Reguli PrezidențialeReguli votZiua alegerilor

Procedura de votare pentru alegătorii care au nevoie de asistență sau care solicită urna specială la prezidențiale

Există mai multe reglementări, care se aplică pentru persoanele cu dizabilități care nu se pot deplasa sau pentru cele care se pot deplasa, dar au nevoie de asistență la secția de votare.

A. Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare, internați în spitale, în arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate

În primul rând, în categoria alegătorilor netransportabili intră:

  • alegătorii care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate
  • alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private,
  • persoanele reținute, persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă
  • persoanele asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu
  • persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale.
  • prin excepție, la alegerile prezidențiale pot solicita urna specială și persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare.
  1. Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate

Unde se depun cererile? 

Cererile se depun la secția de votare cea mai apropiată. Acestea sunt înregistrate de președintele biroului electoral.

Când și cum se depun cererile? 

Cererile se depun, de regulă, în preziua alegerilor, la ora 18, la sediul secției de votare. Procedura de exercitare a dreptului de vot, inclusiv cea de înscriere a alegătorilor, este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central (vom actualiza când va fi aceasta publicată). Cererile scrise se pot transmite prin intermediul altor persoane sau prin intermediul personalului de specialitate din unităţile medicale unde se află internaţi, după caz.

Ce documente justificative se depun?

  • Cererile trebuie să fie însoțite de copii ale oricărui act din care rezultă situația de fapt care califică alegătorul drept alegător netransportabil.
  • Din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare.
  • Nu este necesar să conțină mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.
  • Nu este obligatorie prezentarea unei adeverințe medicale eliberată de către medicul de familie al alegătorului.

Alte categorii de alegători care pot solicita urna specială

 

  • Persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale

Cererile pentru alegătorii din penitenciare sunt preluate de conducerea acestora și depuse la unul sau mai multe birouri electorale, în funcție de numărul de alegători care solicită să își exercite dreptul la vot. Procedura de exercitare a dreptului de vot, inclusiv cea de înscriere a alegătorilor, este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central

(3) Procedura de exercitare a dreptului de vot de către persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central. Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător.

(4) Prin derogare de la prevederile alin. (1), în cazul în care într-un penitenciar se solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 400 de persoane aflate în detenţie, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secţii de votare din localitatea în care se află penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral judeţean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti, după caz.

  • Alegătorii internați la data scrutinului într-o unitate sanitară publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private

Cererile pentru alegătorii din spitale sau alte instituții de sănătate sunt preluate de conducerea acestora și depuse la unul sau mai multe birouri electorale. Procedura de exercitare a dreptului de vot, inclusiv cea de înscriere a alegătorilor, este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central

(5) Prin derogare de la prevederile alin. (1), cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secţii de votare din localitatea în care se află spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral judeţean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti, după caz.

Art. 45 din Legea 370/2004

Spre deosebire de alegerile parlamentare, la alegerile prezidențiale nu contează dacă alegătorul are domiciliul sau reședința într-o circumscripție anume, întrucât există o singură circumscripție națională.

Cum se realizează votarea pentru persoanele care fac astfel de cereri?

  • Președintele biroului electoral primește cererea, pe care o aprobă sau o respinge.
  • CNP-urile alegătorilor care au formulate astfel de cereri sunt introduse în SIMPV, pentru a vedea dacă alegătorii sunt eligibili și nu au mai votat în aceeași zi. Datele sunt înregistrate definitiv la întoarcerea echipei care a gestionat urna specială.
  • Exercitarea dreptului de vot se face numai pe baza unui extras din listele electorale.
  • În ziua alegerilor, o echipă formată din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, cu urna specială și materialele necesare votării:
    • urna specială, sigilată cu ștampila de control a secției de votare;
    • extrasul de pe listele electorale
    • o tușieră;
    • o ștampilă cu mențiunea „VOTAT”;
    • cel puțin un pix
    • buletine de vot, pe care este aplicată ștampila de control a secției de votare.
  • Alegătorii pot vota numai în baza unui act de identitate valabil în ziua votării
  • Fiecare secție de votare are o singură urnă specială, care trebuie să fie la ora 21:00 înapoi la secția de votare.
  • Nu se votează cu urna specială în străinătate.

(1) Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.

(11) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător persoanelor care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare.

(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) votarea se face pe baza unui extras din listele electorale.

Art. 45 din Legea 370/2004

(1) În modalitatea prevăzută la art. 45 se poate vota numai la secţiile de votare din ţară.

(2) Datele personale ale alegătorilor care au formulat cereri potrivit art. 45 sunt preînregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, urmând a fi înregistrate definitiv în acesta la întoarcerea în localul de vot a echipei prevăzute la art. 45 alin. (1), pe baza semnăturilor din extrasul din listele electorale.

(3) Înainte ca echipa de membri ai biroului electoral al secţiei de votare să se deplaseze cu o urnă de vot specială la persoanele care nu pot vota la secţia de votare potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective şi-au mai exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi.

Art. 451 din Legea 370/2004

Modelul cererii pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (exemplu)

CERERE pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale

Subsemnata/Subsemnatul…. (nume/prenume), având codul numeric personal……………. , legitimat(ă) prin B.I./C.I. seria          nr         …………….  domiciliat(ă) în……….. (Iocalitatea/județul sau sectorul mun.București, după caz), având reședința în      ………………… (localitatea/județul sau sectorul mun.București, după caz), având în vedere imposibilitatea deplasării la sediul secției de votare întrucât………………… ……………………………..   (se prezintă situația care atrage imposibilitatea deplasării la sediul secției de votare), situația fiind atestată prin înscrisuri doveditoare pe care la anexez prezentei cereri, cunoscând prevederile art. 326 privind falsul în declarații din Legea nr. 287/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, solicit exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024.

Solicit deplasarea urnei speciale la adresa…………………………………………………………………                         (adresa completă din raza teritorială a secției de votare unde se află alegătorul).

Precizez că pot fi contactat la numărul de telefon

De asemenea, indic că, pentru derularea procedurilor aferente exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pot fi asistat de către doamna/domnul……………………………………. (nume/prenume), telefon….

Semnătura

B. Alegătorii cu dizabilități care se pot deplasa la secția de votare

Alegătorii cu mobilitate redusă

Alegătorii cu mobilitate redusă care se pot deplasa la secția de votare nu pot solicita urna specială acasă și trebuie să se deplaseze la secția unde sunt arondați conform domiciliului sau reședinței. Conform art 9 din Legea 370/2004 pe listele suplimentare pot vota și alegătorii cu mobilitate redusă care nu sunt înscrişi în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective. Așadar, dacă un alegător nu poate vota la secția de votare la care este arondat pentru că nu este accesibilă, poate vota la orice altă secția de votare accesibilă (din aceeași clădire sau din alta). 

Alegătorii care au nevoie de asistență în secția de votare

Alegătorii care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu pot să voteze singuri (de exemplu, dificultăți de deplasare, de vedere, dificultatea de a utiliza ștampila etc) au dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorii nu pot fi observatori, candidați sau membrii biroului electoral al secţiei de votare. Președintele secției de votare stabilește dacă motivele sunt întemeiate, nu trebuie prezentate documente în acest sens.

(10) (…)Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Art 44 din Legea 370/2004

Nu există alte metode de asistență a alegătorilor cu dizabilități în secțiile de votare. Nu există alte instrumente – buletine de vot sau materiale explicate în limbaj Braille, spre exemplu – care să faciliteze votul.

Ce înseamnă secție de votare accesibilă? 

Vedeți aici lista de secții de votare accesibile, conform datelor colectate de către AEP de la primari în luna iunie 2024. Dacă identificați secții care nu sunt accesibile, vă puteți adresa Autorității Electorale Permanente – logistica.electorala@roaep.ro.

Este rolul primarilor de a asigura accesibilitatea în secțiile de vot. Hotărârea nr. 44/2016 privind setul de condiții minimale pe care trebuie să le îndeplinească locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora:

(1) Sediile secțiilor de votare trebuie să îndeplinească următoarele condiții: […]

g) să permită afluirea și defluirea corespunzătoare a alegătorilor;

j) să permită deplasarea normală, neobstrucționată, pe coridoare, holuri, culoare, vestibuluri și alte asemenea locuri de trecere și, de asemenea, să fie marcat corespunzător;

k) să beneficieze de rampe speciale pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intenționează să își exercite dreptul de vot și să asigure accesibilitatea în conformitate cu prevederile Legii  448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, nr. 189/2013 pentru aprobarea reglementării tehnice „Normativ privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 – Revizuire NP 051/2000”.

Art 5 […]

(4) Localurile de vot trebuie să fie amplasate, de regulă, la parterul clădirilor.

(5) Localurile de vot pot fi amplasate la etajele imobilelor numai sub condiția asigurării accesului persoanelor cu dizabilități la procesul de votare.

Art 7 […]

(2) Se recomandă confecționarea și amplasarea unei cabine de vot pentru persoanele cu handicap locomotor, dimensionată și marcată corespunzător.

 

    Ultima actualizare: 08/29/24 19:08
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *