidențiale de 1 decembrie?

Pe 1 decembrie se organizează alegerile parlamentare, iar campania pentru acest scrutin este interzisă pe 30 noiembrie și 1 decembrie. Cu toate acestea, alegerile prezidențiale se organizează conform unei legislații diferite, iar campania pentru turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României este permisă. Dacă în teorie sunt 2 procesele electorale diferite, în practică există riscul suprapunerii.

Dacă vi se pare că se încalcă legea puteți sesiza birourile electorale de circumscripție sau la Autoritatea Electorală Permanentă – nereguli legate de finanțarea campaniei electorale. Datele de contact ale Departamentului de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale se regăsesc aici.

(1) Birourile electorale de circumscripţie veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale în circumscripţia în care funcţionează.

(2) Birourile electorale de circumscripţie soluţionează plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice, alianţe electorale ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de lege, precum şi plângerile privind încălcarea prevederilor art. 64, 65 şi 79.

(3) Dacă biroul electoral de circumscripţie consideră, cu ocazia soluţionării plângerii, că este necesară luarea unor măsuri administrative sau aplicarea unor sancţiuni contravenţionale ori penale, sesizează autorităţile competente.

(4) Împotriva hotărârilor pronunţate de birourile electorale în materia campaniei electorale se poate face contestaţie în termen de 48 de ore de la data afişării, 

(5) Soluţionarea plângerilor şi a contestaţiilor se face în termen de 3 zile de la înregistrarea lor, iar hotărârile date se publică în presă şi se afişează în mod vizibil la sediul biroului electoral care le-a emis.

(6) Partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale, candidaţii independenţi sau primarii, după caz, au obligaţia de a duce la îndeplinire hotărârile birourilor electorale, în materia campaniei electorale, în termen de cel mult 48 de ore de la data rămânerii definitive a acestora.

Art 80 din Legea 208/2015

    Ultima actualizare: 08/29/24 19:08
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *