Reguli Reguli generale (prezidentiale+parlamentare)Sesizări

Cum se pot anula rezultatele într-o secție de votare din motive de fraudă?

La prezidențiale

Atribuția aparține Curții Constituționale, potrivit art. 52 din Legea 370/2004.

Etapele sunt următoarele:

  • CCR poate anula alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.
  • Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
  • Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.
  • Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
  • Soluţionarea cererii de către CCR se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.

La parlamentare

Atribuția aparține BEC, care are posibilitatea conform art 12 din Legea 208/2015 să anuleze ”alegerile dintr-o secţie de votare sau circumscripţie electorală în cazul în care constată că votarea sau stabilirea rezultatului alegerilor a avut loc prin fraudă electorală;”

Etapele sunt următoarele:

  • Cererea de anulare a alegerilor dintr-o secţie de votare sau circumscripţie electorală pentru fraudă electorală se poate face numai de către competitorii electorali care au participat la alegeri în circumscripţia electorală respectivă.
  • Cererea se depune la BEC în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii votării, sub sancţiunea decăderii.
  • Cererea trebuie temeinic motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Lipsa probelor atrage respingerea cererii.
  • Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat nu este implicat în producerea fraudei şi numai dacă se stabileşte că aceasta a fost de natură să modifice atribuirea mandatelor.
  • Soluţionarea cererii de anulare a alegerilor de către BEC se face în cel mult 3 zile de la data înregistrării acesteia.
  • Decizia poate fi atacată în termen de 24 de ore de la data aducerii la cunoştinţă publică la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care soluţionează în termen de cel mult 3 zile de la data sesizării.
  • În termen de cel mult 10 zile de la data rămânerii definitive a admiterii cererii de anulare a alegerilor prin hotărâre judecătorească definitivă se organizează un nou scrutin, în secţiile de votare sau în circumscripţia electorală unde s-a constatat frauda electorală.  Până la obţinerea noilor rezultate se suspendă operaţiunile electorale privind numărarea voturilor şi constatarea rezultatelor.

(4) Prin fraudă electorală se înţelege, în sensul prezentei legi, orice faptă incriminată de lege care are loc înaintea, în timpul sau după încheierea votării ori în timpul numărării voturilor şi încheierii proceselor-verbale şi care are ca rezultat denaturarea voinţei alegătorilor şi crearea de avantaje concretizate prin mandate în plus pentru un competitor electoral.

 

    Ultima actualizare: 08/22/24 18:08
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *