Reguli PrezidențialeReguli votZiua alegerilor

Listele electorale folosite la alegerile prezidențiale

Listele permanente

Sunt listele cu alegătorii arondaţi la secţia de votare respectivă, extrase din Registrul electoral.

Alegătorii cu domiciliul/reşedinţa în ţară sunt înscrişi în Registrul Electoral pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor (înregistrare pasivă). Listele electorale sunt întocmite pe baza Legii 208/2015.

Pe listele permanente pot fi înscriși și alegătorii din străinătate care se înregistrează pe pagina web www.votstrainătate.ro.

Listele suplimentare

În ziua alegerilor, în lista suplimentară sunt trecute:

la secţiile de votare din țară

  • alegătorii care se prezintă la vot și fac dovada că au domiciliul pe raza secției de votare respective, însă au fost omiși din lista electorală permanentă a secției de votare respective;

  • membrii biroului electoral al secției de votare, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii și operatorii de calculator, dacă aceștia nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare respective;

  • alegătorii care își au domiciliul în altă localitate;

  • alegătorii cu mobilitate redusă care nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare respective;

la secţiile de votare din străinătate

  • alegătorii care votează în străinătate la altă secție de votare decât cea unde au fost arondați;

  • alegătorii care votează în străinătate fără a fi formulat o cerere conform art. 8 alin. (1).

Art 8 (1) Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru Președintele României la termen și până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul, care dorește să voteze în străinătate la alegerile pentru Președintele României, se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

(2) Pentru a vota prin corespondență, alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondență, conform legii.

(3) Alegătorii prevăzuți la alin. (1) sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate.

(4) Alegătorii prevăzuți la alin. (2) sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondență.

(5) Listele prevăzute la alin. (3) și (4) se întocmesc de Autoritatea Electorală Permanentă în format electronic și sunt puse la dispoziția biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

Listele electorale suplimentare pentru străinătate vor fi generate în format electronic pe baza datelor înregistrate în SIMPV. Dacă acesta nu funcționează, se întocmesc pe hârtie.

Extrasul pentru urna specială

Alegătorii care își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt înscriși într-un extras din listele electorale.

 

    Ultima actualizare: 08/25/24 15:08
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *