Reguli Reguli generale (prezidentiale+parlamentare)Campania electorală și finanțarea acesteia

Care este valoarea maximă a cheltuieilor pe care le pot face partidele politice sau candidații independenți la alegerile prezidențiale și parlamentare 2024?

În primul rând, cheltuielile nu se cumulează și sunt diferite pe fiecare tip de alegeri, chiar dacă cele două scrutine au loc în paralel. Cheltuielile efectuate nu pot fi mai mari decât contribuțiile electorale depuse de candidați sau partid.

Limita maximă a contribuțiilor (cât poate primi și declara un candidat/partid) la prezidențiale este de 66.000.000 lei, iar salariul minim este 3.300 lei. Banii pot fi depuși de candidat, partid sau alianță. Fondurile se depun în contul de campanie până cel târziu la 23 noiembrie 2024, ora 07:00. Banii pot proveni din donații de la persoane fizice, împrumuturi sau venituri proprii în cazul candidaților, respectiv din donații de la persoane fizice, împrumuturi, veniturile partidului, cotizații sau subvenții la partid.

La parlamentare, limita contribuțiilor este de 60 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de deputat sau senator, adică 198.000 lei. Banii pot fi depuși în cont numai până la data încheierii campaniei electorale, respectiv până la data de 30 noiembrie 2024, ora 07:00. Partidele politice pot completa cu fonduri proprii până la atingerea limitelor. De asemenea, pot contribui suplimentar cu fonduri care se calculează astfel: numărul candidaţilor la nivel naţional (atât senatori şi deputaţi) x 10 salarii de bază minime brute pe ţară x 3.300 lei. Sursa permisă a fondurilor este similară cu cea de la alegerile prezidențiale.

 

 

    Ultima actualizare: 08/30/24 16:08
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *