Semnăturile pentru parlamentare și prezidențiale se strâng pe formulare separate, conform unor proceduri specifice în fiecare tip de lege. Pentru parlamentare, formularul listei susținătorilor trebuie să cuprindă:
- data alegerilor
- denumirea partidului politic
- alianţei politice
- alianţei electorale sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale ori numele şi prenumele candidatului independent
- numele şi prenumele susţinătorului
- data naşterii susţinătorului
- denumirea, seria şi numărul actului de identitate al susţinătorului
- semnătura acestuia.
Acesta va fi însoțit de declarația persoanei care a întocmit lista prin care se atestă veridicitatea semnăturilor susținătorilor, care cuprinde numele, prenumele și codul numeric personal ale persoanei care a întocmit lista de susținători. Lista de semnături este un act public.
Un alegător poate semna pentru unul sau mai mulți competitori (partide, alianțe, candidați independenți), dar nu poate semna de mai multe ori pentru același competitor. De regulă, susţinătorii pot fi numai cetăţeni cu drept de vot şi cu domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală pentru care se propun candidaţi. Partidele care intenționează să depună liste în toate circumscripțiile și depun la Biroul Electoral Central o listă de susținători cuprinzând cel puțin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral la nivel național pot strânge semnături de la susținători din orice circumscripție.
Numărul de semnături diferă:
- Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun la Biroul Electoral Central o listă de susţinători cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale.
- Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care optează să depună listele de susţinători la birourile electorale de circumscripţie pot depune liste de candidaţi numai dacă acestea sunt susţinute de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.
- Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 500 de alegători.
AEP a comunicat către Biroul Electoral Central numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral și a numărului minim întreg nerotunjit de semnături necesar pentru susținerea candidaturilor la nivel național, precum și în fiecare circumscripție electorală.
Numărul de semnături necesare pentru fiecare județ/la nivel național/ pentru circumscripția diaspora
Listele se depun la birourile de circumscripție/electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, care verifică îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă pentru candidaturi, admit candidaturile care îndeplinesc aceste condiţii sau respinge candidaturile care nu îndeplinesc condiţiile legale, prin decizie. Termenul pentru depunerea candidaturilor este de 2 octombrie pentru candidații din circumscripția pentru românii din străinătate și 17 octombrie pentru cei din țară.
Pentru alegerile parlamentare, BEC a emis și Hotărârea nr.3H/16.09.2024 privind interpretarea prevederilor art. 53 alin.(2) și art. 54 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, respectiv Hotărârea Hotărâre nr.4H/19.09.2024, care recomandă ca semnăturile să fie depuse de către partidele politice care intenționează să depună candidaturi în toate circumscripțiile până la 30 septembrie (dacă depun candidaturi în circumscripția străinătate) sau 15 octombrie (dacă depun în țară). În aceste cazuri, BEC emite către partidele politice o dovadă care le permite să depună ulterior candidaturile fără a mai furniza semnături de la nivel de circumscripție.
Modalitatea de strângere a semnăturilor
La parlamentare, semnăturile pot fi strânse pe hârtie sau electronic. Procedura de colectare în format electronic se stabilește prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente – vezi Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 12/2020 privind aprobarea Metodologiei întocmirii și depunerii dosarelor de candidatură și a listelor de susținători la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților
Modelul listei de susținători
Vezi Modelul listei susţinătorilor pentru parlamentare 2024 – format .pdf sau .rtf (sursa AEP)
Ce verifică birourile de circumscripție?
Conform Legii 208/2015, birourile electorale verifică respectarea criteriilor de formă și de fond.
Mai detaliat, potrivit Deciziei BEC nr. 3D/06.09.2024:
Biroul Electoral Central și birourile electorale de circumscripție, prin personalul tehnic auxiliar al acestora, verifică îndeplinirea următoarelor condiții de fond și de formă ale listelor de susținători:
- Utilizarea modelului listei susținătorilor prevăzut în Anexa nr. 2 a Legii nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare; neintroducerea notei de subsol nu atrage invalidarea listei;
- înscrierea datei alegerilor, astfel cum a fost stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 755/2024;
- înscrierea corectă a denumirii formațiunii politice sau a numelui și prenumelui candidatului independent în oricare ordine; nu se admit prescurtări sau abrevieri ale numelui și prenumelui candidatului independent;
- înscrierea tuturor datelor susținătorilor; nu se admit semnături de susținere aferente rândurilor din listă în care nu au fost completate toate câmpurile;
- Semnarea listei de către susținător, în câmpul dedicat;
- Semnarea listei de susținători de către persoane care au împlinit vârsta de 18 ani;
- Completarea olografă sau computerizată și semnarea olografă sau electronică a declarației persoanei care a întocmit lista, după caz; declarația incompletă sau care nu este semnată atrage invalidarea listei de susținători; declarația dată de către minor atrage invalidarea listei de susținători;
- Caracterul de originalitate al listei.
- După constatarea îndeplinirii condiției legale referitoare la susținerea candidaturii, verificările listelor de susținători încetează, indiferent de numărul de dosare depuse. Deciziile birourilor electorale emise pentru admiterea sau respingerea candidaturii vor consemna doar îndeplinirea sau neîndeplinirea condițiilor legale, și nu numărul de semnături de susținere depuse.