Reguli PrezidențialeReguli votCandidaturi

Procedura pentru strângerea de semnături la prezidențiale

Partidele politice și candidații independenți trebuie să depună liste de susținători pentru a intra în competiția electorală.  Susținătorii pot fi numai cetățenii care se califică să fie alegători. Conform legii pot alege cetățenii români, care au vârsta de 18 ani, împliniți în ziua de referință și nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție sau persoanele condamnate, cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească.

Un susținător poate sprijini unul sau mai mulți candidați, dar nu poate semna mai mult de o dată pentru un candidat. Candidații pot organiza puncte de strângere de semnături în spațiul public, cum ar fi corturi, pentru care au nevoie de aprobare de la primărie.

Numărul minim de semnături valide care trebuie depuse pentru a putea candida este de 200.000, atât de către partide/alianțe, cât și de candidații independenți.

La prezidențiale semnăturile trebuie să fie olografe, doar pe formulare tipărite. Nu se acceptă semnături colectate prin mijloace electronice.

Propunerile de candidaţi pentru alegerea Preşedintelui României se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor, adică 5 octombrie 2024.

Conform art 27 (3) din Legea 370/2004:

3) Lista susţinătorilor este un act public, sub sancţiunea prevăzută de art. 292 din Codul penal. Lista sau listele susţinătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, prenumele şi numele candidatului, precum şi prenumele şi numele, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numărul actului de identitate şi semnătura alegătorilor care susţin candidatura. În finalul listei persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declaraţie pe propria răspundere prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor. Modelul listei susţinătorilor şi al declaraţiei pe propria răspundere sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

(31) Lista susţinătorilor prevăzută la alin. (3) se depune într-un singur exemplar original la Biroul Electoral Central.

Conform art 29  din Legea 370/2004:

(1) Biroul Electoral Central verifică îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de prezenta lege pentru candidaturi, înregistrează candidaturile care îndeplinesc aceste condiţii şi respinge înregistrarea candidaturilor care nu îndeplinesc condiţiile legale.

(2) Înregistrarea şi respingerea înregistrării candidaturilor de către Biroul Electoral Central se fac prin decizie, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.

BEC a stabilit în Decizia BEC nr. 3/D/17.09.2024 că se verifică următoarele aspecte:

  • Utilizarea modelului listei susținătorilor prevăzut în Anexa la Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare; neintroducerea notei de subsol nu atrage invalidarea listei;
  • înscrierea datei alegerilor, astfel cum a fost stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 756/2024;
  • înscrierea numelui și prenumelui candidatului, astfel cum reiese din actul de identitate care însoțește dosarul de candidatură; se admite înscrierea numelui și a prenumelui în oricare ordine; nu se admit prescurtări sau abrevieri;
  • înscrierea tuturor datelor susținătorilor astfel încât să fie prevăzute suficiente elemente de identificare corectă a susținătorului; se acceptă înscrierea doar a localității sau a județului sau a statului, după caz, la câmpul dedicat adresei susținătorului; se poate indica fie adresa de domiciliu, fie adresa de reședință a susținătorului, completarea listei cu indicarea oricăreia dintre cele două adrese nefiind de natură a afecta validitatea semnăturii de susținere; nu se admit semnături de susținere aferente rândurilor din listă în care nu au fost completate toate câmpurile;
  • Semnarea olografă a listei de către susținător, în câmpul dedicat;
  • Semnarea listei de susținători de către persoane care au împlinit vârsta de 18 ani;
  • Completarea olografă sau computerizată și semnarea olografă a declarației persoanei care a întocmit lista; declarația incompletă sau care nu este semnată olograf, atrage invalidarea listei de susținători; declarația dată de către minor atrage invalidarea listei de susținători;
  • Caracterul de originalitate al listei.

După constatarea îndeplinirii condiției legale referitoare la susținerea candidaturii de cel puțin 200.000 de alegători, verificările listelor de susținători încetează, indiferent de numărul de dosare depuse.

Pentru alegerile prezidentiale Decizia BEC nr. 3/D/17.09.2024, art 3 (7)  stabilește că:

Datele susținătorilor și semnăturile acestora pot fi colectate și prelucrate cu respectarea Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor). Introducerea mențiunilor privind colectarea și prelucrarea datelor cu caracter personal ale semnatarilor listei susținătorilor constituie o posibilitate și nu o obligație. Introducerea unor astfel de mențiuni sau absența acestora nu atrage invalidarea listei.

 

 

La prezidențiale, semnăturile se pot strânge doar pe formulare tipărite, nu se acceptă semnături colectate prin mijloace electronice.

 

 

    Ultima actualizare: 09/17/24 17:09
Categorii:


Înapoi la cuprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *