Reguli StrăinătateVotul în străinătate

Care sunt modalitățile prin care pot vota în străinătate la prezidențiale?

Pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie/8 decembrie 2024 puteți vota într-o secție de votare sau prin corespondență. În străinătate pot vota doar alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Votul în secția de votare

Alegătorii pot vota în oricare din secțiile de votare înființate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, institutele culturale sau în alte secții care vor fi înființate la cererea ambasadelor, cu acordul autorităților din țara respectivă. La alegerile prezidențiale nu exista cerința ca alegătorii care votează în străinătate să aibă domiciliul sau reședința înregistrată în afara țării, precum la alegerile parlamentare. Așadar, turiștii sau alegătorii aflați în tranzit pot vota la prezidențiale în orice secție de votare din străinătate.

Se pot organiza secțiile de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral, în alte localități decât cele menționate anterior. Pentru această situație termenul pentru înscrierea pe portalul Votstrainatate.ro este 24 septembrie 2024, ora 23:59. Dacă optați să vă înscrieți veți fi incluși în listele permanente pentru străinătate și radiați din listele permanente din țară. Alegătorii care nu se înscriu pot vota pe listele suplimentare, la orice secție din străinătate.

Alegătorii pot vota în străinătate astfel:

  • 22 noiembrie și 6 decembrie – orele 12 -21
  • 23, 24 noiembrie și 7, 8 decembrie – orele 7 -21

Votarea se poate prelungi până la 23:59, dacă există alegători aflați la coadă la ora 21.

Votul prin corespondență

Pentru a vota prin corespondență, alegătorii se pot înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro până pe 17 octombrie. Pot vota cetățenii români cu drept de vot, având domiciliul sau reședința în străinătate.

Alegătorii vor primi următoarele materiale (Legea 288/2015, art 10)

  • 2 plicuri exterioare – marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin –  prevăzute cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător
  • două plicuri interioare şi două autocolante, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin, prevăzute cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot, după caz; plicul interior va conţine un autocolant cu menţiunea «VOTAT», prevăzut cu elemente de siguranţă stabilite prin hotărâre a Guvernului.
  • două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică datele de utilizator pentru accesarea site-ului de unde alegătorul îşi poate descărca buletinele de vot şi termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poştală sau la oficiul poştal documentele prevăzute la art. 14 alin. (5), astfel încât acestea să fie livrate biroului electoral competent în termenul prevăzut de lege.
  • un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.
  • buletinele de vot pot fi descărcate și tipărite de pe portalul www.votstrainatate.ro

În momentul înregistrării, alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate.

Având în vedere eventualele probleme legate de transportul documentelor, vă recomandăm să trimiteți la reprezentanța diplomatică din țara respectivă, mai ales dacă distanța față de România este semnificativă, și există riscul ca plicul să nu ajungă.

Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării (21 noiembrie 2024 / 5 decembrie , orele 07.00-24.00), inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicurile ajunse după această dată nu vor mai fi luate în calcul. Alegătorii vor și înștiințați de către AEP atunci când plicurile lor au ajuns la birourile electorale pentru votul prin corespondență și vor primi codurile de tracking poștal pentru a urmări traseul plicului.

Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare. Dacă plicul nu ajunge în timp util, alegătorul poate vota în secția de votare din străinătate. În ziua alegerilor, SIMPV va verifica dacă alegătorul a votat prin corespondență.

 

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, aici.

Vezi și www.votdiaspora.ro

    Ultima actualizare: 08/28/24 17:08
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *