Nu puteți afla cu exactitate, pentru că precampania nu este o perioadă definită legal.
Cheltuielile pentru campanie sunt strict cele care se înregistrează după începerea campaniei electorale (30 de zile înainte de data alegerilor). Dacă un partid sau un posibil candidat independent cheltuie bani pentru promovare cu două luni înaintea alegerilor, nu se contabilizează ca finanțarea campaniei. Oricum, o persoană este considerată candidat doar după înregistrarea de către Biroul Electoral Central sau biroul de circumscripție, după caz.
Puteți afla câți bani se cheltuie din următoarele surse:
- din declarațiile lunare privind subvențiile ale partidelor politice care primesc fonduri publice, dar doar cu o întârziere de două luni. AEP publică rapoartele lunare ale partidelor doar la două luni după ce se înregistrează.
- pentru cheltuieli pentru campanii online din librăriile cu reclame ale Facebook și Google (doar cât s-a cheltuit pe reclame, nu și costurile pentru consultanță)
- anul următor, în aprilie-mai puteți afla cât au cheltuit partidele în anul precedent din rapoartele detaliate de venituri și cheltuieli. Cu toate acestea, nu se marchează exact sumele cheltuite pentru promovare în precampanie.
- puteți încerca să solicitați aceste informații pe baza Legii 544/2001, întrucât partidele politice care primesc subvenții sunt obligate să răspundă la solicitările de informații.
Pentru monitorizarea finanțării partidelor și campaniilor electorale, EFOR a dezvoltat portalul www.banipartide.ro, care centralizează toate datele de mai sus.